Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yüksek Hukuk Eğitimi Hukukta yüksek lisans ve doktora eğitimi ile ilgili konular

Deniz Hukuku - Yardım

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 05-09-2006, 16:26   #1
yargıç isa

 
Varsayılan Deniz Hukuku - Yardım

9 eylül hukuk 2. sınıfa geçtim. Deniz hukuku okumak (deniz hukukçusu olmak) istiyorum. Ne yapmam gerekiyo.Orta seviye ingilizcem var. Hangi dili iyi bilmem gerekli, hangi kitapları okumam gerekiyo, nasıl bir yöntem izlemeliyim önümde 3 senem var(resmi olarak tabii ...) Bu konuda bilgi ve deneyim sahibi olan biri yardımcı olursa sevinirim.

saygılar
Old 06-09-2006, 20:03   #2
yargıç isa

 
Soru ......

deniz hukuku konusunda rehberlik edecek kimse yok mu? Gerçekten çok ihtiyacım var. Hayal mi, olunabilir mi? Ne yapmam gerekir....? daha 2 ye yeni geçtim. bulduğum deniz hukuku kitaplarını okumaya başladım. boşa mı zaman harcıyorum bilgisi olan biri yardım etsin lütfen.
Old 11-09-2006, 22:17   #3
av.öznur

 
Varsayılan

okuduğunuz hiçbir kitap boşa gitmez merak etmeyin. benim deniz hukukuyla ilgilenen arkadaşlarım istanbulda ingilizce şartıyla karşılaştılar, okul bitti kurs başladı onlara. sizde dil konusunu ihmal etmeyin. şimdilik tavsiye edebileceğim tek şey bu
Old 16-09-2006, 22:00   #4
evcara

 
Varsayılan

yargıç isa bu konuyu açmana gerçekten sevindim, çünkü benim de tek hedefim bu alanda uzmanlaşmak... ben ingilizce eğitim veren bir üniversitede öğrenciyim ve bu sayede toefl düzeyinde ingilizcem var, ikinci bir dil daha öğrenmek istiyorum. acaba Rusça işe yarar mı? ya da daha çok işime yarayabilecek bir dil var mı?
saygılar...
Old 17-09-2006, 19:58   #5
yargıç isa

 
Kitap .........

çok uzak gibi gelmeye başladı. Senin ingilizcen olması çok iyi. Hiç vakit kaybetmeden almanca veya italyancaya başla derim. İzmirde deniz hukukçusu hiç yok gibi. İstanbulda olman avantaj senin için. Eğerki daha sonraları ek bilgiler edinebilirsen, bu bilgileri bizle paylaşmanı rica edrim. Bir kaç deniz hukuku ile ilgilenen burolara git, danış. Öğrenciyi geri çevirmezler. Okulum açılınca Deniz hukuku kürsüsüne gidip bilgi alıcam. Ekstra bilgi öğrenirsem sanada iletirim.
Old 17-09-2006, 20:16   #6
evcara

 
Mesaj

ben de aranan özellikleri görünce gözüm korkmadı değil.. ama kararlıyım ben basarıcam.. şimdiden çok teşekkür ederim vereceğin bilgiler için.. ben de öğrendiğim en küçük bilgiyi bile ulaştırmaya çalışacağım..
Old 19-09-2006, 19:22   #7
gizeemm

 
Varsayılan

merhaba arkadaşlar bu duyuruyu internetten buldum. sanırım onlarla iletişim kurarsanız sorularınız cevaplanacaktır :
''''
denizhukuku@yahoogroups.com adı altında” DENİZ HUKUKU ve DENİZ” ile ilgilenen kişilere yönelik bir DENİZ HUKUKU GRUBU oluşturulmuştur.


Tüm İlgilenenlere Duyurulur.

Saygılarımla



ARŞ GÖR. EMRAH SAMİ AKSOY

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Deniz Hukuku Anabilim Dalı '''''
Old 20-09-2006, 11:46   #8
evcara

 
Olumlu

çok teşekkür ederim.. çok yararlı oldu bu gercekten...
Old 27-09-2006, 21:57   #9
gizeemm

 
Varsayılan

mrb arkadaşlar ben bugün farkettim ve sizinle paylaşmak istedim. bu konu açılalı baya zaman geçmiş ama bilginiz olsun

http://www.denizhukuku.org/

sayfasını ankara üniversitesi hazırlamış.belki ilginizi çeker.
Old 29-09-2006, 21:24   #10
oferol

 
Varsayılan

anlaşılan bu sıtede gerçekten denız hukuku ıle ılgılenen pek hukukçu yok yada var olanlarda tekelıyetlerını kaybetmek ıstemıyor gerçı haklılardır eger bu durum geçerlı ıse cunku kımse kendıne bır rakıp yetıstırmek ıstemez yıne de bız ogrencılere denız hukuku ıle ılgılı yol gosteren ve gosterecek olan herkese tesekkurler...
Old 04-10-2006, 14:19   #11
Av. Muhammet Aygün

 
Varsayılan

Arkadaşlar benim size tavsiyem Deniz Hukluk okumak istiyorsanız ve Türkiye'de çalışmayı planlıyorsanız İngiltere'de Masterlik yapmanızdır, çünkü uluslararası deniz ticaret hukukunun felsefesini ve kurallarını İngilizler oluşturmuştur. Aynı zamanda İngilizceniz de yüksek düzeyde olur.

İngiltere'de Masterlik yapmak için gerekenler.

1) Hukuk Fakültasini 3.00'ın üzerinde bir derece ile bitirmek,
2) İyi bir düzeyde ingilizce bilmek. Bu düzey okuldan okula değişiyor ama genelde IELTS 6.0 ile 7.5 arasında bir puan.
3) Hocalarınızdan iki referans.
4) Yıllık 8.000 ile 10.000 İngiliz Poundu ( 22.000 ile 28.000 YTL arasında) okul ücreti, oturma ile yaşam giderleri hariç. Okul'un süresi ise 1 yıldır.
Old 09-10-2006, 23:49   #12
cdaae

 
Varsayılan

bu yıl deniz hukuku dersi alıyoruz ve hocamızın üstünde en çok durduğu ve bastıra bastıra söylediği şey; "bu alanda ingilizce bilmek şart!"
Old 10-02-2007, 15:47   #13
Ekin Çağdaş

 
Varsayılan

Selam sayın Aygün İngiltere'de uluslararası deniz ticaret hukuku üzerine master yapmak için Hukuk Fakültasini 3.00'ın üzerinde bir derece ile bitirmek şartmıdır yani ortalama istemeyen bir okul mevcutmu bilginiz varmı.Simdiden tesekkürler.
Old 15-02-2007, 15:29   #14
Belgium

 
Varsayılan

Ihtisas alani tasimacilik hukuku, özelikle denizcilik hukuku, olan bir büro'da avukat olarak çalismaktayim.

Bu alanda avukatlik yapmak için illa ki özel bir egitim/yüksek lisans gerekmez ama tabi ki büyük bir artidir ve de facto gerekebilir.

Fakülteden mezun oldugumda henüz karar vermis degildim, uluslar arasi ticaret hukuku yüksek lisansi yaparken denizcilik hukuku ile tanistim. Hocamiz Belçika'nin bu konuda en taninmis avukatlarindan ve eski CMI (Comité Maritime International) baskaniydi. O sayede tasimacilik hukukuna asik oldugumu söyleyebilirim.

Dil konusu:
- Bütün uluslar arasi kaynaklar ve antlasmalar, örnegin York-Antwerp Kurallari daima Fransizca ve Ingilizcedir. Böylece bu dillerden biri sart oluyor.
- Lojistik sektöründe genelde Ingilizce terimler kullanilmakta: Bill of Lading, Sea Waybill, Charter Party, ... . Bir dosyayi incelerken bunlari anlayabilmek için en azindan pasif Ingilizce gerekli.
- Müvekkillerin çogu direk veya dolayli olarak yabanci: sigorta sirketleri, P&I Club, armatörler, ... . Telefonlasma, yazisma, toplantilar ingilizce. Burada Fransizca ve Almanca bilmenin de büyük artilari oluyor. Özellikle bizim büroda çok Alman müvekkilimiz var. Türkiye'de durum nedir bilmem.

Egitim konusu: kendinizi yetistirmek için tüyolar:
- yabanci dillerinizi gelistirin
- uluslar arasi özel hukuk / uluslar arasi ticaret hukuku çok önemli
- Ingiltere veya ABD'e gitmek mutlaka sart degil, kendi ülkenizde de bir çok olanak mevcutdur. Anglo Sakson ülkelerinde egitim çok pahali, size en az 40000-50000 dolar'a mal olur. Eger imkaniniz varsa Ingiltere'de Southampton, ABD'de Tulane üniversitelerini tavsiye edebilrim.
- çalismaya basladiktan sonra da kendinizi gelistirmek için bir çok firsat olabilir: bir P&I Club'da çalismak, yurt disinda bir avukat bürosunda çalismak vs.
- en önemlisi kaç tane diplomaniz oldugu ve nereden mezun oldugunuz degil, baskalarinda olmayan meziyetlerinizin olmasidir asil önemli olan
Old 27-02-2007, 20:10   #16
EVRİM

 
Varsayılan

sayın belgium vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkürler!bende busene son sınıftayım ve deniz ticaret hukuku üstüne yüksek lisans yapmak istiyorum.anadolu lisesi mezunu olduğumdan ingilizce alt yapım fena sayılmaz.tabi sadece grammer yetmeyecek pratiğide kapabilmek için birsüre dil eğitimine yurtdışına gitmeyi planlıyorum.peki sizce sadece ingilizce yetecek mi?bu saatten sonra 2.bir yabancı dil öğrenmeye kalksam çok zaman alacak ve çok uğraş gerektirecek.birde geçen senelerde hangi üniversiteler(vakıf üniversiteside olabilir) deniz ticaret hukuku alanında master programı açmış bilgisi olan varsa ve bu konuda beni haberdar edebilirse çok sevinirim.
Old 27-02-2007, 21:06   #17
av.mgul

 
Varsayılan

merhabalar
benim bildiğim kadarıyla deniz tcaret hukuku alanında yüksek lisans programı Ankara ünv. de var (tabi başka okullar da vardır mutlaka özellikle vakıf üniversiteleri benim bildiğim bu) Geçen yıl takip etmiştim bende sınırlı sayıda ögrenci alınıyor bu alanda. bunun yanında iyi bir seviyede ingilizce gerekiyor. Bunun için ÜDS, KPDS gibi sınavların herhangi birinden belli bir puan alınması gerekiyor.
Ayrıca bahsettiğimiz bölümle ilgili ayrıca bir alan ayırmayan bir okul adı da vermek istiyorum:Marmara ünv. Ben şuan burada yüksek lisans yapmaktayım. Deniz Ticaret hukuku hayaliyle girdiğim yüksek lisans da hayal kırıklığına uğradım. Bu nedenle size naçizane tavsiyem tam anlamıyla araştırarak okulu seçmenizdir.
Saygılar.
Old 28-02-2007, 11:09   #18
Belgium

 
Varsayılan

Deniz ticaret ve hukuk jargonuna hakim olmak suretiyle orta seviyede bir ingilizce ile isinizi gayet iyi götürebilme imkaniniz olabilir.

Ingilizce disinda bildiginiz diller sart degil ama size yeni ufuklar açabilir. Örnegin geçenlerde Misirli müvekkilimizle toplantimiz vardi. Toplanti baslamadan sohbet esnasinda bir kaç arapca kelime biliyor olmam ile sohbet çok daha sicak geçti.

Ve böylece bu konudaki ana tezime tekrar geliyorum: önemli olan baskasinda olmayan meziyetlerinizin olmasi. "Nasil fark yaratirim?" demelisiniz, "Nasil baskalarinin yaptigini ben de yaparim?" degil.
Old 28-02-2007, 11:12   #19
Belgium

 
Varsayılan

Sayin av.mgul,

Sizi hayal kirikligina ugratan Ankara Ü. mi Marmara Ü. mi?
Ve neden sizi tatmin etmedi bu yüksek lisans?

Bizi aydinlatirsaniz sevinirim.
Old 08-04-2007, 09:18   #21
A.Turan

 
Varsayılan

TTK tasarısında deniz hukuku ile ilgili oldukça önemli ve yerinde değişiklikler yapılmıştır. Bir kısımını buraya iletmeyi düşünüyorum.
Old 13-04-2007, 18:09   #22
Şirvan

 
Varsayılan ingiltere'de deniz hukuku yüksek lisans

arkadaşlar selam,

ben, Marmara Hukuk F.'nden mezun olduktan sonra İngiltere'ye deniz ticareti hukukunda yüksek lisans yapmak için gittim; tamamladım ve döndüm. Gittiğim okulun adı Cardiff Üniversitesi Hkk Fakült. Deniz ticareti hukukunda yüksek lisans yapmak isteyen arkadaşlara bu işin her yönü için yardımcı olmak isterim.
Öncelikle, deniz ticareti hukukunda çalışmak isteyen arkadaşlar, avukat olduklarında kendilerinin havada kapılmayacaklarını, birçok zorluklarla karşılaşacaklarını (bu alanda çalışan avukatlar "piyasalarına" yeni avukat almak istemezler) ve uzun süre deniz hukuku davası alamayacaklarını bilsinler. Elbette ki temennim, bu alanda çalışan avukat sayısının artması ve deniz hukuku kaynaklarımızın çoğalması. Bunun yanında yine dilerim ki böyle hevesleri olan "hevesdaşlarım" diledikleri gibi bir deniz hukuku kariyerine sahip olur.
Arkadaşlar bu işin yeri İngiltere'dir. Sakın Amerika ya da başka ülkeyi düşünmeyin. Amerikanlar kendilerine has sistemleriyle, futbollarıyla, basketbollarıyla başka dünyanın ülkesi. Geriye Almanya'nın Hamburg kenti kalıyor. Ancak deniz hukukunun resmi dili İngilizce'dir. Başka diller -her ne kadar bilidiği takdirde mutlaka fayda sağlayacaksa da- deniz hukukunda fazla işe yaramaz. Almanya'da İngilizce yüksek lisans programları olsa da iletişim problemi çekebilirsiniz. Ayrıca İngilizce konuşma seviyenizi artırabilmeniz için de mutlaka ama mutlaka İNGİLTERE!!! Malta'daki deniz hukuku "ana başlıklı" fakülte de iyi olmasına rağmen hem dil için hem fiyat açısından yine İngiltere... Bu ülkede deniz ticaret hukuku eğitimi veren üniversiteler Londra'da, Southampton'da, Swansea (Galler)'de ve Nottingham'dadır. Southampton bir liman kentidir ve deniz hukukunda nam salmıştır. Benim eğitim gördüğüm Cardiff Üniversitesi ile çekişiyorlardı. Ancak benim dönemimden sonra Cardiff Üniversitesi'nde deniz ticaret hukuku sınıfını kaldırdılar Londra'daki üniversite de gayet iyi olmasına rağmen tavsiye etmem çünkü Londra hem çok pahalı hem de çok Türk var. Unutmayın, gittiğiniz ülkede Türklerle tanışmayın ya da bizden kimselerle vakit geçirmeyin. Hem dil gelişiminiz için zararlı olur hem de diğer milletlerden arkadaşlarınız olursa vizyonunuz genişler, farklı kültürleri tanımış olursunuz ve bunun yanında gelecekte çok önemli olabilecek yabancı ortaklıklarınız olabilir. Swansea'deki üniversite, hocaları değerlendirildiğinde en iyi üniversite denebilir. Orada deniz sigorta hocası bir Türk, Barış Soyer. Bu hocamızın ödüllü kitapları dahi var; bizim için bir gururdur. Yalnız Swansea kenti fazla gelişmemiş, sosyal aktivite olanakları çok dar bir şehir. Bunalım geçirmenizi istemem Sonuç olarak Southampton denenebilir; ancak Cardiff Üniversitesi'nin hukuk kütüphanesine ayda bir kez muhakkak uğramanızı tavsiye ederim. Koca bir bölüm yalnızca deniz hukuku kitaplarına ayrılmıştır. Benim bugün büromda Türk kaynaklarının istisnasız hepsi olmasına rağmen iki rafı doldurmuyor maalesef Okullar genellikle 8000-12000 İngiliz Sterling'dir. 3000 Sterling de kalma masrafınız olur (accomodation). Aylık cep harçlığınız da 400 Sterling kadar olursa rahat edersiniz. Bu okullarda zorunlu ve seçmeli derslerden oluşan "modül" sistemi mevcut. Taşıma hukuku, deniz sigortaları, uluslararası ticaret hukuku ve admiralty law denen ve Türkiye'de karşılığı bulunmayan (gemi yapım sözleşmeleri, çatma, kurtarma, müşterek avarya konularını kapsayan bir ders) dersler zorunludur genelde. ingiliz sistemi dava hukuku sistemidir. çoooook fazla dava okuyacaksınız ve pratik bilginiz çok artacak. Tahmin ettiğinizden de öte bir açılım yakalayacaksınız. İngilizceniz ilk başta yetersiz gelebilir ancak hukuk terimlerini öğrendikçe hukuki bir olayı normal bir hikayeyi tasvir etmekten daha rahat anlatabileceğinizi göreceksiniz. Türkiye'ye döndüğünüzde, bilgileriniz soğumadan mutlaka deniz hukuku derneklerine üye olun ve yayınları takip edin. Türk hukukuna yeniden adapte olduktan sonra özel konularda makaleler yazın ki bu sizin reklamınız olacaktır. Bir süre sonra yavaş yavaş soruların ve ardından davaların geldiğini göreceksiniz.
Altın tavsiye: Deniz hukukunu gerçekten iyi çalışın, iyi okuyun ve anlayın. İcabında İngiltere'ye deniz hukuku kitapları götürün. Kavramları anlamada sıkıntı çekmeyin. Benden şimdilik bu kadar. Başka sorusu olan arkadaşlar varsa ahmetsirvan@kuelawoffice.com veya ahmetsirvan@yahoo.com adresinden bana sorularını iletebilirler. Herkese kolay gelsin.
Old 15-04-2007, 23:01   #23
av.mgul

 
Varsayılan

verdiğiniz bilgiler gerçekten çok değeli o yüzden teşşekkür ediyorum.
Tabiki siz içinde olduğunuz için daha sağlıklı bilgiler veriyorsunuz ama benim araştırmalarımda bana fiyatla ilgili olarak sizin söylediğinizin hemen hemen iki katı olarak bilgi verilmişti bunun sebebi nedir acaba?
bunun yanında ben de belirttiğiniz 'hevesdaşlarınız' danım ancak bu konuda fazla bilgim yok bahsettiğiniz okulların kabul koşulları hakkında da bilgi verirseniz çok aydınlatıcı olacak. (bu arada ben burada yüksek lisans yapıyorum bunun orada herhangi bir katkısı olurmu acaba?)
diğer bir sorum da malum bu işler ciddi rakamlar tutuyor bu nedenle diğer bir sorum bununla ilgili: siz kendi imkanınızla mı gitiiniz yoksa herhangi bir burs imkanından yararlandınızmı?
şimdiden teşşekkürler
saygılar
Old 16-04-2007, 11:10   #24
Belgium

 
Varsayılan

Sayın Kılıç gerçekten çok önemli bir konuya değindi ve kendim tecrübe ettiğim için de yüzde yüz katılıyorum.

Deniz ticaret hukuku alanında çalışmak isteyenler gerçekten çok sabırlı olmalı. Sebepleri:
- Bu alanda çalışan avukat sayısı yüksek değildir, hatta üçüncü şahıslara kapalı bir kulüp izlenimi dahi verebilir, zaten bir kere zor bir hukuk dalıdır;
- Bu alanda avukat olarak uzmanlaşmanın uzun sürdüğü bir gerçektir, diğer alanlarla kıyaslayarak, “kıvama gelmeniz” ortalama en az 10 yıl alır;
- Taşımacılık hukukunda isim yapmış avukatların yaş ortalaması oldukca yüksektir. Örneğin 30 yaşlarında ünlü ağır ceza avukatı isimleri verebilirim, taşımacılık hukukunda ise hiç;
- Müvekkiler sigorta şirketleri, P&I clubler, vs. olmak üzere genelde “eski kurtları” tercih etmekte;
-

Ama hevesli olan sabırlı da olur, ben de heveslilere hak ettikleri başarıyı yakalamalarını dilerim.
Old 16-04-2007, 15:31   #25
Şirvan

 
Varsayılan ingiltere'de yüksek lisans

değerli arkadaşlar,

örnek olarak southampton üniversitesi'nin başvuru koşullarını ve ücretlerini yazıyorum:

Programın adı: LLM in Maritime Law

1. Hukuk fakültesi mezunu olmak. Bunun yanında denizcilik alanında çalışmış kişiler de kabul edilebilirler (tabi değerlendirme ve yerleştirmeden sonra kontenjan kalırsa).

2. IELTS .... en az 7.0 puan veya TOEFL.... 625 (263) puan. IELTS'den en az 6.5 ve TOEFL'dan da 600 almış başvuru sahipleri için 4 haftalık İngilizce kursu şart koşulur. (Dikkat edilmesi gereken husus şu: bu adamlar -ki gittiğinizde daha net göreceksiniz- paraya çok önem verirler. hele o yıl sınıfları dolduracak başvuru alamadılarsa TOEFL 575'i dahi kabul edebilirler. Size "pre-sessional course" şartı öngörürlerse mutlaka ama mutlaka sormanız gereken şey "kursu başarıyla tamamladığımda akademik kursdaki yerim garanti mi?" Southampton bana ön hazırlık kursu şart koşmuştu ancak bu kursu başarıyla tamamlasam bile akademik kurstaki yerimi garanti etmemişti. Dolayısıyla ben de kabul etmedim. Bu adamlar çok kurnazdır. Unutmayın ki pre-sessional course da paralıdır (tüm kurs için yaklaşık 500-1000 pound arası).

3. Kendi fakültenizden alacağınız, not ortalamasını gösterir çizelge -elbette noter onaylı tercümesi-. ( Not ortalamanız düşükse -ki özellikle devlet üniversitelerinde yüksek ortalama tutturmak oldukça zordur- okulda bir hoca ya da özellikle dekan tarafından imzalı "bizim okulumuzda yüksek not almak oldukça zordur. biz kendi okullarımızda yüksek kaliteyi ve mükemmeli hedefleriz. okul birincisinin dahi puanı şudur. Dolayısıyla bu öğrencinin not ortalaması diğerleri gözönünde tutulursa "iyi" derecededir." şeklinde bir mektup alırsanız işiniz kolaylaşır.

4. Kendi okulunuzdan iki hocanızın referans mektubu.
5. Okulların kendi internet sitelerinden indirebileceğiniz başvuru formu.

Toefl veya IELTS puanlarınız sınavdan hemen sonra elinize verilmez. Sınavlardan sonra sonuç belgenizi hangi okullara göndermek istediğinizi de belirtin.

Southampton üniversitesi'nin bu yılki fiyatı 9.300 pound. Kalacak yerlerin fiyatları ise değişiyor. Okulun kendi yurtları var. Yurtlarda kalmak çok arkadaş edinmek açısından iyi olur. Ancak okul anlaşmalı olduğu ailelerin yanına da yerleştirebiliyor isterseniz. Bunun faydası ise ingilizceyi İngilizlerle konuşarak öğrenmeniz. Aile yanında kalmanın bedeli executive odalar için aylık 400 pound civarında; normal odalar ise haftalık 80 pound kadar. Bu fiyatlara elbette su,elektrik faturaları dahil.

Ben eğitimimi özel bir vakfın verdiği burs ile tamamladım. Milli Eğitim Bakanlığı başarılı öğrencilere burs veriyor. Benim bursum 3. sınıftayken garantilendiği için burs imkanlarını fazla araştırmadım, o yüzden bu konuda ayrıntılı bilgi veremeyeceğim; özür dilerim.

Bazı arkadaşlar İngiltere'de hem okuyup hem çalışma imkanı var mı yok mu diye soruyorlar. Arkadaşlar orada öncelikli hedefiniz dersler olacak. Zaten o kadar ödevin ve sınav stresinin arasında bir de çalışmanız çok zor olur; sınavları riske atmış olursunuz. Benim bir arkadaşım sırf bu sebeple diploma alamadı. Derdinize derman olacak bir iş için günde en az 4 saat harcamanız gerekir. Saatlik çalışma ücreti 5-8 pound arasındadır. Haftada 4 gün çalışsanız haftalık ortalama 80-100 pound ve aylık 300-400 pound kazanabilirsiniz. Ancak para kazanıp yük hafifleteyim derken sınavlarda başarısız olursanız bütün emeklerinizin boşa gider ve çok üzülürsünüz. Bunun yanında, çalışırsanız zaten kaçak işçi olarak çalışırsınız. AB'ne üye olmadığımız için çalışma izni almanız gerekir ki bu da neredeyse imkansız.

Burada yaptığınız yüksek lisans hem kabul aşamasında hem de oradaki eğitiminizde kavramları çalışırken muhakkak faydalı olacaktır. Bunun haricinde oradaki yüksek lisansı Türkiye'de geçerli kılabilmek için bildiğiniz gibi YÖK tarafından tanınması gerekiyor. YÖK maalesef çok anlamsız kararlar verebiliyor; gitmeden önce kabul edildiğiniz okulu ve alacağınız dersleri YÖK'e bildirip geçerli olup olmadığını teyit ettirmenizi tavsiye ederim.

Gidecek olanlar gittikleri hafta police station'da ve local doctor'da kayıtlarını yaptırsınlar; daha sonra başınız ağrımasın. Ayrıca gitmeden önce hastaneden sağlıklı olduğunuza, bulaşıcı bir hastalığınızın olmadığına dair bir rapor alın (akciğer röntgeni de çektirin). Yoksa havaalanında 1 saatinizi alabilirler ufak bir check up için. Ayrıca maddi durumunuz müsaitse 1 yıllık sağlık sigortası da yaptırmanızı tavsiye edebilirim.

Konsolosluk'a vize almaya gittiğinizde okuldan size gönderecekleri "kabul belgesi"ni mutlaka götürün, vize işleminiz kısa sürer. Memura en az 1.5 yıllık multiple entrance hakkı tanıyan öğrenci vizesi istediğinizi hatırlatın.

Başka sorular da varsa cevaplayabilirim.

Kolay gelsin.

Av. Ahmet Şirvan KILIÇ
Old 16-04-2007, 17:41   #26
av.mgul

 
Varsayılan

sn şirvan öncelikle verdiğiniz bilgiler çok değerli bu yüzden çok teşşekkür ediyorum. Açıkcası herşeyi anlatmışsınız sorulacak pek fazla soru yok. benim aklıma gelen ilk soru oradaki yüksek lisans eğitiminin kaç yıl sürdüğü ve bu derslerin içeriği? yani mesela hem ders dönemi hem tez dönemi aynı anda mı oluyor yok sa ayrı ayrı mı? birde bunları bize aktarırsanız çok sevinirim.
dediğim gibi herşeyi anlatmışsınız ama benim de bi okadar merak ettiğim şey var o yüzden sizi de bulmuşken bilgilerinizden faydalanmak istiyorum. bunedenle başınızı daha çok ağıtacam sanırım şimdiden kusura bakmayın.
saygılar.
Old 16-04-2007, 18:36   #27
Şirvan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.mgul
sn şirvan öncelikle verdiğiniz bilgiler çok değerli bu yüzden çok teşşekkür ediyorum. Açıkcası herşeyi anlatmışsınız sorulacak pek fazla soru yok. benim aklıma gelen ilk soru oradaki yüksek lisans eğitiminin kaç yıl sürdüğü ve bu derslerin içeriği? yani mesela hem ders dönemi hem tez dönemi aynı anda mı oluyor yok sa ayrı ayrı mı? birde bunları bize aktarırsanız çok sevinirim.
dediğim gibi herşeyi anlatmışsınız ama benim de bi okadar merak ettiğim şey var o yüzden sizi de bulmuşken bilgilerinizden faydalanmak istiyorum. bunedenle başınızı daha çok ağıtacam sanırım şimdiden kusura bakmayın.
saygılar.

Teşekkürler, edindiğim tecrübeler kendi mülküm değildir; eğer şimdi bildiklerimi ilgilenenlere anlatmazsam sonradan bana hesap sorarlar "neden paylaşmadın?" diye. Böyle bir sorumluluk altında kalmak istemem, memlekete ve insanlara faydamız dokunsun. Hiçbir şekilde "çok sorduk, başınızı ağrıttık" diye düşünmeyin, lütfen aklınıza ne takılırsa sorun.

İngiltere'de yüksek lisans eğitimi resmiyette 1 yıldır. Bu süre sınavları başarıyla geçip tezi de zamanında hazırladığınız varsayılarak hesaplanmıştır. Bütünlemeye kalırsanız ve tez zamanınız sarkarsa o zaman bu süre uzayabilir. Bizim okulda bütünleme zamanı ertesi senenin normal sınav zamanıydı; yani bütünlemeler 1 sene sonra oluyordu. Ancak Southampton'da aynı sene yaz döneminde bütünleme -resit- alabiliyorsunuz (sistemin değişmiş olma ihtimaline karşı yine de teyit ederseniz iyi olur). Okula eylül gibi başlarsınız ve nisan-mayıs gibi sınavlara girerseniz. Southampton'da sistem biraz değişik. Bazı dersler sadece sınavla geçilebiliyorken bazıları sadece ödevle ya da bir kısım puan sınavla bir kısım puan ödevle verilebiliyor. Sınav dönemi bittikten sonra yaklaşık 3 aylık tez döneminiz başlar. Tez konusunu belirledikten sonra tezin ayrıntılarını tez danışmanınız olan hocayla belirliyorsunuz ve tezin her aşamasında kendisiyle iletişim halinde oluyorsunuz. Bu sebeple tezde yetersiz puan almak hemen hemen mümkün olmuyor.

Derslerin içeriği:

Carriage of Goods By Sea > Navlun, konşimento, yük çarteri, zaman çarteri ve uyuşmazlıkların çözümü.

Marine Insurance Law > Teminat Sözleşmesi (kumar ve bahis sözleşmelerinin korunmaması,çifte sigorta,halefiyet), Sigortalanabilir Menfaat,Sigortanın konusu,Poliçeler, Teminatlar, Kayıp Nedeni, Deniz Tehlikeleri, İspat Yükümlülüğü,Inchmaree Clause, Toplam veya Kısmi Zarar.

Admiralty Law > Gemi Yapım Sözleşmeleri, Bayrak, Devlet Gemilerinin Dokunulmazlığı, Çatma, Kurtarma ve Yardım, Müşterek Avarya.

International Trade Law > Bu ders birçok uluslararası ticaret prensiplerini kapsamasına rağmen ana konu CIF ve FOB sözleşmeler, bunların nitelikleri, mülkiyetin ve riskin geçme anları, bu tip sözleşmelerin uluslararası konvansiyonlardaki yeri, combined transport modelleri, door to door carriage. Tüm bu tipler için konşimentonun (bill of lading) önemi, fonksiyonları ve cirosu.

International Law of Sea > Bu ders seçmeli olabilir. Bizdeki deniz kamu hukuku içeriğinin aynısıdır.

Kolay gelsin.
Old 16-04-2007, 23:05   #28
av.mgul

 
Varsayılan

açıkcası sizin yazdıklarınızı okudukça hevesim artıyor aynı zamanda gerçekler karşısında umudum kırılıyor..yani nasıl bir şey hissettiğimi bende bilmiyorum ama ben sorularıma devam edecem...
ilk sarun olarak maddi olanakların yetersizliğini söylemiştim. bu konuda sanırım sizin fazla bir öneriniz olamayacak..
bunun yanında diğer bir büyük sorun ise dil sorunu. (en başa döndük yine dediğinizi duyar gibi oluyorum) Kabul edersinizki Türkiye sınırları içerisinde yabancı dil bir yere kadar ilerletilebiliyor. bu nedenle sizin belirttiğiniz derece ingilizce yeterliliği için yurtdışında dil eğitimi almak gerektiğini düşünüyorum.
bu konuda yaptığım araştırmalarda ise yurtdışında ki kursların yetersiz olduğu söyleniyor. bunun yerine üniversitelerin bünyelerindeki dil eğitimlerinin daha iyi olduğu ve akademik dil için üniversitelerin daha iyi olacağı söyleniyor sizin bu konuda düşünceniz nedir acaba?
(Biraz karışık bir anlatım oldu sanırım. Kısaca sormak istediğim master öncesi dil eğitimi hakkında bize ne söyleyebilirsiniz.)
Old 17-04-2007, 14:26   #29
Şirvan

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan av.mgul
açıkcası sizin yazdıklarınızı okudukça hevesim artıyor aynı zamanda gerçekler karşısında umudum kırılıyor..yani nasıl bir şey hissettiğimi bende bilmiyorum ama ben sorularıma devam edecem...
ilk sarun olarak maddi olanakların yetersizliğini söylemiştim. bu konuda sanırım sizin fazla bir öneriniz olamayacak..
bunun yanında diğer bir büyük sorun ise dil sorunu. (en başa döndük yine dediğinizi duyar gibi oluyorum) Kabul edersinizki Türkiye sınırları içerisinde yabancı dil bir yere kadar ilerletilebiliyor. bu nedenle sizin belirttiğiniz derece ingilizce yeterliliği için yurtdışında dil eğitimi almak gerektiğini düşünüyorum.
bu konuda yaptığım araştırmalarda ise yurtdışında ki kursların yetersiz olduğu söyleniyor. bunun yerine üniversitelerin bünyelerindeki dil eğitimlerinin daha iyi olduğu ve akademik dil için üniversitelerin daha iyi olacağı söyleniyor sizin bu konuda düşünceniz nedir acaba?
(Biraz karışık bir anlatım oldu sanırım. Kısaca sormak istediğim master öncesi dil eğitimi hakkında bize ne söyleyebilirsiniz.)

Değerli dostum, neler hissettiğinizi gayet iyi anlıyorum. Ben de bu aralar iyi bir araba almak istiyorum, arabanın özelliklerini gördükçe kalbim güm güm atıyor ama istedikleri parayı öğrenince de arkamı dönüp gitmek zorunda kalıyorum

Aynen ifade ettiğiniz gibi Türkiye sınırları dahilinde İngilizcenizin yalnızca okuma ve yazma fonksiyonlarını geliştirebilirsiniz; şayet çok istekliyseniz bir de dinleme olabilir (ingilizce alt yazılı ingilizce film izleyerek vs.) Size çok lazım olacak konuşma kısmı maalesef dışarıda kalıyor. Peki bu problemi nasıl aşarız, izleyeceğimiz yol ne olmalı? Elbette önümüze bir problem koyup, onu büyütüp çaresizlik içinde beklemek olmaz. Öncelikle şunu söyleyebilirim. TOEFL sınavında sanırım halen "konuşma" bölümü yok. Dolayısıyla yurtdışında dil eğitimi imkanı yoksa TOEFL sınavı zorlanabilir. Hemen belirteyim ki 11 Eylül saldırıları ve akabinde gelişen benzer olaylar sebebiyle sadece İngilizce eğitimi için İngiltere veya Amerika'ya gitmek oldukça zorlaştı. Adamlar böyle başvuruların "kapak atmak" amaçlı olduğuna inanmaya başladılar. Bu sebeple orada uzun süreli kalmayacağınıza dair adamları ikna etmeniz gerekebilir.
Toefl'a geri dönelim. Şayet İngilizceniz upper-intermediate seviyesindeyse ve bu seviye konularını rahatlıkla anlayıp soruları cevaplayabiliyorsanız artık İngilizce kursuna devam etmenizi önermem. Bu dakikadan sonra amaç Toefl olmalı ve bu sınava yönelik çalışma yapmalısınız. Bir toefl hazırlık kursuna yazılmanız faydalı olacaktır ancak bu kursta dikkat etmeniz gereken şu: bilgisayar ortamında sürekli olarak toefl testleri çözdürülmeli ve yaptığınız yanlışlara dair konular size o an anlatılmalı; neden yanlış yaptığınızı bilmelisiniz. Mümkün olduğunca fazla Toefl sorusu çözmelisiniz (cd'lerden -longman,cambridge,kaplan vs- kitaplardan -baron's-). Böyle yaparsanız öğrenme grafiğinizin bir anda dikey şekilde yukarı gittiğini fark edeceksiniz ve ayrıca günde 5,6 saatinizi ingilizceye verdiğinizi anlayacak ama vaktin de nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Burada anlattıklarım bir reklam vs değildir; kendi tecrübelerimdir. Lütfen oturduğum yerden ahkam kestiğim zannedilmesin. Ben anadolu lisesi mezunu olsam da lisenin son 2 yılı ve üniversite dahil İngilizce'ye toplam 6-7 yıl ara verdim. Sonra kendi başıma 1 ay konuları tekrar ettim ve yukarıda anlattığım yolu izledim. Toplam 3 ayda toefldan 600'ün üzerinde puan aldım.
Gelelim yurtdışındaki İngilizce kurslarına..Bu kurslarda eğitim öğretim anlamında farklı birşey yok. Ancak bulunduğunuz mekanda İngilizce konuşma zorunluluğunuz olması ve kaçacak yerinizin bulunmaması sebebiyle ister istemez hızlı bir gelişme oluyor. Hukuk ingilizcesi denen hadise farklı. Genel İngilizceniz Toefl alacak seviyede olmadan bu dala atlamanız size zarar verir; çünkü bu sefer neyin nasıl ifade edildiğine nüfuz edemezsiniz, yalnızca ezberlersiniz... Yüksek lisans sırasında zaten hukuk ingilizceniz çok fazla gelişecek, bu konu üzerinde fazla takılmamanızı rica ederim.

Yüksek lisans öncesinde peşinen kabullenmeniz gereken ana prensip "dil öğrenmek ciddi bir iştir." olmalı. "Dil bilen hukukçu" tanımlaması ve ona verilen önem gerçekten haklı. Farklılaşmak, farklı muamele görmek, saygınlık kazanmak sizin yüksek lisansınızla ilgili değil, daha çok dilinizle ilgilidir. Oraya gidip, 1 yıl gurbet yaşayıp yüksek lisans bitirmenin zor olması, bu işlerin yabancı bir dilde yapılması nedeniyledir. Öyleyse ilk hedef dil olmalı ve ciddi şekilde oturup çalışmalısınız. Gramerle ilgili sorunlarınız yoksa kelime öğrenmeli, bunların cümle içinde nasıl kullanıldıklarına bakmalısınız. Akşam yatağa yattığınızda hiç çekinmeden hiç utanmadan başınızdan geçen olayları İngilizce anlatmaya çalışın kendinize. Aynanın karşısında konuşun. İngilizce şarkı ezberleyip, sanatçıyla birlikte söylemeye çalışın. Bunlar inanın şaka değil, ciddi çalışmalardır. Zaten yaparken ne kadar zor olduğunu göreceksiniz. Ancak burada yapabileceğinizin en iyisi de bu olabilir... Elbette İngiltere'de bir İngilizce kursuna giderseniz IELTS'den oldukça yüksek bir puan alabilirsiniz. Hatta kimi kurslar çıkacak sorulardan bazılarını bile veriyor. Ancak böyle imkanları olmayanlar için yapılabilecekler yukarıda anlattığım gibi.. Ayrıca fikri olanlar da lütfen yazsın ki hep beraber aydınlanalım.

Umarım yardımcı olabiliyorumdur.

Saygılar.
Old 17-04-2007, 15:30   #30
Şirvan

 
Varsayılan

Ekonomik problemler için birşey yazmadığımı fark ettim

Haklısınız, 1 yıllık eğitim cep harçlıklarıyla birlikte bugünün değerleriyle 40-45 bin YTL'ye geliyor. Buna değeceği konusunda bir şüphenizin olmadığını düşünüyorum

Bu noktada bir anımı anlatmak istiyorum; bu bir yaklaşım şeklidir ve ciddiye alınmaya değerdir: 3. sınıfta sadece yabancı müvekkilleri olan büyük bir hukuk bürosunda çalışıyordum. Bu büronun büyük avukatlarından biri okuldan sonra ne yapmak istediğimi sormuştu. Elbette İngiltere'de deniz hukuku yüksek lisansı cevabını verdim. Bu avukat bana şöyle dedi: "Benim hanımım okulu bitirdikten 5 yıl sonra yüksek lisansını yaptı. Bu 5 yıl boyunca yüksek lisans yapacağı konuda avukatlık bürolarında iş yaptı, çalıştı, makaleler okudu ve konuyu bilerek gitti. Ben ise okuldan hemen sonra gittim. İtiraf etmeliyim ki karım bu eğitimden benim faydalandığımdan çok daha fazla faydalandı."

Olayımıza uygularsak; deniz hukukunda Türkiye'de 5 yıl çalışmak elbette büyük bir tecrübe olacaktır. Bugün Türk Deniz Ticaret Hukuku o kadar zayıf o kadar eksik ki anlatamam. Küçük bir örnek için Al-Waleed davasını okumanızı tavsiye ederim (donatanın sorumluluğunun üst sınırı). Uluslararası alanda neredeyse alay konusu olduk bu davayla. Davanın detaylarını okuyunca öğreneceksiniz ama bir cümleyle vehameti aktarayım: "TTK'da sorumluluğun üst sınırı parça başı 100.000 TL (10 yeni kuruş) iken Hague Kuralları'nda 100 Sterling idi (yaklaşık 270 YTL). Bu miktarlardan hangisi olaya uygulanmalıydı?" Sonuç: 10 yeni kuruş Demek istediğim, hukukun varoşlarında yetişmiş biri elbette lüks bir hayatın ne olduğunu nasıl olması gerektiğini, eksiğin yanlışın nerede olduğunu daha çok öğrenir; sepetini daha fazla doldurur. Bu alanda bu kadar sürelik bir çalışmadan sonra yüksek lisansa gitmek elbette çok açken oturduğumuz sofranın nimetlerinden daha çok yararlandırır. Peki 5 yıl çalışmak bize yüksek lisans için yeterli parayı kazandırır mı? Önereceğim şey deniz hukukundan para kazanmakla ilgili değil, daha çok tasarrufla ilgili. Bankanıza, mevduat hesabınız içinde blokeli (faiz de dahil her türlü harekete kapalı) tasarruf fonu oluşturmasını ve hergün 20 YTL'yi mevduat hesabınızdan bu fona aktarmasını isteyebilirsiniz. Böylece bir yılda 7300 YTL tasarruf etmiş olursunuz. Bu miktar 5 yıl sonunda 36500 YTL yapar. Yani gereken paranın belini kırmış olursunuz. Bu süre içinde ne olur bilinmez, belki bir işten iyi bir para kazanırsınız ve fonunuza ara sıra fazladan para aktarabilirsiniz. Böylece 5 yıl sonunda gerekli para elinize geçmiş olur. Bu süreyi İngilizcenizi geliştirmekle de geçirebilirsiniz; deniz hukuku kavramlarını iyice öğrenmiş olarak gitmek tabii ki işinizi oldukça kolaylaştırır. Bunların yanında şayet İngilizceniz yeterliyse, bazı İngilizce kitaplarımın belli bölümlerini fotokopi alıp okuyabilirsiniz. Okudukça zaten kendinizi daha güçlü hissedersiniz.

Dişinizi sıkın...
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Türk Ve Uluslararası Deniz Hukuku Shipbroker Hukuk Sohbetleri 10 04-04-2007 13:50
deniz ticareti hukuku nahidelaw Hukuk Soruları Arşivi 4 29-10-2006 22:41
deniz hukuku ..... yargıç isa Hukuk Soruları Arşivi 5 08-09-2006 17:52
deniz ticareti hukuku ozbeksoner Meslektaşların Soruları 3 08-03-2006 19:21
Deniz Hukuku (maritime Law) Shipbroker Site Hakkında Yazışmalar [Arşiv] 1 25-03-2003 13:04


THS Sunucusu bu sayfayı 0,26343203 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.