![]() |
|
![]() |
|
Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı] |
![]() |
![]() |
#1 |
|
![]() Merhaba. Anneler ayrı baba bir üç tane üvey kardeşim var. Aynı olan babadan bize miras kalan evler ve araba var. Şu an herhangi bir satma vs söz konusu değil. Annemin tek öz çocuğu benim. Annem yaş itibariyle sağlık problemleri de yaşayan biri. Diğer üvey kardeşlerle ne annemin ne benim aramız kesinlikle yok. Annemin vefatı halinde üvey kardeşler annemin şahsi malları üzerinde hak sahibi olamaz bunu biliyorum. Ancak annemin de 1/4 oranında hak sahibi olduğu babadan bize miras kalan taşınır ve taşınmazlar üzerindeki hakkı nasıl şekillenir? Annemin buradaki söz konusu payı bana mı miras kalır ? Veya bu ev ve araba üzerinde sadece çocuklar arasında yeni bir dağılım mı olur ? Yani annemin hakkı da onlara ve bana dağılır mı ? Annem böyle bir şeyi asla istemiyor. Şayet onlara da geçebiliyorsa bunu nasıl engelleriz ? Teşekkürler.
|
![]() |
#2 |
|
![]() Sn.Katılımcı,
Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda: Babanızın vefatı sırasında ( anneniz ile babanızın resmi nikahlı olması halinde) anneniz babanızdan kalan mirasta 1/4 oranında yasal mirasçıdır. Geri kalan miras olan 3/4 babanızın tüm çocukları arasında eşit olarak paylaştırılır. Annenizin vefatı halinde , annenizin daha önce babanızdan kalan 1/4 miras payı sadece siz mirasçı olduğu için size intikal eder. Babanızın diğer anneden olan çocukları sizin annenizin mirasından pay alamaz. Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanız yararınızadır. |
![]() |
#3 |
|
![]() Şöyle diyebilir miyim o zaman Habibe Hanım yaklaşımım doğru mudur : veraset ilamından hareketle konuşuyorum (anne baba resmi nikahlıydı) veraset ilamı 16 pay üzerinden. 4 pay anneye, 3’er pay her bir çocuğa dağıtılmıştı (4 çocuk). Annemin vefatından sonra anneme ait olan 4 pay diyelim üvey kardeşlere geçmez tek öz çocuğu olduğum için bana miras kalır. Yani bu veraset ilamı ve pay dağılımından hareketle 7 pay üzerinde söz sahibi olurum. Üvey bireylerle husumet içinde olduğumuz için bu konuyu detaylandırmak istiyorum. Farklı bir durum söz konusu olacaksa noterden vasiyet vb gibi yollar takip edeceğiz. İlginize teşekkür ederim.
|
![]() |
#4 |
|
![]() Sn.Katılımcı,
Annenizin tek mirasçısı siz olduğunuz takdirde ( annenizin yeniden evlenmesi hariç) annenizin vefatı halinde annenize ilişkin mal varlığı veya hissesi kendiliğinden ve tamamen size intikal edecektir. Başkaca işlem yapmaya gerek yoktur. |
![]() |
#5 |
|
![]() Teşekkürler Habibe Hanımcım minnetle ve sevgiyle selamlıyorum sizi.
|
![]() |
Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk) | |
|
![]() |
||||
Konu | Konuyu Başlatan | Forum | Yanıt | Son Mesaj |
Üvey Çocuğun Mirastaki Payı | sympatheticmale | Hukuk Soruları | 2 | 05-06-2016 21:48 |
Üvey Çocuğun Sağlık Güvencesi | Konuk | Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) | 2 | 21-03-2011 10:32 |
Biyolojik olmayan çocuğun mirasçılığı | zeynep1969 | Meslektaşların Soruları | 5 | 02-11-2009 14:28 |
Gerçek olmayan çocuğun mirasçılığı! | av.knel | Meslektaşların Soruları | 0 | 29-05-2009 10:20 |
Üvey Kardeşin Mirasçılığı | Nur | Hukuk Soruları Arşivi | 0 | 29-01-2006 18:54 |
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir. |