Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Hukuk Stajı ve Meslek Seçimi Hukuk eğitimi sonrası meslek seçimi ile Avukatlık veya Hakimlik/Savcılık Stajı ile ilgili konular

Avukatlık Ruhsat Almak ya da Almamak?

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 29-08-2012, 15:57   #1
Nalezapon

 
Varsayılan Avukatlık Ruhsat Almak ya da Almamak?

Merhaba arkadaşlar. Size bir konu hakkında danışmak istiyorum. Biraz kafam karışık diyebilirim.
Stajımı henüz tamamladım. Bir ay sonra yurtdışına yüksek lisansa gideceğim. Muhtemelen iki sene sonra ancak Türkiye'de çalışmaya başlayabilirim. Bu sebeple ruhsat başvurusu yapıp yapmamakta kararsız kaldım. Ruhsat başvurusu yaptığım takdirde baro levhasına kaydımız yapılıyor. Ancak, benim o kaydı sildirmem gerekecek. Yoksa Avukatlık Kanunu'na göre 3 ay içinde büro edinme zorunluluğum var. Daha sonra baro levhasına tekrar kayıt edilebilmek için de yeniden belge toplama safhası ve yine belli bir miktar para ödemem gerekecek. İlk sorum şöyle: Baro levhasına kayıt tarihi ruhsatnameyi aldığımız tarih mi oluyor?

Ayrıca sanırım ruhsat alabilmek için yemin törenine katılmamız gerekiyor. O törene katılmam için bir süre kısıtlaması var mıdır acaba? Yoksa istediğimiz zaman katılıp, ruhsatnamemizi alabiliyor muyuz? Eğer bu aralar başvuru yaparsam ruhsatnamem geldiğinde yurtdışında olacağım. Şimdi ne yapmalıyım, bilmiyorum.

Aklımı kurcalayan son bir soru daha var. Avukatlık Kanunu yakın zamanda değişecek gibi gözüküyor. Yeni kanun taslağında staj öncesinde ve staj bitiminde sınav öngörülüyor. Eğer ruhsatnameyi almadan gidersem, iki sene sonra geldiğimde staj sonrası sınavına girmem gerekir mi? Aslında kazanılmış hakkım var diye düşünüyorum. Daha önceden Ankara Barosu'nda yapılan bir konferansta da, bu durum birkaç Baro'nun Başkanı tarafından dile getirilmişti. Ne var ki, ben bu konuya hala şüpheli yaklaşıyorum.

Yukarıdaki garip düşüncelerim ışığında bana nasıl bir yol gösterebilirsiniz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Old 29-08-2012, 16:09   #2
kaplan3555

 
Varsayılan

göster bir avukat arkadaşının bürosunu zaten yemin edince avukat oluyorsun ama vergi açılışı yapmak ve adres gösterme aorunuluğun var. bence açılışı yap hakları elde et..
Old 29-08-2012, 16:13   #3
Av. Engin EKİCİ

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan kaplan3555
göster bir avukat arkadaşının bürosunu zaten yemin edince avukat oluyorsun ama vergi açılışı yapmak ve adres gösterme aorunuluğun var. bence açılışı yap hakları elde et..
Vergi açılışı yapmak gibi bir zorunluluk yok.

Saygılarımla..
Old 29-08-2012, 16:22   #4
Nalezapon

 
Varsayılan

Adres göstermek istemediğimden zaten ruhsatı aldıktan sonra büro levhasından kaydımı sildirmeyi düşünüyorum.
Old 29-08-2012, 16:35   #5
olgu

 
Varsayılan

Ruhsatı aldıktan sonra lehvadan kendinizi sildirecekseniz hiç yazılmamanız daha iyi olur.

Ruhsata başvururken gereken evrakları, yazılmak istediğinde tekrar toplayacaksınız ve 1500 TL'na yakın parayı erkenden ödeyeceksiniz.
Başvuru yaptıktan 1-1,5 hatta 2 ay sonra ruhsatınız geliyor ve yemin ediyorsunuz.
Old 29-08-2012, 16:50   #6
Nalezapon

 
Varsayılan

Staj döneminde Ankara Barosu'nda yapılan derslerde danışmanlarımız avukatlık ruhsatını ne olursa olsun alın, kafanız rahat etsin diyorlardı. O yüzden biraz tereddütteyim. Şu an Ankara Barosu Levhası'na kayıt yapılabilmesi için 1500 TL isteniyor. Levhadan silinmenin ardından tekrardan kayıt yenilenmesi halinde bu ücret 160 TL olarak gözüküyor. Dediğim gibi aslında benim korkum iki sene içinde bir kanun değişikliğinin bana olan etkisini önlemektir. Burası Türkiye yani, her şey olabilir. Tedbirli olmak lazım diye düşünüyorum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Sözleşmeli Avukatlık sırasında dışardan dava almak turbo Meslektaşların Soruları 21 29-07-2013 15:10
Avukatlık stajı yaparken işsizlik sigortası almak bugrahan Hukuk Stajı ve Meslek Seçimi 0 20-05-2011 15:34
avukatlık meslek kuralları - derdest davada vekalet almak namutenahi Meslektaşların Soruları 5 27-02-2009 11:27
inşaat ruhsat harcı ve ruhsat düzenlenmemesi MEGA46 Meslektaşların Soruları 0 20-11-2007 12:40
Vekalet Ücreti Almak- Almamak Av.Mehmet Saim Dikici Hukuk Sohbetleri 14 01-07-2002 14:10


THS Sunucusu bu sayfayı 0,21061802 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.