Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2.Ceza Dairesi 2008/18600 E. 2009/1870 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Sanığın borç nedeniyle elektirğinin kesilmesinden sonra sayacın mühürlenip mühürlenmediği araştırılmalı, mahallinde bilirkişi marifetiyle keşif yapılmalıdır.Sanığın kullandığı elektriği sayaçtan geçirip geçirmediği konusunda bilirkişiden görüş alınmalıdır.Kullanılan elektrik sayaçtan geçirilmemesi halinde eylemin elektrik hırsızlığı suçunu, kullanılan elektriğin sayaçtan geçirilmesi halinde ise, eylemin mühür bozmak suçunu oluşturacaktır.
(Karar Tarihi : 27.01.2009)
Dava: Dosya incelenerek gereği düşünüldü:

Karar: Sanık hakkında, borç nedeniyle elektriği kesilip sayacı mühürlendikten sonra, mührü kırarak elektrik kullandığının iddia edilmesi, beraat hükmüne esas alınan 19.06.2006 tarihli zabıta araştırmasında tespit edilmesi karşısında; yargılamaya devam edilerek, elektriğin borç nedeniyle kesilmesinden sonra sayacın mühürlenip mühürlenmediği araştırılarak, mahallinde uzman bilirkişi marifetiyle keşif yapılıp, sanığın kullandığı elektriği sayaçtan geçirip geçirmediği konusunda bilirkişiden görüş alınarak, kullanılan elektriğin sayaçtan geçirilmediğinin tespiti halinde eylemin elektrik hırsızlığı suçunu, kullanılan elektriğin sayaçtan geçirilmesi halinde ise, borç nedeniyle mühürleme yapılmış ise, eylemin mühür bozmak suçunu oluşturacağı gözetilmeden, sanığın 27.11.2003 tarihinde tutanağa konu evi sattığı gerekçesiyle, eksik soruşturma ve incelemeyle yazılı şekilde sanığın beraatine karar verilmesi,

KARAR : Bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebeplerden dolayı isteme aykırı olarak BOZULMASINA. 27.01.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ceza Kanunu MADDE 203 :(1) Kanun veya yetkili makamların emri uyarınca bir şeyin saklanmasını veya varlığının aynen korunmasını sağlamak için konulan mührü kaldıran veya konuluş amacına aykırı hareket eden kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Evren AKÇAY
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 18-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02766109 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.