Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Esas: 2010/5909, Karar: 2010/18069 İçtihat

Üyemizin Özeti
Türk Medeni Kanununda gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verileceği hüküm altına almıştır. 1993 doğumlu küçüğün Türk Medeni Kanununun 419/2. maddesi uyarınca kısıtlanmasında hukuki yararı bulunup bulunmadığının ve Türk Medeni Kanununun 405. maddesindeki kısıtlama koşullarının varlığının araştırılıp sonucuna göre karar verilmesi gerekir.
(Karar Tarihi : 01.11.2010)
"Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hükmün kanun yararına bozulması Adalet Bakanlığının yazısı üzerine Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından istenilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.

Davacı, oğlu S____ A____'ın zihinsel engelli olduğunu belirterek vesayet altına alınmasına karar verilmesini istemiş, mahkemece çocuğun henüz on sekiz yaşından küçük olduğu, anne ve babasının sağ olup halen velayet hakkını birlikte kullandıkları, çocuğun on sekiz yaşını doldurmadan vesayet altına alınamayacağı gerekçe gösterilerek delil toplama yoluna gitmeksizin davanın reddine karar verildiği hükmün temyiz edilmeksizin kesinleştiği anlaşılmıştır.

Türk Medeni Kanununun 419/2. maddesinde gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verilebileceği, ancak bu halde kısıtlama kararının ergin olduktan sonra sonuç doğuracağını hükme bağlamıştır.

Velayet hükümleri kamu düzenine ilişkindir. Davacının oğlu 08.11.1993 doğumlu olup vasi adayının iddiaları doğrultusunda resmi sağlık kurulu raporu alınarak iddianın Türk Medeni Kanununun 405. maddesi kapsamında kalıp kalmadığı araştırılmalıdır. Türk Medeni Kanununda gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verileceğini hüküm altına almıştır (TMK.md.419/2). 1993 doğumlu küçüğün Türk Medeni Kanununun 419/2. maddesi uyarınca kısıtlanmasında hukuki yararı bulunup bulunmadığı araştırılıp ve Türk Medeni Kanununun 405. maddesindeki kısıtlama koşullarının varlığı toplanacak delillere göre ergin olmayan kişinin kısıtlanmasını gerektiren nedenler tartışılmadan, davacının ileri sürdüğü nedenlerine göre kısıtlama kararı verilmesinin gerekip gerekmediği değerlendirilmeden isteğin yazılı gerekçe ile reddi doğru bulunmamıştır.

KARAR : Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427/6. maddesine dayalı kanun yararına bozma isteğinin açıklanan sebeple kabulü ile hükmün sonuca etkili olmamak üzere BOZULMASINA, oybirliğiyle karar verildi. 01.11.2010"
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 419 :Vesayet makamı, gecikmeksizin vasi atamakla yükümlüdür.

Gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verilebilir; ancak, kısıtlama kararı ergin olduktan sonra sonuç doğurur.

Kısıtlanan ergin çocuklar kural olarak vesayet altına alınmayıp velayet altında bırakılır.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 25-12-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02919698 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.