Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

Borçlar Kanunu 348 madde-E-mail yolu ile fesih bildirimi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 10-03-2014, 18:32   #1
nil-nil

 
Varsayılan Borçlar Kanunu 348 madde-E-mail yolu ile fesih bildirimi

Müvekkilimizin kiracısı kira süresi dolmadan kira kontratını feshetmek için e-mail ile fesih bildiriminde bulunuyor. Fakat müvekkil e-maili görmediğini ve daha sonra haricen bu fesih hususundan haberdar olduğunu beyan etmektedir. Öncelikle sorum; Borçlar Kanunu 348. madde anlamında fesih için aranan yazılılık şartı e-mail ile gerçekleş midir?
İkinci sorum e-mail ile yapılan fesih bildirimi yazılılık şartını yerine getiriyor ise e-mail kendisine ulaşmadığını beyan eden müvekkilin hakları yok mudur? E-mailin Ulaşıp ulaşmadığı konusunda kiracının bir sorumluluğu yok mudur?
Bu konuda acil yardımlarınızı rica ediyorum...
Old 11-03-2014, 09:35   #2
txyz

 
Varsayılan

E-posta yoluyla fesih bildiriminde bulunmak için ancak Kayıtlı Elektronik Posta kullanılabilir. Tacir olmayan gerçek kişilerin kayıtlı elektronik posta hesabına sahip olması zorunlu değil bildiğim kadarıyla. Konuyla ilgili mevzuat ve diğer bilgiler için alttaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz.

http://pttkep.gov.tr/mevzuat.php
Old 11-03-2014, 12:48   #3
Av.Berk Bahadır

 
Varsayılan

KEP yani Kayıtlı Elektronik Posta ile yaptıysanız işlemi 20 yıl boyunca PTT'de posta ulaşım tarihi gibi önemli bilgiler kayıt altında tutulmaktadır, txyz arkadaşımızın bahsettiği gibi tacir olmayan gerçek kişilerin KEP'i olması zorunlu değildir, tebligat yaptığınız kiracı şahısmı şirketmi ?
Old 11-03-2014, 13:31   #4
Admin

 
Varsayılan

BK 14 neyin yazılı şekil olduğunu belirliyor. Adi epostanın da bu madde kapsamında yazılılık şartını yerine getirdiği kabul edilebilir (BKZ.Elektronik Sözleşmelerde Yazılılık Sorunu (Faks, Email, İnternet Sözleşmelerinde Yazılılık). Ancak adi epostayı yazılı kabul etseniz dahi ikrar olmadığı veya KEP gibi bir sistemle gönderilmediği sürece epostanın içeriğinden alıcının haberdar olduğu tarihi (bkz öğrenme teorisi) ispat etmeniz teknik olarak mümkün değil. O yüzden de epostanın yazılı şekile girip girmediğinin bir önemi kalmıyor, irade beyanının alıcı tarafından öğrenildiği tarihi ispatlayamayacağınızdan bunu mahkemede delil olarak kullanma şansınız da kalmıyor.

Bu nedenlerle adi eposta söz konusuysa anlattığınız olayda BK yönünden değilse de, ispat hukuku yönünden fesih bildiriminin yapıldığını kabul etmek mümkün olmayacak. Adi epostayı adi mektup gibi düşünebilirsiniz: Teorik olarak yazılıdır ama ispat hukuku yönünden çoğu zaman değersizdir.

Ancak bu teorik tartışma bir yana, pratikte müvekkilinizin mecuru tahliye etmek isteyen kiracıyı niçin zorla kiracı tutmaya çalıştığını anlamak kolay değil. BK md 325 gereğince bir talebiniz olacaksa bu anlaşılabilir ancak bunun ötesinde kiracıyı zorla orada tutmanız bence ne sizin, ne onun menfaatine uygun olur, haksız fesih nedeniyle zararınızı ödeyip tahliye etmesine izin verin bence.
Old 11-03-2014, 14:05   #5
nil-nil

 
Varsayılan

Yanıtlayan tüm meslektaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ederim..
Yanıt


Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)
 

 
Forum Listesi

Benzer Konular
Konu Konuyu Başlatan Forum Yanıt Son Mesaj
türk borçlar kanunu madde 76 Av.Şahika Çengel Meslektaşların Soruları 7 17-10-2014 11:14
Yenİ BorÇlar Kanunu Madde 322 Nil Şeker Meslektaşların Soruları 2 29-08-2012 19:29
borçlar kanunu madde 168 nyd Meslektaşların Soruları 3 24-07-2008 10:52
BorÇlar Kanunu 84.madde Uygulamasi.. radikal Meslektaşların Soruları 2 03-06-2008 13:45


THS Sunucusu bu sayfayı 0,45235395 saniyede 15 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.