Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Alt Kira Yasağina Dair Sözleşmede Hüküm Olmasa Da Tbk 322 Ve Tbk 316 Uyarinca Tahliye Davasi Açilabilir Mi?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 26-10-2024, 15:08   #1
Avukat9444

 
Varsayılan Alt Kira Yasağina Dair Sözleşmede Hüküm Olmasa Da Tbk 322 Ve Tbk 316 Uyarinca Tahliye Davasi Açilabilir Mi?

Merhaba herkese,

Müvekkil kiralayan ile kiracı arasında yapılan sözleşmede alt kira veya kullanım hakkının devrine ilişkin hiçbir hüküm bulunmamakta.

Ancak TBK 322/2'de açıkça yazılı izin şartı aranıyor alt kira yapılabilmesi için. Aslında akitte böyle bir hüküm olmasa da TBK 322'ye aykırılıktan TBK 316 uyarınca kiralananın tahliyesini talep edebilir miyiz?
Old 28-10-2024, 11:49   #2
Yücel Kocabaş

 
Varsayılan

TBK.m. 322/2’ye göre, “kiracı ,konut ve çatılı işyeri kiralarında ,kiraya verenin yazılı rızası olmadıkça ,kiralananı bir başkasına kiralamayacağı gibi kullanım hakkını da devredemez.

Kanundaki emredici bu hükme göre; konut ve çatılı işyerlerinde kiraya verenin yazılı rızası olmadan kiracının kiralanan evde başkasının oturmasına izin verme hakkı yoktur.

Kural olarak kiraya veren bu rızayı, asıl ve alt kira veya kullanım hakkı devri sözleşmeleri ile yada ayrı bir beyan ile yazılı olarak verebileceği gibi, daha sonradan icazet yolu ile yazılı muvafakat verilmesi de kiralanan evde başkasının oturmasını hukuka uygun hale getirebilir.Bunun dışında, alt kira veya kullanım hakkı devri durumunun uzun süre boyunca bilinmesine rağmen ses çıkarılmaması durumunda tahliye talebinde bulunulması hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilebilir.

Kiralayanın yukarıdaki şekilde muvafakat durumu bulunmadıkça, kira sözleşmesinde yazılı izin şartına dair bir hüküm olmasa dahi, TBK m. 316/2'deki ihtar kiracıya yapılarak TBK 322 /2 m.deki aykırılıktan dolayı, TBK 316 m. kapsamında tahliye davası açılabilir.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Ayni Anda Kira Bedelinin Tespiti Ve Tahliye Davasi Açilabilir Mi? moltisanti Meslektaşların Soruları 0 13-01-2023 14:59
Ihtiyaç Sebebiyle Tahliye Davasi Açilmişken Kira Tespiti Davasi Acilip Kira Bedeli Arttiralabilinirmi? avukat0512 Meslektaşların Soruları 1 01-03-2022 08:05
Tefecilik Yapilmadiğina Dair Tespit Davasi Açilabilir Mi? siloos Meslektaşların Soruları 2 08-11-2013 10:52


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04830098 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.