Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM) Kadınlara Hukuki Destek Merkezi (KAHDEM), THS Kadın Hakları Çalışma Grubu projesidir. Bu foruma siteye üye olmadan soru gönderilebilir ancak forum sadece kadın haklarına ilişkin konulara açık olup, diğer hukuki soru ve sorunlar alanda yayınlanmaz. [Kahdem Portalı]

eşimin ailesi tedavi olmasına izin vermiyor

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 19-06-2025, 10:46   #1
Konuk

Varsayılan eşimin ailesi tedavi olmasına izin vermiyor

eşimin psikiyatrik sorunları var, kendinde değil vb. mesaj yazamıyor, bil. şifresini hatırlamıyor.

Ailesi biz bakarız diyerek kendi evine götürdü ve beni evimden çıkardı. Bizi boşatacaklarmış. Psikiyatri dokturuna götürmüyorlar, aradığımda biz götürüyoruz diyip kapatıyorlar.Aile hekimine sordum, kimse birşey yapamıyor.

ne yapabilirim, nasıl haklarım var?
Old 19-06-2025, 12:02   #2
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

Sn.Katılımcı,

1-Eşinizin ailesi eşiniz için dava açamaz. Eşiniz sadece dava açabilir. Böyle bir dava açıldığında cevap dilekçesinde eşinizin ruhsal durumunu mahkemeye açıklayabilir ve vasi atanması gerekip gerekmediğine ilişkin hastaneye rapor alınması için sevkini talep edebilirsiniz.

Eğer vasi atanacak olursa tüm işlemleri vasi yapacak ve tebligatlar da vasiye yapılacaktır. Bu usuli işlem zorunludur.

2- Boşanmak istiyor iseniz haklı sebeplerinizi ve delillerinizi ve taleplerinizi cevap dilekçesi ile (veya siz dava açarsanız )dava dilekçesinde bildirmeniz gerekmektedir.
Boşanma halinde dava sırasında tedbir boşanma sonrasında ( kusurunuz daha ağır değilse) yoksulluk nafakası isteyebilirsiniz. Tazminat bakımından eşinizin haksız eylemleri iradi kabul edilmeyecek olur ise kusur da yüklenemeyeceğindan tazminata karar verilmeyebilir.

3-Boşanmak istemiyorsanız yine aynı içerikte cevap ve delillerinizi bildirebilir. davanın reddini ve eğer aksi kanaatle boşanmaya karar verilecek olur ise yukarda sayılan taleplerin kabulünü isteyebilirsiniz.

Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanızı öneriyoruz.
Old 19-06-2025, 14:41   #3
Konuk

öncelikli olarak çok teşekkür ederim cevabınız için.

boşanmak istemiyorum, ama şayet eşim kendine gelir ve artık annesi ve ben arasında kaldığını söyleyip boşanmak isterse( daha 1 yıl olmadı) Annesine tazminat davası açabilir miyim, aile bütünlüğünü bozmaya çalıştığı için?(maddi-manevi)

çalıştığım için nafaka alabileceğimi düşünmüyorum. Kendisi beni nafaka vermeye zorlayıp anlaşmalı boşanma isteyebilir mi? Kendisi online (yurtdışına) çalışan birisi , çalışmayı bırakıp isteyebilir mi?
Old 19-06-2025, 14:54   #4
Av.Habibe YILMAZ KAYAR

Sn.Katılımcı,

1-Anlaşmalı boşanma için evlilik süresinin en az 1 yıl sürmesi gerekmektedir. Süre dolamdan ancak çekişmeli dava açılabilir.

2- Anlaşmalı boşanma davası için süre uygun olduğunda her iki eşin onay verdiği anlaşma koşullarında boşanma kararı verilebilir. Karşı taraf siz kabul etmediğiniz sürece anlaşmalı boşanmada sizi nafaka ödemeye zorlayamaz.

3-Çekişmeli bir dava olduğunda eşlerin her biri boşanma ile yoksulluğa düşeceğini kanıtlayarak ( kadın- erkek farketmeksizin) yoksulluk nafakası isteyebilir.

Eşiniz kendi isteği ile işinden ayrılırsa bu durum yoksulluk nafakasında onun aleyhine değerlendirilebilir. Diğer yandan sadece çalışmıyor olmak da yeterli değildir.Nafaka isteyenin yaşam standartları ve nakte çevrilebilir mal varlığı, kredi kart ve banka hareketleri de dikkate alınacaktır.

4- Eşinizin annesine " aile bütünlüğünü bozmaya çalışma" sebebi ile aile mahkemesinde tazminat davası açamazsınız. Size yansıyan eylemlere eşiniz sessiz kalıyorsa boşanma davasında eşinize bunu kusur olarak yöneltebilirsiniz.

Eğer kayınvalidenizin doğrudan size yönelik hakaret tehdit , şiddet olarak tanımlanan eylemleri varsa 6284 sayılı yasa gereği şiddetin önlenmesi için Aile Mahkemesine başvurabilir şiddetin önlenmesi için karar verilmesini isteyebilirsiniz.

Eylemler suç teşkil ediyorsa şikayet edebilir ve yasal sürede Asliye Hukuk Mahkemesinde tazminat davası açabilirsiniz.

Her aşamada bir avukattan hukuki destek almanız yararınızadır.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi