Portal
Forum
Şerh
Kütüphane
KAHDEM
HASDEM
Yeni Üye!
Takvim
Yeni
Mesajlar
-
Şerhler
Kavram Arama :
THS
Google
|
Forum İçi Arama
Türk Hukuk Sitesi Forum Alanları
>
THS Şerhi
>
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
>
MADDE 24
AnaY. MADDE 24 Türkçeleştirme Önerisi
Üye İsmi
Bilgileriniz Hatırlansın mı?
Şifre
Forumları Arama
Detaylı Arama
Sayfaya Gidin...
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası MADDE 24 Türkçeleştirme Önerisi
AnaY. MADDE 24 Mevcut Metin
VI. Din ve Vicdan Hürriyeti
Herkes, vicdan, dinî inanç ve kanaat hürriyetine sahiptir.
14 üncü madde hükümlerine aykırı olmamak şartıyla ibadet, dinî âyin ve törenler serbesttir.
Kimse, ibadete, dinî âyin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.
Din ve ahlâk eğitim ve öğretimi Devletin gözetim ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlâk öğretimi ilk ve orta-öğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi ancak, kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de kanunî temsilcisinin talebine bağlıdır.
Kimse, Devletin sosyal, ekonomik, siyasî veya hukukî temel düzenini kısmen de olsa, din kurallarına dayandırma veya siyasî veya kişisel çıkar yahut nüfuz sağlama amacıyla her ne suretle olursa olsun, dini veya din duygularını yahut dince kutsal sayılan şeyleri istismar edemez ve kötüye kullanamaz.
AnaY. MADDE 24 Türkçeleştirme Önerisi
VI. Din ve Vicdan Özgürlüğü
Herkes, vicdan, dinsel inanç ve görüş özgürlüğüne iyedir.
14. maddeye aykırı olmamak koşuluyla tapınma ve dinsel törenler yapılabilir.
Kimse, tapınmaya, dinsel törenlere katılmaya, dinsel inanç ve görüşlerini açıklamaya zorlanamaz; dinsel inanç ve görüşlerinden dolayı kınanamaz ve suçlanamaz.
Din ve ahlak eğitim ve öğretimi, devletin gözetimi ve denetimi altında yapılır. Din kültürü ve ahlak öğretimi, ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alır. Bunun dışındaki din eğitim ve öğretimi, ancak kişilerin kendi isteğine, küçüklerin de yasal temsilcisinin istemine bağlıdır.
Kimse, devletin toplumsal, ekonomik, siyasal ya da hukuksal temel düzenini, bir bölümüyle de olsa, din kurallarına dayandırma ya da siyasal ya da kişisel çıkar ya da erk sağlama amacıyla, her ne yolla olursa olsun, dini ya da din duygularını ya da dince kutsal sayılan şeyleri kötüye kullanamaz.
Ekleyen Üyemizin Notu :
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh No : 9198
Şerh Son Güncelleme: 25-12-2010
THS Sunucusu bu sayfayı
0,03291607
saniyede
8
sorgu ile oluşturdu.
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için
buraya
tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.