Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, Esas: 1978/5695, Karar: 1978/5977 İçtihat

Üyemizin Özeti
Mirasın reddini kapsayan beyan "tek taraflı bozucu yenilik doğuran" irade açıklamalarından olmakla ulaşma şartı gerçekleştikten sonra bundan dönülebilmesi, ancak mirasçıların söz birliği ile mümkün olur.

4721 S.K. m.5 mucibince medeni hukuk ilişkilerinde Borçlar Kanunu hükümleri uygulanabileceğinden irade sakatlığı sözkonusu olduğu hallerde mirasçıların muvafakatı aranmadan mirası red beyanından dönülebilir.
(Karar Tarihi : 12.09.1978)
"Dava, mirasın reddine ilişkin isteğin tesciline dair kararın iptali hakkındadır. Mirasın reddini kapsayan beyan "tek taraflı bozucu yenilik doğuran" irade açıklamalarındandır. Bu bakımdan ulaşma şartı gerçekleştikten sonra bundan dönülebilmesi, ancak mirasçıların söz birliği ile mümkün olur. Ne var ki Medeni Kanun'un 5. maddesi gereğince Borçlar Kanunu'nun hükümleri Medeni Hukuk ilişkilerinde de uygulanacağı için, irade sakatlığı sözkonusu olduğu hallerde mirasçıların muvafakatı aranmadan mirası red beyanından dönülebilir (Prof. Nuşin Ayiter Miras Hukuku 1971, Sh. 182, Prof. Kemal Oğuzman, Miras Hukuku Dersleri 1972, Sh. 281. Prof. A. Samim Gönensoy-Prof. Kemalettin Birsen, Miras Hukuku, 1956 Sh. 220. Yargıtay 2. Hukuk Dairesinin 27.11.1957 günlü 6381/5860 sayılı kararı),

Yukarıda açıklandığı gibi mirasın reddine ilişkin istek, Sulh Hakimi tarafınden tescil edildikten sonra şartları gerçekleştiğinde iradeyi sakatlayan sebeplerden ötürü tescil kararının iptali istenebilir. Başka bir anlatımla red beyanından cayılabilir.

Olayda iradeyi sakatlayan sebepler söz konusu değildir. Toplanan deliller, davacının esaslı bir hataya düştüğünü ya da başka mirasçıların hilesi veya zorlaması ile mirası reddettiğini kabule elverişli bulunmamaktadır. Bu bakımdan davanın reddi gösterilen sebeplerle doğrudur.

Mahkeme kararında dayanağı belirtilmeden üç aylık hak düşürücü süreden söz edilmiştir. Sözü edilen süre Medeni Kanunun 557. maddesinde yer almış olup, mirasçıların alacaklılarının açacağı iptal davaları ile ilgilidir. Olayda ise böyle bir durum sözkonusu değilse de az önce açıklanan sebeplerle davanın reddi yine sonucu itibariyle isabetlidir."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Medeni Kanunu MADDE 609 :Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılır.

Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekir.

Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder.

Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir.

Tutanağın ve kütüğün nasıl tutulacağı tüzükle düzenlenir.

Gerekçesi için Bkz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 10-10-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03401899 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.