Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, Esas: 2006/10547, Karar: 2006/13265 İçtihat

Üyemizin Özeti
Yıl içerisinde T.C.Merkez Bankasının faiz değişim tarihlerine göre değil; yılın ilk ve ikinci yarısı faiz oranları esas alınarak avans faizi hesabı yapılmalıdır.
(Karar Tarihi : 20.06.2006)
"3095 Sayılı Kanunun 4489 sayılı yasa ile değişik 2. maddesinde (Bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için 1 inci maddede belirlenen orana göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur. T.C. Merkez Bankasının önceki yılın 31 Aralık günü kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı, yukarıda açıklanan miktardan fazla ise, arada sözleşme olmasa bile ticari işlerde temerrüt faizi bu oran üzerinden istenebilir. Söz konusu avans faiz oranı, 30 Haziran günü önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan avans faiz oranından beş puan veya daha çok farklı ise yılın ikinci yarısında bu oran geçerli olur) hükmüne yer verilmiştir.

Mahkemece hükme esas alınan bilirkişi raporunda T.C. Merkez Bankasının avans faiz oranlarına göre hesaplama yapılmış ise de, faiz oranlarının yukarıda belirtilen yasa hükümlerine uygun olarak belirlenmediği ve T.C. Merkez Bankasının faiz değişim tarihleri esas alınarak hesaplama yapıldığı tesbit edilmiştir.

Öte yandan itirazın iptali ilamında hükmedilen vekalet ücreti ve yargılama giderinin karar tarihi olan 07.10.2004, karar harcının ise anılan harcın alacaklı tarafından ödendiği 14.02.2005 tarihi itibari ile hesaplamaya katılması ve anılan alacak kalemlerine 3095 Sayılı Kanunun 1. maddesi ve Bütçe Kanunlarında öngörülen faiz oranları üzerinden hesaplama yapılması gerekirken, bilirkişice anılan alacak kalemlerinin takip tarihi itibari ile hesaplamaya katılarak bunlara da avans faiz oranları üzerinden faiz yürütülmesi doğru değildir.

O halde Mahkemece 3095 Sayılı Kanunun 2. maddesi hükmü doğrultusunda yılın ilk ve ikinci yarısı uygulanması gerekli avans faiz oranları belirlenerek bu oranlar üzerinden ve itirazın iptali ilamında hükmedilen fer'i alacaklar yönünden yukarıda yapılan açıklamada dikkate alınarak BK.nun 84. maddesi uyarınca kısmi ödemelerin mahsup edilmesi suretiyle borçlunun hesap tablosuna itirazı hakkında bir karar verilmesi gerekirken bu ilkelere uygun olmayan bilirkişi raporu esas alınarak yazılı şekilde sonuca gidilmesi isabetsizdir."
Üye Notu : İçtihadın özeti tarafımızdan yazılmış olup, karar metni Kazancı Yayınlarından alınmıştır.
İlgili Mevzuat Hükmü : Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine İlişkin Kanun MADDE 2 :(Değişik: 4489 - 15.12.1999 / m.2 - Yürürlük m.4) Bir miktar paranın ödenmesinde temerrüde düşen borçlu, sözleşme ile aksi kararlaştırılmadıkça, geçmiş günler için 1 inci maddede belirlenen orana göre temerrüt faizi ödemeye mecburdur.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının önceki yılın 31 Aralık günü kısa vadeli avanslar için uyguladığı faiz oranı, yukarıda açıklanan miktardan fazla ise, arada sözleşme olmasa bile ticari işlerde temerrüt faizi bu oran üzerinden istenebilir. Söz konusu avans faiz oranı, 30 Haziran günü önceki yılın 31 Aralık günü uygulanan avans faiz oranından beş puan veya daha çok farklı ise yılın ikinci yarısında bu oran geçerli olur.

Temerrüt faizi miktarının sözleşmede kararlaştırılmamış olduğu hallerde, akdi faiz miktarı yukarıdaki fıkralarda öngörülen miktarın üstünde ise, temerrüt faizi, akdi faiz miktarından az olamaz.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 09-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02466011 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.