Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

818 S.lı Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 393
Müvekkil vekiline karşı olan muhtelif borçlarını ifa edince, vekilin kendi namına ve müvekkili hesabına üçüncü şahıstaki alacağı, müvekkilin olur.

Vekilin iflâsı halinde müvekkil, bu hakkını masaya karşı iddia edebilir.

Vekilin iflâsı halinde müvekkil, vekilin kendi namına ve müvekkili hesabına iktisap eylemiş olduğu menkul eşya hakkında dahi istihkak iddiasında bulunabilir. Vekilin haiz olduğu hapis hakkını, masa dahi haizdir.

Dolaylı Temsilde İstisna

Üyemizin Notu: Temsilci, hukuki muameleyi temsil olunan adına gerçekleştirdiğinden bahsetmeksizin, üçüncü kişi ile kendi adına hukuki muameleyi yapar ve daha sonra bu muamelesinden doğan hak ve borçları temsil olunana naklederse buna "dolaylı temsil" denir. Dolaylı temsilde, dolaylı temsilci, hak ve borçları temsil olunan üzerine geçirmedikçe/nakletmedikçe üçüncü kişi ile temsil olunan arasında hiçbir şekilde hukuki sonuç doğmamaktadır.
Borçlar Kanununun 393. maddesi dolaylı temsile ilişkin yukarıda anılan kuralın (kanundan doğan) istisnasını oluşturur. Maddede, müvekkilin vekile karşı borçlarını ifası ile vekilin, kendi adına ve müvekkili hesabına yaptığı işlemlerden doğan alacakların, müvekkile ait olacağı düzenlenmiştir.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 21-09-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02231407 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.