Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

tahliye taahhütnamesinin geçerliliği

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 02-06-2025, 13:19   #1
Adalet1903

Varsayılan tahliye taahhütnamesinin geçerliliği

Merhaba sayın meslektaşlarım aşağıdaki ifadelerle düzenlenen boş tarihli bir taahhütname söz konusu. Aşağıdaki ifadelerde tahliye taahhütnamesinin geçerliliğini etkileyen bir ifade var mı?

Yukarıda adresi yazılı dairede … tarihinden beri kiracı olarak oturmaktayım. kiracı olarak oturmakta olduğum bu daireyi herhangi bir hüküm alınmasına ve tarafıma her herhangi bir ihtar ve ihbar keşidesine gerek kalmadan, hiçbir hak ve alacak iddia etmeden, kayıtsız ve şartsız olarak mal sahibine veya kanuni vekiline yukarıda yazılı tarihte tahliye edip, teslim etmeyi kabul ve taahhüt ederim. Ayrıca her ayın kirasını kontratta belirtilen tarihte ödemeyi, geç ödeme dahil iki kira bedelini zamanında ödemediğim/geciktirdiğim takdirde kiralananı 7 gün içerisinde tahliye edeceğimi kabul ve taahhüt ederim.

Belirtilen tarihte kiralananı tahliye etmediğim veya edemediğim takdirde mal sahibinin veya kanuni vekilinin icra yolu ile tahliye ettirmeye yetkili olduğunu ve yasal yollara başvurmak zorunda olduğunu avukatlık ücreti ve masraflar karşılığı ödeyeceğimi beyan, kabul ve imza ile taahhüt ederim.

Değerli görüşleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Old 02-06-2025, 13:33   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Merhabalar meslektaşım;

Ben geçersizliğe neden olacak bir husus göremedim tahliye taahhüdünde.
Old 02-06-2025, 14:32   #3
Av. Erdem Akçay

Alıntı:
Ayrıca her ayın kirasını kontratta belirtilen tarihte ödemeyi, geç ödeme dahil iki kira bedelini zamanında ödemediğim/geciktirdiğim takdirde kiralananı 7 gün içerisinde tahliye edeceğimi kabul ve taahhüt ederim.

Bu cümlenin geçersiz olduğu kanaatindeyim. Zira TBK m.352/1 "...belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa..." demekle, tahliye taahhüdünde tahliye için belli bir tarihin bulunmasını zorunlu kılıyor. Ancak belirttiğim cümlede tarih belli değil.

TBK m.352/2 ise kiranın ödenmemesi halinde kirayaverenin hangi hakkını kullanacağını belirliyor. Fıkra kirayaverene bir hak tanımakla birlikte özünde kiracıyı da koruyor(2 haklı ihtar, dava açma zamanı). Kiracıyı koruyan bir düzenlemenin bu şekilde sınırlandırılması ve kirayaverenin hakkının genişletilmesi de doğru olmayacaktır.
Old 02-06-2025, 18:13   #4
Adalet1903

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
Bu cümlenin geçersiz olduğu kanaatindeyim. Zira TBK m.352/1 "...belli bir tarihte boşaltmayı yazılı olarak üstlendiği hâlde boşaltmamışsa..." demekle, tahliye taahhüdünde tahliye için belli bir tarihin bulunmasını zorunlu kılıyor. Ancak belirttiğim cümlede tarih belli değil.

TBK m.352/2 ise kiranın ödenmemesi halinde kirayaverenin hangi hakkını kullanacağını belirliyor. Fıkra kirayaverene bir hak tanımakla birlikte özünde kiracıyı da koruyor(2 haklı ihtar, dava açma zamanı). Kiracıyı koruyan bir düzenlemenin bu şekilde sınırlandırılması ve kirayaverenin hakkının genişletilmesi de doğru olmayacaktır.

çok teşekkür ederim üstadım ben de belirttiğiniz ifadeler nedeniyle düzenlenen tahliye taahhüdünün gerçerli olmayacağından endişe ediyordum. ancak bunu icra müdürlüğü re'sen nazara alamaz sanırım. icraya koyduğumuzda müdürlük kiracıya tebligatı yapar ancak itiraz gelmesi durumunda sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum.
Old 02-06-2025, 18:41   #5
Av. Erdem Akçay

Kiranın ödenmemesi nedeniyle başvuru yapacaksanız, taahhüdün geçersiz sayılması gerekir diye düşünüyorum meslektaşım. İcra dairesi ödeme emrini gönderir. İtiraz edilmezse sorun yaşanmaz.

Eğer taahhüdnamedeki tarihe dayanarak takip yapacaksanız, sayın Taçyıldız'ın belirttiği gibi taahhüdname geçerli sayılacaktır. Kiranın ödenmemesi ile ilgili kısım taahhüdnameyi tamamen geçersiz kılmaz.
Old 02-06-2025, 23:11   #6
Adalet1903

Alıntı:
Yazan Av. Erdem Akçay
Kiranın ödenmemesi nedeniyle başvuru yapacaksanız, taahhüdün geçersiz sayılması gerekir diye düşünüyorum meslektaşım. İcra dairesi ödeme emrini gönderir. İtiraz edilmezse sorun yaşanmaz.

Eğer taahhüdnamedeki tarihe dayanarak takip yapacaksanız, sayın Taçyıldız'ın belirttiği gibi taahhüdname geçerli sayılacaktır. Kiranın ödenmemesi ile ilgili kısım taahhüdnameyi tamamen geçersiz kılmaz.

kiranın ödenmemesiyle ilgili olarak başvurmayacağız. sadece taahüdname ile kiralananın tahliye edilmesini sağlamak istiyoruz.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi