Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

T.C. YARGITAY 14.Hukuk Dairesi 2008/461 E., 2008/1795 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Ayrı ayrı açılıp da sonradan birleştirilmiş davalarda müddeabih (ve dolayısıyla mahkemenin görevi) birleştirilen davaların değerlerinin toplamına göre belirlenir.
(Karar Tarihi : 18.02.2008)
Dava: Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 18.07.2001 gününde verilen dilekçe ile müdahalenin meni, kal ve tescil, asli müdahillerce 25.10.2001 günlü dilekçe ile müdahalenin meni ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davacı ve asli müdahillerin davalarının reddine dair verilen 11.12.2006 günlü hükmün Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

Karar: Davacı hazine çekişme konusu taşınmazın hali arazi niteliğinde olduğunu, tapuda kayıtlı bulanmadığını, davalıların elattıklarını ileri sürerek, haksız elatmanın önlenmesini Türk Medeni Kanununun 713. maddesi hükmünce mülkiyet hakkının tapu kütüğüne tescilini istemiştir.

Davaya müdahale edenler taşınmazların miras bırakanları adına tapuda kayıtlı olduğunu, hazinenin tescil davasının reddini ve adlarını tescilini talep etmiştir.

Davalılar dava konusu taşınmazlarda iktisap sağlar zilyetliklerinin bulunduğunu, açılan davanın reddini savunmuştur.

Mahkemece ayrı ayrı açılan davalar birleştirilerek hazinenin ve asli müdahillerin davasının reddine karar verilmiştir.

Hükmü davacı hazine temyiz etmiştir.

Birleştirilen davalar 18.07.2001 tarihinde açılmıştır. Davanın açıldığı tarihte HUMK. nun 8. maddesi hükmünce Sulh Mahkemesi mamelek hukukundan doğan ve miktar ve değeri 400.000.000 Geçmeyen davaları görmekle görevlidir. Somut olayda olduğu gibi ayrı ayrı açılan davalar birleştirilmiş ise yasanın 3. maddesi hükmüne göre müddeabih birleştirilen davaların miktar ve kıymetinin toplamına göre belirlenir. Birleştirilen davaların toplamı 1006,107 YTL olduğundan davanın Sulh Mahkemesinde görülme olanağı yoktur. Mahkemece kamu düzeninden olan ve resen gözetilmesi gereken görev hususu bir yana bırakılarak görevsizlik kararı verilecek yerde çekişmenin esasının incelenerek hükme bağlanması doğru değildir.

Karar açıklanan nedenle bozulmalıdır.

KARAR : Temyiz olunan kararın yukarıda açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacı Hazinenin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, 18.02.2008 gününde oybirliği ile karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : (Eski) Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu - Mülga MADDE 3 :Müddeabih, birden ziyade ise miktar ve kıymetlerinin mecmuu esas ittihaz olunur. Müddeabih bir tarafın birini ifa veya istifada muhayyer olduğu iki veya daha ziyade şeylerden biri ise bunlardan hangisinin kıymeti ziyade ise yalnız o nazarı dikkate alınır.

       Hakkı hiyar muayyen para ile diğer şeye taallük ettiği halde mahkemenin vazifesini tayinde yalnız para esas ittihaz olunur.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Özgür KARABULUT
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 25-08-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02684093 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.