Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

YARGITAY 13.HD. 2003/4069 E.-2003/8018 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Adi sözleşme şeklinde düzenlenen satış vaadi,davalının dava dışı 3. kişi ile yaptığı kat karşılığı inşaat sözleşmesinin yüklenicisi olması halinde, BK.162 hükmünce mal sahibi 3.kişiden olan hak ve alacağının temliki niteliğinde olup geçerlidir. Diğer yandan böyle bir davada, dava konusu taşınmazların tapuda kayıtlı olup olmadığı, tapuda kayıtlı ise kim adına ne sebeple kayıtlı bulunduğu araştırılmalıdır. Taşınmazın tapusuz olması halinde, haricen düzenlenen satış sözleşmesinin salt bu nedenle geçersiz olacağı da düşünülemez.
(Karar Tarihi : 17.06.2003)
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilâmda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü:

KARAR

Davacı, 35.000 DM´ye davalıdan bir daire satın aldığını, satış bedelinin 26.000 DM´sini peşin ödediğini, sözleşmede dairenin 2000 yılı sonunda tamamlanacağının kararlaştırıldığını olmadığı takdirde davalının kendisine her yıl için 2000 DM cezai şart ödeyeceğini, dairenin 2000 yılı sonunda teslim edilmediğini, ileri sürerek aktin ifasına kadar gecikme cezası olarak ödemesi gereken yıllık 2000 DM´nın 01.01.2001 tarihinden itibaren tahsilini istemiştir.

Davalı davaya cevap vermemiştir.

Mahkemece, davacının dayandığı sözleşmenin adi sözleşme olduğu, cezai şart isteminin yasal koşulları oluşmadığından bahisle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.

Taraflar arasındaki uyuşmazlık satış aktinden ve edimini yerine getirmeyen davalının taahhüdünden kaynaklanmaktadır. Mahkemece, davacının dayandığı sözleşmenin adi sözleşme olduğu gerekçesiyle dava reddedilmiş, davacı vekilinin 22.7.1998 tarihli beyanı esas alınmıştır. Oysa davalının dava dışı 3. kişi ile yaptığı kat karşılığı inşaat sözleşmesinin yüklenicisi olması halinde yapılan satış yazılı olduğundan BK 162 maddesi gereği alacağın temliki hükümlerine göre geçerlidir. Geçerli satımlarda tarafların kararlaştırmaları yek değerini bağlar. Mahkemece bu yön üzerinde durulmadığı gibi, dava konusu taşınmazların tapuda kayıtlı olup olmadığı, tapuda kayıtlı ise kim adına ne sebeple kayıtlı bulunduğu da araştırılmamıştır. Taşınmazın tapusuz olması halinde haricen düzenlenen satış sözleşmesinin de salt bu nedenle geçerli sayılmaması da usul ve yasaya aykırıdır. Mahkemece değinilen yönler gözetilerek gerekli inceleme ve araştırma yapılıp bunlara ilişkin kayıtlı belgelerin değerlendirilmesinden sonra karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ve araştırma sonucu davanın reddine karar verilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.

KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz olunan kararın davacı yararına BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 17.06.2003 gününde oybirliğiyle karar verildi.
İlgili Mevzuat Hükmü : Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 162 :Kanun veya akit ile veya işin mahiyeti icabı olarak menedilmiş olmadıkça borçlunun rızasını aramaksızın alacaklı, alacağını üçüncü bir şahsa temlik edebilir.

Borçlu, alacağın temlik edilmemesi şart edilmiş olduğunu bu şartı ihtiva etmeyen bir ikrarı bilkitabeye istinat ile, alacağını temellük eden üçüncü bir şahsa karşı iddia edemez.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Mehmet KARAUSTA
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 01-08-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03247499 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.