Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, Esas: 1980/1245, Karar: 1980/1662 İçtihat

Üyemizin Özeti
Mobilya satışından doğan alacak konulu davada davacı, satılan mobilyaların taksitle ödenecek olan borcu için senet aldığına göre, davalı ile aralarında senetsiz borç ilişkisi kuracak kadar yakınlık ve itimad olmadığı anlaşılmaktadır. O halde satış bedelinden senetsiz 12 bin lira daha alacaklı olduğunu tanıkla kanıtlayamaz.

Davalı tacir olmadığı için Türk Ticaret Kanununun 82. maddesi hükmünce, davacının ticari defter ve kayıtları da olayda davacı yararına delil olamaz.
(Karar Tarihi : 13.03.1980)
"Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı 12.000 liranın faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine ilişkin olarak verilen hükmün süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya icelendi gereği konuşuldu:

Davacı, davalıya 35.000 lira bedelle mobilya sattığını, bu tutarın 10.000 lirasını peşin 13.000 lirasını üç adet bono ile aldığını, kalan senetle 12.000 liranın ödenmediğini ileri sürerek faiziyle alınmasını istemiştir.

Davalı, mobilyayı davacıdan 35.000 liraya değil 23.000 liraya satın aldığını savunmuştur.

Mahkemece, tanık sözlerine ve davacının ticari defter kayıtları hakkındaki bilirkişi raporuna dayanılarak isteğin aynen kabulüne karar verilmiştir.

Davacı, satılan mobilyaların taksitle ödenecek olan borcundan on üç bin lira için senet aldığına göre davalı ile aralarında senetsiz borç ilişkisi kuracak kadar yakınlık ve itimad olmadığı anlaşılmaktadır. O halde satış bedelinden senetsiz 12 bin lira daha alacaklı olduğunu tanıkla kanıtlayamaz. Kaldı ki; davacının gösterdiği tanıklar davacının işçisi ve iş yaptığı kimseler olup davalı tanıklarının ikna edici beyannlarına üstün tutulacak bir niteliği de yoktur. Öte yandan davalı tacir olmadığı için Türk Ticaret Kanununun 82. maddesi hükmünce davacının ticari defter ve kayıtları da olayda davacı yararına delil olamaz. Ancak davacı dava dilekçesinde and deliline de dayanmış bulunduğundan bu hakkı kullandırılarak sonucuna göre karar verilmesi gerekir. Mahkemece bu yönler gözetilmeden isteğin kabulüne kadar verilmiş olması bozmayı gerektirir.

KARAR : Temyiz olunan kararın gösterilen nedenlerle BOZULMASINA ve kağıda yazılı peşin harcın istek halinde iadesine 13.03.1980 gününde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ticaret Kanunu MADDE 82 :E - TİCARİ DEFTERLERİN İSPAT KUVVETİ:

I - KATİ DELİL:

Ticari işlerden dolayı tacir sıfatını haiz olan kimseler arasında çıkan ihtilaflarda ticari defterler aşağıdaki maddelerde gösterilen şartlar dairesinde delil olarak kabul olunur.

Tasdike tabi olmayan defterler ancak 69 uncu madde gereğince tasdike tabi olup da tasdik edilmiş olan ilgili defterlerle birlikte delil olarak kabul olunur.

Bir tacirin tuttuğu bütün defterlerin birbirini teyit etmesi şarttır; aksi takdirde defterler delil olmaktan çıkar.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 03-11-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02286100 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.