Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

2004 S.lı İcra ve İflas Kanunu MADDE 71
(Değişik madde: 18/02/1965 - 538/42 md.)

Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun ve ferilerinin itfa edildiğini yahut alacaklının kendisine bir mühlet verdiğini noterden tasdikli veya imzası ikrar edilmiş bir belge ile ispat ederse, takibin iptal veya talikini her zaman icra mahkemesinden istiyebilir.

Borçlu, takibin kesinleşmesinden sonraki devrede borcun zamanaşımına uğradığını ileri sürecek olursa, 33a. maddesi hükmü kıyasen uygulanır.

İİK. MADDE 71 Ek Bilgi/Yorum

Üyemizin Notu: İcra takibi yapılması ile kesilen zamanaşımı süresi,icra takip prosedürü içerisinde alacaklının icra takibini ileriye götürmeye yönelik bir diğer deyişle alacağını tahsile yönelik her talebiyle kesilip yeniden işlemeye başlayacaktır.Talep yanında talebi tamamlayan muamele ile de sürenin kesilip yeniden işlemeye başladığı kabul edilmektedir.Örneğin ödeme emri tebliği talebi ile kesilen zamanaşımı süresi bu talebi tamamlayan muamele olan ödeme emri tebliği ile kesilip yeniden işlemeye başlar.Takibin kesinleşmesinden sonra zamanaşımının gerçekleşmesine uygulamada en çok çeke dayalı kambiyo senetlerine özgü icra takiplerinde rastlanmakta olup durum çekin kanun koyucu tarafından diğer alacaklara oranla oldukça kısa sayılabilecek -6 aylık-bir zamanaşımı süresine tabi tutulmasından kaynaklanmaktadır.Sıklıkla karşılaşılan durumlar olarak takibi kesinleştiren hatta borçlunun mallarını haczeden alacaklıların dosyayı 6 aydan uzun süre işlemsiz bırakmalarıdır.Bu halde borçlu takibin sona ermesine kadar herhangi bir süreye tabi olmadan takibin zamanaşımı nedeniyle geri bırakılmasını icra mahkemesinden isteyebilmekte ve icra mahkemesi de alacaklının zamanaşımı süresinin kesildiğini ispatlayamamısı halinde(kambiyo senetleri ve bu arada çekteki 6 aylık süre bakımından TTK 662.maddesindeki dört nedenden birisiyle)takibin geri bırakılmasına maddenin atıf yaptığı İİK 33-a maddesi uyarınca karar verilecektir.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Onur ÖMEROĞLU
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 20-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02089810 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.