Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Meslektaşların Soruları Hukukçu meslektaşların hukuki nitelikte sorularını birbirlerine yöneltecekleri mesleki yardımlaşma forumu. SADECE hukuk fakültesi mezunları ile hukuk profesyonellerinin (bilirkişi, icra müdürü vb.) yazışmasına açıktır. [Yeni Soru Sorun]

İki Haklı İhtar Sebebiyle Tahliye ve Örnek 13 İcra Takibi

Yanıt
Konuyu Değerlendirin Konu İçinde Arama Konu Araçları  
Old 21-05-2025, 12:06   #1
Toy Avukat

Varsayılan İki Haklı İhtar Sebebiyle Tahliye ve Örnek 13 İcra Takibi

Meslektaşlarım merhabalar, müvekkilin kiraya veren konumunda olduğu bir kira ilişkimiz var. Sözleşmenin başlangıç tarihi 15.01.2023 ve kiracının yanında sözleşmede bir de kefil bulunuyor. Müvekkil ile kiracı sözleşmenin başlangıcından bu yana kira bedelinin ödenmesiyle alakalı sıkıntı yaşıyor ve müvekkilin öncelikli isteği kiracıyı tahliye etmek. Bu konuda sormak istediğim bazı hususlar var.

1-) İlk etapta TBK 352/2. maddesi uyarınca iki haklı ihtardan yola çıkarak hareket etmeyi düşündüm fakat hem örnek 13 icra takibi ihtar yerine geçeceğinden hem de daha az masraflı olacağından örnek 13 başlatmaya karar verdim. Bu hususta gözden kaçırdığım bir şey var mı acaba?

2-) Örnek 13 takibini kefile yöneltemeyeceğimden tahliye kısmını hallettikten sonra 5 yıllık zamanaşımı süresini de kaçırmadan kefile karşı örnek 7 icra takibi başlatmayı düşünüyorum. Olması gereken bu mudur?

3-) Kiracı bu ayın kirasını da ödemedi, sözleşme başlangıç tarihi 15.01.2023 ve sözleşmede kira bedelinin her ayın 5. gününün sonuna kadar yapılacağı yazıyor. Mayıs ayını hesaba dahil etmeyip örnek 13 başlatıp; sonrasında Haziran ayına geçtiğimizde Mayıs ayı için de takip başlatıp iki haklı ihtar koşulunu da böylelikle yerine getirebilir miyim? Yoksa sözleşmede kararlaştırılan vade dolduğu için Mayıs ayını da ilk takiple beraber mi talep etmeliyim?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. İyi çalışmalar dilerim.
Old 21-05-2025, 13:19   #2
Av. Musa TAÇYILDIZ

Merhabalar meslektaşım;

1- Gözden kaçırdığınız bir şey yok, genellikle iki haklı ihtarı bu şekilde yani icra takibi ile sağlıyoruz. Ödemezse ve itiraz etmezse; 30 günlük sürenin sonunda icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açacaksınız. Ödemezse ve itiraz ederse; süreyi beklemeden icra hukuk mahkemesinde itirazın kaldırılması ve tahliye davası açacaksınız. Öderse; tahliye davası açamayacaksınız ancak ilk haklı ihtarınız elinizde olacak.

2- Kefalet sözleşmesinin koşullarına bakın; Türk Borçlar Kanunun 583. maddesi uyarınca geçerli bir kefalet akdinden söz edebilmek için öncelikle kefalet sözleşmesi yazılı olmalı, kefil kendi el yazısıyla, sorumlu olduğu azami miktarı, kefalet tarihini, kefaletin süresini, kefaletin türünü kefalet belgesine yazmış ve belge kefil tarafından imzalanmış olmalı ve ayrıca evli ise eşin rızası (imzası) olmalıdır. Ben kira sözleşmelerinde kanuna uygun kefalete çok az rastladım, ayrıca kira sözleşmeleri bir yıllık olduğundan bu sürede genelde geçmiş oluyor, uzayan yıllarda sorumluluğu yok kefilin, ayrıca yazılmadıysa. Ha geçerliyse kefalet, o zaman belirttiğiniz şekilde icra takibi yaparsınız.

3- Ben sizin yerinizde olsam mayıs ayını da birlikte takibe koyardım, zira borç miktarı yükselir. Daha önce karşılaşmamış olmakla birlikte; mayıs ayı kirasının vadesi gelmiş olmasına rağmen, sonra takibe konulması hakkın kötüye kullanımı olarak nitelendirilebilir.
Old 21-05-2025, 13:56   #3
Toy Avukat

Alıntı:
Yazan Av. Musa TAÇYILDIZ
Merhabalar meslektaşım;

1- Gözden kaçırdığınız bir şey yok, genellikle iki haklı ihtarı bu şekilde yani icra takibi ile sağlıyoruz. Ödemezse ve itiraz etmezse; 30 günlük sürenin sonunda icra hukuk mahkemesinde tahliye davası açacaksınız. Ödemezse ve itiraz ederse; süreyi beklemeden icra hukuk mahkemesinde itirazın kaldırılması ve tahliye davası açacaksınız. Öderse; tahliye davası açamayacaksınız ancak ilk haklı ihtarınız elinizde olacak.

2- Kefalet sözleşmesinin koşullarına bakın; Türk Borçlar Kanunun 583. maddesi uyarınca geçerli bir kefalet akdinden söz edebilmek için öncelikle kefalet sözleşmesi yazılı olmalı, kefil kendi el yazısıyla, sorumlu olduğu azami miktarı, kefalet tarihini, kefaletin süresini, kefaletin türünü kefalet belgesine yazmış ve belge kefil tarafından imzalanmış olmalı ve ayrıca evli ise eşin rızası (imzası) olmalıdır. Ben kira sözleşmelerinde kanuna uygun kefalete çok az rastladım, ayrıca kira sözleşmeleri bir yıllık olduğundan bu sürede genelde geçmiş oluyor, uzayan yıllarda sorumluluğu yok kefilin, ayrıca yazılmadıysa. Ha geçerliyse kefalet, o zaman belirttiğiniz şekilde icra takibi yaparsınız.

3- Ben sizin yerinizde olsam mayıs ayını da birlikte takibe koyardım, zira borç miktarı yükselir. Daha önce karşılaşmamış olmakla birlikte; mayıs ayı kirasının vadesi gelmiş olmasına rağmen, sonra takibe konulması hakkın kötüye kullanımı olarak nitelendirilebilir.

Üstadım çok teşekkür ediyorum, bana da hakkın kötüye kullanımı gibi geldi fakat danışmaktan zarar gelmez diye düşündüm. Çok aydınlatıcı oldu verdiğiniz bilgiler sağ olun.
Old 25-05-2025, 12:11   #4
Admin

Alıntı:
Yazan Toy Avukat
Mayıs ayını hesaba dahil etmeyip örnek 13 başlatıp; sonrasında Haziran ayına geçtiğimizde Mayıs ayı için de takip başlatıp iki haklı ihtar koşulunu da böylelikle yerine getirebilir miyim? Yoksa sözleşmede kararlaştırılan vade dolduğu için Mayıs ayını da ilk takiple beraber mi talep etmeliyim?

Bu şekilde iki haklı ihtar oluşturamazsınız:

Alıntı:
SAMSUN BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 6. HUKUK DAİRESİ 2019/4367 E. 2019/4622K.
muaccel hale gelen kira parasının tek ihtarla istenmesi gerektiğinden bu kira parasının bölünüp değişik ihtarlarla istenerek iki haklı ihtara konu yapılması mümkün değildir

Ayrıca bkz:

Kira Borcunu Ödemeyen Kiracıya Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yollar - Av. Özlem Kayışoğlu
Old 26-05-2025, 06:59   #5
Toy Avukat

Alıntı:
Yazan Admin
Bu şekilde iki haklı ihtar oluşturamazsınız:

Ayrıca bkz:

Kira Borcunu Ödemeyen Kiracıya Karşı Başvurulabilecek Hukuki Yollar - Av. Özlem Kayışoğlu

Teşekkür ederim meslektaşım, çok sağ olun.
Yanıt

Şu anda Bu Konuyu Okuyan Ziyaretçiler : 1 (0 Site Üyesi ve 1 konuk)

Forum Listesi