Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 9. HD. 2005/8287 E. - 2005/12834 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
İşyeri dışında alkol alan işçi işyeri aracını kullarak işyerine gelmiş ve işyerinde de alkolün etkisi altında olduğu anlaşılmışsa bu gerekçeyle yapılan fesih haklı nedene dayanmaktadır.
(Karar Tarihi : 11.04.2005)
DAVA :

Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.

Yerel mahkeme, isteği kabul etmiştir.

Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


KARAR :

Davacı akdinin geçerli neden olmaksızın feshedildiğini iddia etmiş, davalı haklı nedenle iş sözleşmesine son verildiğini savunmuş, Mahkemede davayı kabul ederek feshin geçersizliğine ve işe iadeye dair hüküm vermiştir.

Dosyadaki bilgi ve belgelerden davacının her ne kadar işyeri dışında alkol aldığı anlaşılmaktaysa da, işyeri aracıyla işyerine geldiği ve işyerinde doktor tutanağıyla alkollü olduğu anlaşıldığı gibi, tutum ve davranışlarından da tanık beyanlarına göre alkollü olduğu açıktır. Bu durumda davacının iş aktinin 4857 Sayılı Yasanın 25/II-d ve 84. maddeleri gereğince haklı nedenle feshedildiği anlaşılmıştır.

4857 Sayılı İş Kanunun 20/3. maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.

Yukarda açıklanan gerekçe ile; Adana 2. İş Mahkemesinin kararının bozularak ortadan kaldırılmasına....
İlgili Mevzuat Hükmü : İş Kanunu MADDE 84 :Mülga Madde: 30.06.2012, 28339 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 6331 S.K.'un 37/1-ç hükmü uyarınca, yayımından 6 ay sonra yürürlüğe girmek üzere, yürürlükten kaldırılmıştır;


İÇKİ VEYA UYUŞTURUCU MADDE KULLANMA YASAĞI

İşyerine sarhoş veya uyuşturucu madde almış olarak gelmek ve işyerinde alkollü içki veya uyuşturucu madde kullanmak yasaktır.

       İşveren; işyeri eklentilerinden sayılan kısımlarda, ne gibi hallerde, hangi zamanda ve hangi şartlarla alkollü içki içilebileceğini belirleme yetkisine sahiptir.

       Alkollü içki kullanma yasağı;

       a) Alkollü içki yapılan işyerlerinde çalışan ve işin gereği olarak üretileni denetlemekle görevlendirilen,

       b) Kapalı kaplarda veya açık olarak alkollü içki satılan veya içilen işyerlerinde işin gereği alkollü içki içmek zorunda olan,

       c) İşinin niteliği gereği müşterilerle birlikte alkollü içki içmek zorunda olan,

       İşçiler için uygulanmaz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Engin EKİCİ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 10-01-2011

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02459097 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.