Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Boşanma Protokolü Ile Devri Kararlaştirilan Evin Satiş Değil De Bağişi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 29-06-2025, 15:41   #1
Rümm

 
Varsayılan Boşanma Protokolü Ile Devri Kararlaştirilan Evin Satiş Değil De Bağişi

Merhabalar. Anlaşmalı boşanma davası sonucu karar kesinleşti. Müvekkil, protokol ve hüküm gereği, taşınmaz devri yapacak fakat tapu masrafları karşı yanca karşılanacak.

Masrafları karşılayacak olan karşı taraf, tapu masrafları bağış halinde satıştan daha düşük oluyor, devri bağış olarak yapabilir misiniz diye rica etti. Fakat benim araştırmama göre bağıştaki vergi, satıştan daha yüksek çıkıyor.

Hangi halde daha az masraf ödeniyor bilgisi olan meslektaşım yardımcı olursa sevinirim.

Eğer ki bağış halinde gerçekten daha az masraf çıkıyorsa müvekkilin taşınmazı bağışlaması halinde sonuçları neler olur? Mahkeme hükmüne aykırılık teşkil eder mi? (Hükümde taşınmazın devri ve davacı adına tescili diyor sadece) Müvekkile herhangi bir olumsuz etkisi ya da ilerisi için sorun oluşturur mu?

Kıymetli dönüşlerinizi bekliyor, teşekkür ediyorum.
Old 29-06-2025, 20:12   #2
Av. Erdem Akçay

 
Varsayılan

Meslektaşım, bağış için %6,831 iken satış için %4 harç mevcut.

Devir, bağışı da kapsıyor satışı da. Sorun yaşanmaz iki işlemde de. Tabii en güzeli protokolde devir sözcüğü yerine satış ya da bağış yazmak.

Elde bir mahkeme kararı olduğu için harç alınmadan tapuda işlem yapılmasını istemek de mümkün. Bazı hakimler, "bu durumda dava harcı alınmalı" diyor. Tapuda şansınızı deneyebilirsiniz.
Old Dün, 11:50   #3
Rümm

 
Varsayılan

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
Meslektaşım, bağış için %6,831 iken satış için %4 harç mevcut.

Devir, bağışı da kapsıyor satışı da. Sorun yaşanmaz iki işlemde de. Tabii en güzeli protokolde devir sözcüğü yerine satış ya da bağış yazmak.

Elde bir mahkeme kararı olduğu için harç alınmadan tapuda işlem yapılmasını istemek de mümkün. Bazı hakimler, "bu durumda dava harcı alınmalı" diyor. Tapuda şansınızı deneyebilirsiniz.

Meslektaşım çok teşekkür ederim, cevabınızdan sonra daha da emin oldum.
Karşı yan vekili ile görüştük, geçen haftalarda aile içi bağış yaptığından dolayı bu halde de indirimli olacağını düşünmüş. Fakat sizin de söylediğiniz gibi somut olayda satış daha az masraflı oluyor. Satış şeklinde devire karar verdik.

Harç alınmadan mevzusuna gelince devir yapılacak tapu müdürlüğünde pek kabul görmüyormuş. Dediğiniz gibi usulen de olsa denenebilir. Çok teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar diliyorum.
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
Anlaşmalı Boşanma Protokolü - Kredi Ödemeleri Devam Eden Taşınmazın Devri Hakkında Av. Hande B. Meslektaşların Soruları 0 25-11-2024 17:35
Tapunun (evin) Devri-bağişi seçkin bodur Meslektaşların Soruları 1 09-06-2019 06:49
Anlaşmalı Boşanma Protokolü - Çekişmeli Boşanma - Kesinleşme Sonrası Mal Rejiminin Tasfiyesi eser_29 Meslektaşların Soruları 0 28-11-2018 16:46
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Evlerin Paylaşımı Sorunsalı-Kredisi Devam Eden Evin Devri-Tapu Harçları Stj. Av. Oya Meslektaşların Soruları 0 11-09-2015 12:04
ortak alınan evin anlaşmalı boşanma sonrası satımı / alacak hakkı devri? Konuk Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) 1 23-10-2009 19:40


THS Sunucusu bu sayfayı 0,04657102 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.