Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

2004 S.lı İcra ve İflas Kanunu MADDE 10
(Değişik madde: 18/02/1965 - 538/6 md.)

İcra ve iflas işlerine bakan memur ve müstahdemler

1. Kendisinin,

2. Karı veya kocasının, nişanlısının yahut kan ve sıhri usul ve füruunun veya üçüncü derece dahil olmak üzere bu dereceye kadar olan kan ve sıhri civar hısımlarının,

3. Kanuni mümessili veya vekili yahut müstahdemi bulunduğu bir şahsın,

Menfaati olan işleri göremeyip derhal icra mahkemesine haber vermeye mecburdur. İcra mahkemesi müracaatı yerinde görürse o işi diğer bir memura, bulunmıyan yerlerde katiplerinden birine verir.



İCRA MAHKEMESİ HÂKİMİNİN REDDİ
MADDE 10/a.

(Ek madde: 18/02/1965 - 538/7 md.;Değişik madde: 02/03/2005-5311 S.K./1.mad)

İcra mahkemesi hâkimi reddedildiği takdirde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunundaki hükümler uygulanır. Ret talebinde bulunan, dilekçesinde ret sebeplerini delilleri ile birlikte bildirmek zorundadır.

Ret talebinin reddi hakkındaki karara karşı istinaf yoluna başvurulması, hâkimin işe bakıp karar vermesine engel değildir. Ret talebinin reddi hakkındaki kararın kaldırılması hâlinde reddedilen hâkimin verdiği karar yerine getirilmez. Bu durumda dosya, bölge adliye mahkemesince icra mahkemesinin başka bir dairesine, o yerde icra mahkemesinin başka bir dairesi yoksa en yakın icra mahkemesine gönderilir. 40 ıncı madde hükümleri kıyas yoluyla uygulanır.

İİK 10 ve İİK 11.madde üzerine kişisel bir düşünce

Üyemizin Notu: İİK’nun 10.maddesi,madde başlığından da anlaşılacağı üzere icra ve iflas işlerine bakan memur ve müstahdemlerin yapamayacağı yasak işleri düzenlemektedir.Madde metninde sayılan kişilerle ilgili olan bütün işlemler bu madde kapsamına girer.Ancak kanun bu kişileri bentler halinde tahdidi olarak saymıştır.Bu bentte yer alan ilgili kişiler yorum yoluyla genişletilemez ve değiştirilemez.Madde metninde sayılan bu kişilerle ilgili icra ve iflas işlemleri ile karşılaşan memur ve müstahdemler bağlı bulundukları icra mahkemesine bu konu hakkında yazılı veya sözlü olarak bilgi verip;konu hakkında izahat istemeleri gerekmektedir.İcra mahkemesi dosya üzerinden yapacağı basit bir inceleme neticesinde sözkonusu işlemin hangi memur yada müstahdem tarafından yapılacağını belirler.Kısacası mahkemenin verceği hükümle belirlenen kişi/kişiler o dosya ile ilgili olarak işlemleri yürütme yetkisine sahip olacaktır.(işlem yapması memnu olan kişi dışında olan memur yada müstahdemler).İlgili işlem ile karşılaşıp, o işlemi yasağa rağmen uygulayan memur yada müstahdemlerin yapmış oldukları işlemler için İİK 16.madde de düzenlenen şikayet yoluna başvurulabilir.İİK 10.maddeye ilişkin olan talepler hakkında icra mahkemesi re'sen karar veremez.İİK 10.madde hakkında özellik arzeden önemli bir nokta da işlem yapılsa bile kendiliğinden hükümsüz olarak sayılmaz,iptal edilebilir bir işlem olarak nitelendirilir.İİK 10.madde ile İİK 11.madde arasında uygulamada özellik arzeden önemli noktalardan biriside budur.İİK 11.madde yapılan işlem şikayet yoluna gerek kalmadan kendiliğinden hükümsüz olup;hukuken bir hüküm ifade etmez(İİK 11).İşlem yapıldığı andan itibaren yada daha doğru bir ifade ile icra müdür yada müdür yardımcısı tarafından karar verildiği tarihten itibaren hükümsüz olarak nitelendirilir.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Şükrü GÖKMEN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 09-07-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02392602 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.