![]() |
|
![]() |
|
Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Meslektaşlarım merhabalar, müvekkilin kiracısı 3 aylık kira bedelini ödememiş fakat şöyle bir sıkıntımız var. Kira bedeli 5.000-TL iken yenilenen dönemde sözleşmede kararlaştırılan oranın üzerinde artış yapılmış ve yeni bedel 10.000-TL olmuş. Ama bu husus kira ödemelerinden anlaşılmıyor zira kiracı ödemeleri birkaç ay için toplu olarak göndermiş ve hangi ay için ne kadar gönderdiği belli değil. Yalnızca müvekkilin alt soyuyla olan mesajlaşmalarda kira bedelini yükümlü olmadığı halde sözleşmenin üzerine artırdığını, 10.000-TL yaptığını söylüyor. Bu durumda 10.000-TL üzerinden takip başlatabilir miyiz? Sözleşmedeki oranı mı esas almalıyız? Şimdiden teşekkür ediyorum, kolay gelsin.
|
![]() |
#2 |
|
![]() meslektaşım merhabalar, konuya ilişkin kiracı lehine tüfe oranından fazla artış olmaz kiracı sadece tüfe oranında artışla sorumludur şeklinde kararlar mevcut. Fakat ben sizin yerinizde olsam müvekkil ile görüşme tutanağına bu hususu bildirip müvekkilin 10.000,00 TL bedel üzerinden takip başlatmak istiyorsa da ona göre bir onam alıp işleme girişirim. Bir de takibe dayanak olarak ekleyeceğiniz kira sözleşmesinin yanına her ihtimale karşı ödeme dekontlarını da ekleyin,eğer itiraz gelirse söz konusu kira bedelinin 5 bin TL üfe artışı oranında olması gerektiğine dair ona göre bir itirazın kaldırılması veya itirazın iptali açarsınız.Sonuçta takip tutarındaki itiraza yönelik bedel konusunda özgürsünüz
|
![]() |
#3 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Meslektaşım öncelikle değerli yanıtınız için çok teşekkür ediyorum fakat "eğer itiraz gelirse söz konusu kira bedelinin 5 bin TL üfe artışı oranında olması gerektiğine dair ona göre bir itirazın kaldırılması veya itirazın iptali açarsınız.Sonuçta takip tutarındaki itiraza yönelik bedel konusunda özgürsünüz" burada ne demek istediğinizi tam olarak anlayamadım. Kusuruma bakmayın. Dediğinizi düşündüm fakat köyü niyet tazminatı ve vekalet ücreti çıkmasından endişe ediyorum. Nasıl bir yol izlesem bilemedim ![]() |
![]() |
#4 |
|
![]() Şöyle ki, siz takibi 10.000 tl üzerinden açtığınız karşı taraf da benim kira borcum 5 tl'dir .. kiracıya üfe/tüfe oranından fazla zam yapılamaz,şeklinde kısmi itiraz ederse siz de takibe 5 tl üzerinden devam edersiniz, itiraz için dava açmak isterseniz dediğim gbi müvekkiliniz alıp bir görüşme tutanağı tutarsnız davanın sonuçlarını yazılı olarak tutanağa geçirirsiniz halen devam etmek isterse kendi bilir.. Eğer tüm borca itiraz gelmiş ise aynı şekilde görüşme tutanağı hazırlayıp "kiracının sadece üfe/tüfe oranında artışla sorumlu olduğu.. davanın sonuçları,ödemesi gereken kalemlere ilişkin müvekkile iyi bir bilgilendirme yaptıktan ve imzasını aldıktan sonra zaten endişe etmeyin.
|
![]() |
#5 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Teşekkür ederim meslektaşım, iyi çalışmalar dilerim. |
![]() |
#6 |
|
![]() Takip örnek no 13 tahliye talepli acilacaksa, itiraz gelirse hakim dosyayı direkt hesap bilirkisisine gönderiyor. Hesap birlirkisisi sozlesmeye göre hesaplama yapıyor. Şayet 3 aylık kira bedeli fazladan eski aylarda ödenmiş olan bedelleri karsiliyorsa tahliye kararı alamayacaginizi düşünüyorum. Dikkat edin.
|
![]() |
#7 | |||||||||||||||||||||||
|
![]()
Meslektaşım teşekkür ediyorum öncelikle. Örnek 13 başlatacağız çünkü öncelikli isteğimiz tahliye. Tedbirli olmak adına sözleşme bedeli üzerinden takip başlatmayı ve ilk haklı ihtarı elde etmeyi düşünüyorum fakat kararsız kaldım. 3 5 lira fazla için riske atmak istemiyorum aslında ama ya itiraz gelmezse diye de düşünmeden edemiyor insan :d Hesap bilirkişisine tevdi edildikten sonra elimizdeki mesaj kayıtlarını da sunsak sonuç alamayacağımızı düşünüyorsunuz değil mi içtihatları da göz önünde bulundurarak? |
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Kira Bedelinin ÜFE Oranında Artırılması | Avukat2516 | Meslektaşların Soruları | 1 | 17-04-2021 15:25 |
Senetle ödenmesi kararlaştırılan kira bedelinin eksik ödendiğinin ispatı | soru_yorum | Meslektaşların Soruları | 0 | 20-04-2015 01:19 |
Kira bedelinin Artırılması veya Tahliye | yakubu38 | Meslektaşların Soruları | 1 | 19-06-2014 12:01 |
Kira bedelinin TEFE-TÜFE olarak artırılması, icra takibi? | GECE | Meslektaşların Soruları | 1 | 19-07-2011 11:11 |
Sözleşmeyle kararlaştırılan kira bedelinin emsallerinden çok yüksek kalması | Av. Musa TAÇYILDIZ | Meslektaşların Soruları | 3 | 28-12-2010 13:00 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |