Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 1. Ceza Dairesi 2008/8290 E.N , 2009/6507 K.N. İçtihat

Üyemizin Özeti
Sanığın mağduru dört bıçak darbesiyle yaraladığı olayda, her bıçak darbesinin ayrı ayrı yaşamsal tehlikeye neden olduğu olayda teşebbüs uygulaması yapılırken meydana gelen zararın ağırlığı dikkate alınarak üst sınıra yakın ceza tayin edilmesi gerekir.
(Karar Tarihi : 02.11.2009)
M____'ı kasten öldürmeye teşebbüsten sanık E____'ün yapılan yargılanması sonunda: Hükümlülüğüne ilişkin (İ____ Altıncı Ağır Ceza Mahkemesi) nden verilen 04.04.2007 gün ve 235/76 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi C.Savcısı ile sanık müdafii taraflarından istenilmiş olduğundan, dava dosyası C.Başsavcılığı'ndan tebliğname ile Dairemize gönderilmekle incelendi ve aşağıdaki karar tespit edildi.

1-a) Oluşa ve dosya içeriğine göre, sanığın, kalmakta olduğu otelde otel işleticisi olan mağdur tarafından yabancı uyruklu bir bayanın tokatlanmasına tepki gösterdiği, bu nedenle sanık ile mağdur arasında tartışma çıktığı, karşılıklı olarak birbirlerine küfür edip basit şekilde yaraladıkları olayda; TCK'nın 29. maddesi uyarınca haksız tahrik nedeniyle asgari oranda indirim yapılması yerine yazılı şekilde 1/2 oranında indirim yapılarak eksik ceza tayin edilmesi,

b) Sanığın mağduru göğüs, batın, sağ el bölgesinden biri toraksa, ikisi batına nafiz olacak şekilde toplam 4 bıçak darbesiyle yaraladığı, toraksa ve batına nafiz yaralanmaların ayrı ayrı yaşamsal tehlikeye sebep olduğu olayda; teşebbüs nedeniyle TCK'nın 35. maddesi uyarınca uygulama yapıldığı sırada meydana gelen zararın ağırlığı dikkate alınarak 9-15 yıl aralığında üst sınıra yakın ceza tayin edilmesi gerektiği gözetilmeksizin 12 yıl hapis cezası tayin edilmesi,

Aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.

2- Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın suçunun sübutu kabul, oluşa ve soruşturma sonuçlarına uygun şekilde suç niteliği tayin, eleştiri nedeni saklı kalmak üzere tahrik ve takdiri ilişen cezayı azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümde eleştiri nedenleri dışında isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık müdafiinin suç vasfına, meşru müdafaanın varlığına, Cumhuriyet Savcısının suç vasfına yönelen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle, hükmün teblignamedeki düşünce gibi (ONANMASINA), 02.11.2009 gününde oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ceza Kanunu MADDE 35 :(1) Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur.

(2) Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Raşit TAVUS
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 22-10-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02435398 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.