Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 1. Ceza Dairesi 2007/7917 E.N , 2008/6786 K.N. İçtihat

Üyemizin Özeti
Sanığın bıçakla yaraladığı bölgelerin hayati taşıdığı önem, mağdurun hayati tehlike geçirmesine neden olması ve araya giren tanık sebebiyle saldırıya devam edememesi göz önüne alınırsa sanığın kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılması gerekir.
(Karar Tarihi : 26.09.2008)
T___'ı kasten öldürmeye teşebbüsten sanık F___'un yapılan yargılanması sonunda; hükümlülüğüne ilişkin (B___ Ağır Ceza Mahkemesi)'nden verilen 20.12.2006 gün ve 157/182 sayılı hükmün Yargıtay'ca incelenmesi sanık müdafii tarafından istenilmiş olduğundan, dava dosyası C.Başsavcılığı'ndan tebliğname ile Dairemize gönderilmekle incelendi ve aşağıdaki karar tespit edildi.

1- Sanık hakkında mağdura yönelik kurulan hüküm yönünden, 5237 sayılı TCK'nın 86/1, 86/3-e maddelerinin uygulanması sonucu tayin edilen 1 yıl 6 ay üzerinden önce 87/1-d maddesi ile artırım sonucu 2 yıl 12 ay hapis cezası verilip, sonra cezanın aynı madde gereğince 5 yıla çıkarılması gereğinin yerine getirilmemesi sonuca etkili görülmemiştir.
2- Toplanan deliller karar yerinde incelenip, sanığın suçunun sübutu kabul, tahrike ve takdire ilişen cezayı azaltıcı sebeplerin nitelik ve derecesi takdir kılınmış, savunması inandırıcı gerekçelerle kısmen reddedilmiş, incelenen dosyaya göre verilen hükümde eleştiri ve bozma nedeni dışında isabetsizlik görülmemiş olduğundan, sanık müdafiinin 86/3-e maddesinin uygulanmaması gerektiğine, haksız tahrikte indirim oranına yönelen ve yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine,

Ancak;

Sanığın, bıçakla mağduru sol koltuk altı, sol kürek kemiği ve sol kulak üst bölgesinden yaraladığı, darbelerden bir tanesinin toraksa nafiz olup pnömotoraksa ve hayati tehlike geçirmesine neden olduğu olayda, yaraların niteliği, hedef alınan bölge ve müteakip hareketlerinin araya giren tanık O___ tarafından engellenmesi nedeni ile eylemlerine devam edemediği dikkate alındığında, sanığın fiili ile açığa çıkan kastın öldürmeye yönelik olduğu, bu nedenle kasten öldürmeye teşebbüs suçundan cezalandırılması gerekirken suç vasfının yaralama olarak kabul edilmesi,

Yasaya aykırı, sanık müdafiinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün tebliğnamedeki düşünce hilafına (BOZULMASINA), CMUK'nın 326/son maddesi uyarınca cezanın miktarı yönünden sanığın kazanılmış hakkının korunmasına 26.09.2008 gününde oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ceza Kanunu MADDE 35 :(1) Kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur.

(2) Suça teşebbüs halinde fail, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine onüç yıldan yirmi yıla kadar, müebbet hapis cezası yerine dokuz yıldan onbeş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Diğer hallerde verilecek cezanın dörtte birinden dörtte üçüne kadarı indirilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Raşit TAVUS
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 22-10-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02781010 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.