Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Hukuk Davasında Yargılamanın İadesi Yoluna Başvuru

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 27-06-2025, 15:01   #1
abuj

 
Varsayılan Hukuk Davasında Yargılamanın İadesi Yoluna Başvuru

Sayın meslektaşlarım,

Ölümlü ve yaralanmalı trafik kazası nedeniyle şoför olan müvekkil sanığa Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı. Dava derdestken manevi tazminat davası açıldı ve manevi tazminat davası sonuçlandı. Henüz kesinleşmeden aleyhimize icra takibi açıldı. Akabinde manevi tazminat davası istinaf mahkemesine gönderildi ve istinaf mahkemesi manevi tazminat miktarlarını artırarak kesin olacak şekilde karar verdi. Ancak bu arada ceza davasında müvekkilin şoför olmadığından bahisle mahkeme tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunuldu ve müvekkil sanık hakkında suç üstlenme suçu nedeniyle iddianame düzenlenerek ilk ceza davası ile birleştirildi. Yani ortada müvekkilin şoför olup olmadığı hususunda şüpheli bir durum mevcut ve ceza davası hala devam etmektedir.

1-) Ceza davasında müvekkilin şoför olmadığına dair bir karar çıkması muhtemelken, ortada müvekkil şoförmüş gibi verilen manevi tazminat davası kesin kararı ve bu karara dayalı açılmış icra takibi mevcuttur. Yargılamanın iadesi yoluna başvurup icranın durdurulması vb. gibi taleplerde bulunabilir miyim?

2-) Ceza davası kesinleşmeden yargılamanın iadesi yoluna başvuru yapamayacağıma dair fikir beyan eden meslektaşlar mevcut. Eğer bu yola başvuramazsam, manevi tazminat davası kesin kararına dayanarak açılmış icra takibinin iptali veya ceza davası sonuna kadar durdurmanın bir yolu var mıdır?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Old 27-06-2025, 16:03   #2
gbahsi

 
Varsayılan

Meslektaşım yargılamanın iadesine başvursanız ve başvurunuz kabul edilse dahi kararın sonuçları taraflar nezdinde değişmeyecek, yalnızca kararın hukuka aykırılığı resmi gazetede ilan yoluyla duyurulmuş olacak diye biliyorum. Ayrıca yargılamanın iadesi başvurusu için ceza mahkemesi kararının kesinleşmesini beklemek gibi usuli bir şart yoktur bence, başvuru yapabilirsiniz. Benim aklıma menfi tespit davası açmak ve teminat yatırarak icra takibi durdurmak geldi ancak bu durumda da kesinleşmiş bir mahkeme kararı engeline takılabilirsiniz. Anayasa Mahkemesine başvuru süreniz geçti mi? Usulen zor bir durum gerçekten de.
Old 27-06-2025, 17:19   #3
abuj

 
Varsayılan

Sayın gbahsi cevabınız için teşekkür ederim. Araştırmalarıma göre, yargılamanın yenilenmesi yolu kararın kesinleşmesinden sonra yeniden yargılamaya ihtiyaç olması halinde başvurulan olağanüstü kanun yoludur. Yani ilk verilen kesin karar yargılamanın yenilenmesi kararı ile değiştirilebilmektedir. Ayrıca menfi tespit davası açmam için öncelikle ceza davasında müvekkilin şoför olmadığının tespiti ve bu davanın kesinleşmesi gerektiği kanaatindeyim. Gerçekten usulen zor ve karışık bir durum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Başvuru Yollarının Tüketilmesi Bakımından İkinci Kez Karar Düzeltme Yoluna Başvuru Zorunlu Mudur? Av. Koç Meslektaşların Soruları 2 07-06-2016 11:08
Yargılamanın İadesi kadriye uysal Meslektaşların Soruları 0 27-12-2011 13:51
Yargılamanın İadesi saavedra Meslektaşların Soruları 1 28-09-2011 00:44
Yargılamanın İadesi muratcaglar@turkhuku Meslektaşların Soruları 6 18-07-2008 14:43


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04243803 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.