Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 13.HD.1999/1101 E.-1999/1449 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
BK.532. madde hükmü gereği,ortaklardan hiçbiri diğerinin rızası olmadıkça şirkete üçüncü şahsı alamaz veya hissesini devredemez.
Somut Olayda; ortaklıktaki hisselerin davacının bilgisi dahilinde devredildiği yasal delillerle ispat edilemediğinden,hisseleri devralan davalının ortaklık iç ilişkisinin kendisini ilgilendirmediği savunması da dinlenemeyeceğinden, davacının ortaklığının devam ettiğinin kabulü gerekir.
(Karar Tarihi : 04.03.1999)
Taraflar arasındaki Müdahalenin Meni davasından yapılan yargılaması sonunca ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın Reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

KARAR

Davacı, vekili müvekkilinin davalılar A___G____ve H___ B___ ile kurdukları adi ortaklıkta davalıların diğer davalı A____S_____´ye işletmeyi satıp devrettiklerini ileri sürerek makine ve demirbaşlardaki davacının % 14.93 oranında payına davalıların haksız muaraza ve müdahalenin menini talep etmiştir.

Davalı A___S_____ resmiyette vergi kaydı maliki olan H___B_´ten satın aldığını, ortaklık iç ilişkisinin kendisini ilgilendirmediğini diğer davalılar satımın davacının bilgisi dahilinde yapıldığını savunarak davanın reddini dilemiştir.

Mahkemece davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Davacının davalılardan A___ G____ ve H____ B_____ ile birlikte ortak oldukları 1/10/1990 günlü sözleşme ile anlaşılmaktadır. B.K. 532. maddesi hükmü gereğince ortaklardan hiçbiri diğerinin rızası olmadıkça şirkete üçüncü şahsı alamaz veya hissesini devredemez. İdareci ortak durumunda bulunan davalılar A____ G____ ve H____ B____´in davacısının bilgisi dahilinde ortaklıktaki hisselerini diğer davalı A____´ye devrettiklerini iddia etmiş iseler de bu iddialarını yasal delillerle ispat edememişlerdir. O halde davacının ortaklığının devam ettiğinin kabulü gerekir. Mahkemece bu yön gözetilmeksizin davanın reddi usule ve yasaya aykırıdır.

KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile usul ve yasaya aykırı olan hükmün davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 4/3/1999 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 532 :Şeriklerden hiç biri diğerlerinin rızası olmadıkça şirkete üçüncü şahsı alamaz. Şeriklerden biri kendi kendine üçüncü bir şahsı şirketteki hissesine iştirâk ettirir veya hissesini ona devrederse bu üçüncü şahıs şerik sıfatını ihraz etmez ve hususiyle şirket işleri hakkında üçüncü şahsın malûmat istemeğe hakkı olamaz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 08-01-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03255010 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.