Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

5237 S.lı Türk Ceza Kanunu MADDE 191
(Değişik: 18/6/2014 – 6545/68 md.)
(1) Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya
bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında 4/12/2004 tarihli ve 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 171 inci maddesindeki şartlar aranmaksızın, beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir. Cumhuriyet savcısı, bu durumda şüpheliyi, erteleme süresi zarfında kendisine yüklenen yükümlülüklere uygun davranmadığı veya yasakları ihlal ettiği takdirde kendisi bakımından ortaya çıkabilecek sonuçlar konusunda uyarır. (Ek cümle:28/3/2023-7445/18 md.) Erteleme kararı kolluk birimlerine de
bildirilir.
(3) (Değişik:28/3/2023-7445/18 md.)Erteleme süresi zarfında şüpheli hakkında asgari bir yıl süreyle denetimli serbestlik tedbiri uygulanır. Bu süre denetimli serbestlik müdürlüğünün teklifi üzerine veya resen Cumhuriyet savcısının kararı ile altışar aylık sürelerle en fazla iki yıl daha uzatılabilir. Hakkında denetimli serbestlik tedbiri verilen kişi, gerek görülmesi hâlinde denetimli serbestlik süresi içinde tedaviye tabi tutulabilir. Cumhuriyet savcısı, erteleme süresi zarfında uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanıp kullanmadığını tespit etmek için yılda en az iki defa şüphelinin ilgili kuruma sevkine karar verir.
(4) Kişinin, erteleme süresi zarfında;
a) Kendisine yüklenen yükümlülüklere veya uygulanan tedavinin gereklerine uygun davranmamakta ısrar etmesi,
b) Tekrar kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması,
c) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, hâlinde, hakkında kamu davası açılır.
(5) Erteleme süresi zarfında kişinin kullanmak için tekrar uyuşturucu veya uyarıcı
madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, dördüncü fıkra uyarınca ihlal nedeni sayılır ve ayrı bir soruşturma ve kovuşturma konusu yapılmaz.
(6) Dördüncü fıkraya göre kamu davasının açılmasından sonra, birinci fıkrada
tanımlanan suçun tekrar işlendiği iddiasıyla açılan soruşturmalarda ikinci fıkra uyarınca kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilemez.
(7) Şüpheli erteleme süresi zarfında dördüncü fıkrada belirtilen yükümlülüklere aykırı davranmadığı ve yasakları ihlal etmediği takdirde, hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilir.
(8) Bu Kanunun;
a) 188 inci maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti,
b) 190 ıncı maddesinde tanımlanan uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını
kolaylaştırma,
suçundan dolayı yapılan kovuşturma evresinde, suçun münhasıran bu madde
kapsamına girdiğinin anlaşılması hâlinde, sanık hakkında bu madde hükümleri çerçevesinde hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilir.
(9) Bu maddede aksine düzenleme bulunmayan hâllerde, Ceza Muhakemesi
Kanununun kamu davasının açılmasının ertelenmesine ilişkin 171 inci maddesi veya hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ilişkin 231 inci maddesi hükümleri uygulanır.
(10) (Ek: 27/3/2015-6638/12 md.) Birinci fıkradaki fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.

SÜRÜCÜ BELGESİNİN GERİ ALINMASI

Üyemizin Notu: Uyuşturucu madde kullananların veya alkollü araç kullananların sürücü belgelerinin geri alınıp alınamayacağı konusunda görüşlerimi açıklamak isterim .

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun ALKOLLÜ İÇKİ, UYUŞTURUCU VEYA KEYİF VERİCİ MADDELERİN ETKİSİ ALTINDA ARAÇ SÜRME YASAĞI başlıklı 48. maddesi: ” Uyuşturucu veya keyif verici maddeleri almış olanlar ile alkollü içki almış olması nedeniyle güvenli sürme yeteneklerini kaybetmiş kişilerin kara yolunda araç sürmeleri yasaktır.

(Değişik fıkra: 08/01/2003 - 4785 S.K./3. md.) Yönetmelik ile belirtilen miktarların üzerinde alkollü araç kullandığı tespit edilen sürücülerin, suçun işlendiği tarihten itibaren geriye doğru beş yıl içinde; birinci defasında sürücü belgeleri altı ay süreyle geri alınır ve haklarında 265 300 000 lira para cezası uygulanır. İkinci defasında sürücü belgeleri iki yıl süreyle geri alınır .”

Aynı kanunda uyuşturucu madde kullananların sürücü belgelerinin geri alınması ile ilgili düzenlemeler de vardır.

Alkollü araç kullananların veya uyuşturucu maddelerle ilgili TCK 188,191 v.d maddelerinden mahkum olanların sürücü belgesinin özel yasadan kaynaklanan bir düzenleme gereği geri alındığı diğer deyişle ilgilinin genel olarak TCK içinde ve Özel olarak TCK 53. maddesi içerisinde yer almayan güvenlik tedbirine maruz bırakıldığı açıktır.
Bu kısıtlılığın özel yasadan ( = TCK dan değil Karayolları Trafik Kanunu’ndan kaynaklanan) hak yoksunluğu olduğu açıktır.

5237 Sayılı TCK.'nun Özel kanunlarla ilişkisini düzenleyen 5/1. maddesinde; "Bu kanunun genel hükümleri, özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır .” hükmüne yer verilmiştir .

Bu düzenleme karşısında,5237 sayılı yeni TCK.'nun genel yürürlük tarihi olan 1 Haziran 2005 tarihinden önce yürürlüğe girmiş olan diğer kanunlarda yer alan, çeşitli suç tanımlarının yanı sıra, örneğin teşebbüse, iştirake, suçların ıçtımaına, sorumluluğun esaslarına, müsadereye, feri ceza" olarak kamu hizmetlerinden yasaklılığa, cezanın ertelenemeyeceğine veya para cezasına çevrilemeyeceğine ilişkin hükümler, bu tarihte zımnen ilga edilmiş olacaktı. _

Ancak, ilgili kanunlarda TCK.'nun sistemine uygun gerekli değişiklikleri hemen gerçekleştirme imkanının olmaması nedeniyle bu hükmün ülkemiz hukuk uygulamasında ortaya çıkarabileceği sonuçlar kaygı verici görülerek 11.05.2005 tarihli ve 5349 sayılı Kanunla Türk Ceza Kanununun Yürürlük ve Uygulama Şekli Hakkında Kanuna bir geçici madde eklenmiştir. Bu maddeye göre; "Diğer kanunların, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun Birinci Kitabında yer alan düzenlemelere aykırı hükümleri, ilgili kanunlarda gerekli değişiklikler yapılıncaya ve en geç 31 Aralık 2006 tarihine kadar uygulanır." hükmüne yer verilmiş ve 18.05.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5349 sayılı yasanın 6. maddesi ile getirilen düzenleme ile de değişiklik yapma süresi 31 Aralık 2008 tarihine kadar uzatılmıştır.

Konumuza döndüğümüzde ; ilgilinin sürücü belgesinin özel yasadan kaynaklanan bir düzenleme gereği geri alındığı diğer deyişle davacının genel olarak TCK içinde ve Özel olarak TCK 53. maddesi içerisinde yer almayan güvenlik tedbirine maruz bırakıldığı açıktır.

Yukarıda açıklandığı üzere 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren TCK.'ya ve özelde TCK 53. maddesine aykırı güvenlik tedbirine ve bu arada belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma tedbirine başvurulamayacaktır. TCK.'nun 7. maddesi uyarınca lehe olan kanunun uygulanması prensibi gereği bu kuralların önceki tarihli suçları da kapsayacağı tartışmasızdır.

Bu kararla uyuşturucu madde kullanmak , satmak v.b maddelerden dolayı hapis cezası alanların sürücü belgelerinin geri alınmasına dair kararların bile yukarıda bahis ettiğimiz gerekçeyle kaldırılması gerektiği görülmektedir

Bu itibarla ; ilgilinin sürücü belgesinin geri alınması şeklindeki hak yoksunluğu TCK.'nun getirdiği düzenlemelere aykırı olduğundan ve 01.01.2009 tarihi itibariyle bu yöndeki bir tedbir veya hak yoksunluğu uygulanamayacağından sürücü belgesinin geri alınması yönündeki kararların yasal dayanakları bulunmamaktadır .


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Aydın AKPINAR
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 24-01-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03080511 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.