Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 18.HD. 1992/5488 E.-1992/5411 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Kat Mülkiyetine geçilemediği hallerde, Kanununun 26. maddesindeki koşulların gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılması gerekir.
Yapının tamamlanması için gerekli harcamaların ne olduğu ve bu harcamalardan payına düşen miktar ile bu miktarı yatıracağı banka hesabı noterlik aracı ile tebliğ edilmiş olduğu, yasa maddesinde yazılı 2 aylık sürenin bitiminden sonra dava açıldığı anlaşılmakla, yasanın 26. maddesindeki koşullar oluştuğundan davalının arsa payının ve kat irtifakının dava tarihindeki değeri karşılığında öteki paydaşlara arsa payları oranında devrine karar verilmesi gerekir.
(Karar Tarihi : 16.06.1992)
Davacı A____Ö____ ile davalı C____H____ aralarındaki kat irtifakı payının devri davasına dair Sarıyer Sulh Hukuk Hakimliğinden verilen 11.12.1991 günlü ve 1991/115-1183 sayılı hükmün onanması hakkında dairece verilen 5.3.1992 günlü ve 1992/569-1033 sayılı ilama karşı davacı vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiştir.

Düzeltme isteğinin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü.

YARGITAY KARARI

Mahkemece Kat Mülkiyeti Kanununun 26. maddesine göre kat irtifakı sahipleri tarafından davalı aleyhine yapılan yapının tamamlanması için kendisine düşen boçları yerine getirmediği için ana taşınmazdaki payının devri konusunda açılan dava Kat Mülkiyeti Kanununun 25 ve 26. maddelerinde belirtilen koşulların oluşmadığı gerekçesiyle red edilmiş ve temyiz üzerine Yargıtay'ca yapılan inceleme sonunda ortak taşınmazın kat mülkiyetine dönüşmüş olması ve 25. maddedeki koşulların gerçekleşmemiş bulunması gerekçesiyle mahkeme kararı onanmış ise de, karar düzeltme istemi üzerine dosyanın yeniden incelendiğinde ana taşınmazın halen irtifak halinde bulunduğu Sarıyer Sulh Hukuk Mahkemesinin 1987/254-1989/547 sayılı kat mülkiyeti tesisi suretiyle ortaklığın giderilmesine ilişkin kararına rağmen Kat Mülkiyeti Kanununun 12. maddesindeki koşullar gerçekleştirilmediği için kat mülkiyetine geçilmediği anlaşılmıştır.

Bu durumda Kat Mülkiyeti Kanununun 26. maddesindeki koşulların gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılması gerekir.

Dosya arasında bulunan belgelere göre davalıya binanın tamamlanması için gerekli harcamaların ne olduğu ve bu harcamalardan payına düşen miktar ile bu miktarı yatıracağı banka hesabı 22.3.1990 tarihinde noterlik aracı ile tebliğ edilmiş olup, davalının ihtara rağmen yasa maddesinde yazılı 2 aylık süre içinde parayı yatırmadığı ve davanın bu sürenin bitiminden sonra 25.1.1991 tarihinde açıldığı anlaşılmaktadır.

Bu suretle yasanın 26. maddesindeki koşullar oluştuğundan davalının arsa payının ve kat irtifakının dava tarihindeki değeri karşılığında öteki paydaşlara arsa payları oranında devrine karar verilmesi gerekir.

Mahkeme kararının yukarıdaki nedenlerle bozulması gerekirken yanılgı sonucu onandığı anlaşıldığından davacının karar düzeltme isteminin kabulü ile dairenin onama kararının kaldırılmasına ve açıklanan nedenlerle mahkeme kararının BOZULMASINA, karar düzeltme red ve temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 16.6.1992 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Kat Mülkiyeti Kanunu MADDE 26 :Kat irtifakı sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üzerinde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere yapılacak yapının sözleşmeye ve plana göre tamamlanması için kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri uyarınca kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak, yükümlüdürler.

       (Değişik fıkra: 14/11/2007-5713 S.K./11.mad.) Kat irtifakı sahiplerinden biri kendine düşen borçları, noter aracılığıyla yapılan ihtara rağmen, bu ihtar tarihinden başlayarak iki ay içinde yerine getirmezse diğerlerinin yazılı istemi üzerine hâkim, onun arsa payının ve kat irtifakının hükme en yakın tarihteki değeri karşılığında, öteki paydaşlara, arsa payları oranında devrine karar verir.

       Kat irtifakı sahiplerinden birinin kusuru yüzünden, yapının kanuni süre içinde yapılamaması sebebiyle kat irtifakı düşerse, kusurlu taraf diğerlerinin bu yüzden uğradıkları zararı tazminle yükümlüdür.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 25-08-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02167511 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.