Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 19.HD.2006/10879 E.-2007/2679 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
İsticvabına karar verilen taraf, davaya bakan mahkemede isticvap olunur. Ancak taraf, davaya bakan mahkemenin yargı çevresi dışında oturmakta ise, HUMK.nun 232. maddesinin 2. cümlesi uyarınca istinabe(görülmekte olan yer mahkemesine gönderilmek üzere,bulunduğu yer mahkemesinde anlatımının alınması)yolu ile isticvap olunur.
(Karar Tarihi : 16.03.2007)
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda, ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

Davacı vekili, davalının keşidecisi bulunduğu çekin ödeneceği düşünülerek beklendiğini, bu sırada yasal sürenin geçtiğini ve sebepsiz zenginleşme hükümleri uyarınca davalı hakkında ilamsız icra takibi yapıldığını, ancak haksız itiraz üzerine takibin durduğunu iddia ederek itirazın iptaline ve icra inkar tazminatına hükmolunmasını talep ve dava etmiştir.

Davalı cevabında, Konya Mahkemelerinin yetkili olduğunu, davacıyla ticari ilişkisi bulunmadığını, davaya konu çeki ciranta konumunda olan dava dışı Ramazan'a hatır çeki olarak verdiğini, çekin karşılığının Ramazan tarafından davacının ortağı bulunan Ahmet'e ödendiğini, sebepsiz zenginleşmenin söz konusu olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.

Mahkemece, takibe konu çekin yazılı delil niteliğinde olduğu, davalının çeke itiraz etmediği, çek karşılığının ödendiğini beyan ettiği, ancak borcun ödendiğine dair herhangi bir yazılı delil ibraz etmediği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.

2- İsticvabına karar verilen taraf, davaya bakan mahkemede isticvap olunur. Ancak taraf, davaya bakan mahkemenin yargı çevresi dışında oturmakta ise, HUMK.nun 232. maddesinin 2. cümlesi uyarınca istinabe yolu ile isticvap olunur.

Somut olayda, isticvabına karar verilen davalı, mahkemenin yargı çevresinde oturmayıp Konya'da ikamet etmektedir. Bu nedenle, istinabe yolu ile isticvabı gerekir. Mahkemece bu husus gözardı edilerek çıkarılan isticvap davetiyesine icabet etmediği gerekçesiyle eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

KARAR : Yukarıda (1) sayılı bentte açıklanan nedenlerle sair temyiz itirazlarının reddi ile (2) sayılı bentte açıklanan nedenlerle kararın davalı yararına (BOZULMASINA), peşin harcın istek halinde iadesine, 16.03.2007 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : (Eski) Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu - Mülga MADDE 232 :İsticvap olunacak kimsenin bizzat gelmesi lazımdır. Ancak o kimse mahkemenin dairei kazası haricinde mukim ise istinabe suretiyle isticvap olunur.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 08-11-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,06937909 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.