Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi, Esas: 2006/11401, Karar: 2007/3998 İçtihat

Üyemizin Özeti
Kural olarak tacirin sözleşmede kararlaştırılan cezai şartın fahiş olduğundan bahisle tenkis talep hakkı yoksa da taraflar arasında kararlaştırılan cezai şart tacirin mahvına sebep olacaksa cezai şarttan makbul düzeyde indirim mümkündür.
(Karar Tarihi : 19.04.2007)
Davacı vekili, taraflar arasında 15.09.2001 tarihinde satış sözleşmesi akdedildiğini, sözleşme sona ermeden davalı yanca başka firmanın ürünlerinin bulundurulup satıldığını, sözleşmeye aykırılığın tespitinin mahkemece yapıldığını belirterek sözleşmede kararlaştırılan 10.000 ABD Doları karşılığı Türk Lirası cezai şartın tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
...Mahkemece; iddia, savunma, sözleşme tespit dosyası, bilirkişi raporlarına göre, davalı yanın davacının ürünlerini satması gerekirken başka firma ürünlerini bulundurmak suretiyle sözleşmeye aykırı davrandığı, cezai şarta hükmedilme koşullarının oluştuğu, ancak sözleşmede belirtilen cezai şarta hükmedilmesi halinde davalıların ekonomik mahvına neden olacağı, bu nedenle cezai şartın tenkisi gerektiği gerekçesi ile davanın kısmen kabulüne, 2.000 USD cezai şart alacağının fiili ödeme günündeki YTL karşılığının davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
...Kural olarak, TTK.nun 24. maddesi uyarınca tacir sıfatını haiz bir borçlu, fahiş olduğu iddiasıyla cezai şarttan indirim yapılmasını isteyemez. Ancak, kararlaştırılan cezai şart miktarının borçlunun iktisaden mahvına sebep olacak derecede yüksek olduğu hallerde cezai şarttan indirim yapılabileceği Yargıtay'ın oturmuş içtihatları gereğidir. Nitekim mahkemece bu gerekçelerle cezai şarttan indirim yapılmıştır. Ancak, toplanan deliller, sözleşme içeriği, borçlunun ekonomik durumu gözetildiğinde yapılan indirimin çok fazla olduğu anlaşılmaktadır. Bu durumda mahkemece somut olayın özelliği ve davalının ekonomik durumu gözetilerek daha makul düzeyde indirim yapılmak üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
Üye Notu : İşbu kararın özet bölümü tarafımızdan yazılmıştır
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ticaret Kanunu MADDE 24 :4. ÜCRET VE CEZANIN TENKİSİ:

       Tacir sıfatını haiz bir borçlu, Borçlar Kanununun 104 üncü maddesinin 2 nci fıkrasiyle 161 inci maddesinin 3 üncü fıkrasında ve 409 uncu maddesinde yazılı hallerde, fahiş olduğu iddiasiyle bir ücret veya cezanın indirilmesini mahkemeden istiyemez.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 20-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02889395 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.