Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

6284 sayılı Kanun kapsamında gizlilik kararlarının fiiliyatta uygulanması

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 10-06-2025, 04:27   #1
Konuk

Varsayılan 6284 sayılı Kanun kapsamında gizlilik kararlarının fiiliyatta uygulanması

Günaydın. x ilinde yaşayan bir kız arkadaşım var kendisi 20 yaşında, internet üzerinden tanıştık.

Kız arkadaşım gelecek vaat eden başarılı bir eğitim hayatına sahipken tıp fakültesi hedefi sebebiyle bir yıl mezuna kalmayı istemiştir. Annesi, babası ve evli abisi tarafından mütemadiyen fiziki, sözlü ve ekonomik şiddete maruz bırakılmaktadır. Bilhassa annesi tarafından sürekli hakaret edilmekte, babası ve abisi tarafından darp edilmektedir. Abisinin evlilik borçlarını kapatmak maksadıyla çobanlık yapan ailede, arkadaşım sürekli olarak sürüyü otlatmaya gönderilmektedir. Emeklerinin karşılığında harçlık dahi verilmemektedir. Çobanlıktan arta kalan vakitlerinde sürekli ev işleri yaptırılmakta, yapmadığı zaman hakaret edilmektedir. Ders çalışmak istediğinde annesi, arkadaşımın dolabındaki bütün eşyaları yere fırlatmaktadır. Ev içinde bilhassa annesinden sürekli olarak "yetersiz, hiçbir işe yaramaz" ve benzeri eleştiriler duymaktadır. İstemediği bir evliliğe zorlanması da an meselesidir. Başka bir ilde okul kazanması halinde ise annesi, babası ve abisi "döveriz yine yollamayız, evden kaçarsan seni bulur döve döve getiririz gelmezsen vurur öldürürüz" yönünde söylemlerde bulunmaktadır.

Kendisi bu konuyu bana açtığında 6284 sayılı Kanun uyarınca haklarını ve izleyebileceği yolları anlattım, talep dilekçesini hazırladım, beraber kaçma planı dahi yaptık. "Evleniriz, evi ben geçindiririm bir şekilde, istersen sen de çalışırsın ama çalışırsan ders çalışamazsın, ben senin ders çalışmanı isterim" yönünde telkinlerde de bulundum ancak kendisi, kaçmamız ve dahi 6284 sayılı Kanun uyarınca gizlilik kararı almamız halinde bile ailesinin bizi bulacağı endişesini taşımaktadır. Bu endişeye gerekçe olarak da kolluk görevlisi olan damat-akraba seviyesindeki yakınlarının her ne kadar gizlilik kararı çıkartsak dahi gayrikanuni yollarla bilgilerini elde edeceğinden veyahut herhangi bir suretle ailesinin bizi bulacağından korkmaktadır.

Yaptığım araştırma neticesinde yasada sayma yoluyla belirtilen tedbirlerin Mahkemelerce uygulandığını ve aleyhine karar verilenlerin itirazlarının da reddedildiğini görmekle birlikte, yasanın 8/6’ncı maddesinde kurala bağlanan gizlilik meselesinin uygulanması konusunda herhangi bir ibareye rastlayamadım. Cevaplarsanız minnettar kalırım.

1- Lehine gizlilik kararı verilen kişilerin, karara rağmen kollukta adres, okul, telefon ve sair bilgileri görülmekte midir? Görülüyorsa talep üzerine kolluktaki bilgileri de gizlenebilmekte midir?
2- Ad ve soyad değişikliği talebinde bulunulması halinde, bu talep Mahkemelerce nasıl karşılanmaktadır? Şiddet gören lehine karar almak mümkün müdür? Bu talebin kabul edilmesi halinde, karşı tarafın kolluk marifeti ile yeni ad, soyad, TCKN bilgisine erişebilmesi pratikte mümkün müdür?
3- Gizlilik kararı uygulamada genel itibarı ile nasıl işlemektedir?

Teşekkür eder, iyi mesailer dilerim. Saygılarımla.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi