21-05-2011, 12:31

| 

| 

| 

| 

Çatidan DÜŞme, Fİrmanin SorumluluĞu

Merhaba meslektaşlarım. 

Bir inşaat ustası, A firması ile firmaya ait imalathanenin çatı işinin  yapımı için görüşüyor. Henüz aralarında yapılan bir anlaşma sağlanmazken  inşaat ustası çatıya çıkıyor ve  çatıdan düşüyor. Düşme neticesinde  inşaat ustası %90'a varan oranlarda sakat kalıyor. yaklaşık 2 ay komada  kalan inşaat ustası halen kısmi felç ve hafıza kaybı yaşıyor.  

Çatı saç ile kapatılmış. Ancak yer yer içeriye güneş ışığı ve hava  girsin diye şeffaf plastik polikarbon levhalar döşenmiş. Düşme olayı bu  şeffaf polikarbonlara yanlışlıkla basmak suretiyle gerçekleşmiş. Çatının  yerden yüksekliği yaklaşık 8,10 metre. A firması bu polikarbonlara  basılmasını engelleyecek hiçbir tedbir almamış. 

Olay yerinde tutulan polis tutanağına göre A firmasında çalışan  işçilerden biri inşaat ustasının, çatıdaki bacayı onarmaya yardım etmek  maksadıyla çatıya çıktığını söylemektedir. Ayrıca olay anında tutulan  tutanakta etrafta takılmamış soba boruları vs olduğu yazılmış. Ancak ne  maksatla çatıya çıktığını tam olarak henüz bilmiyoruz.  

Bütün bunlara ilaveten A firmasının merkezi başka bir ildedir. Bu  firmanın kazanın olduğu yerdeki işletmesine ait hiçbir resmi kayıt  yoktur. Sadece polis tutanağında firmanın işletme adı "örnek çokal  mağazacılık gibi" yazılı. Zaten firmada kazadan hemen sonra apar topar  taşınmış. muhtemelen burada çalıştırdığı işçilerin tamamı da  sigortasızdı. 

Sonuç olarak; A firmasına karşı dava açmayı düşünüyorum. Ancak açacağım  dayayı ne tür bir hukuki ilişkiye dayanadırmam gerektiği hususunda  tereddütlerim var. Zira ortada işçi işveren ilişkisi yok. Yapılan bir  eser sözleşmesi veya başka bir sözleşmede yok. Özlellikle polis  tutanağında geçen "yardım için çatıya çıktığı" ifadesi baz alınırsa  izlemem gereken hukuki dayanak ve izlenmesi gereken yöntemler sizce ne  olmalıdır. Başka bir tavsiyeniz varmıdır?  
Yardımlarınız için şimdiden teşekür ederim. 

|