Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

5510 S.lı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu MADDE 39
UZUN VADELİ SİGORTA KOLLARI BAKIMINDAN ÜÇÜNCÜ KİŞİNİN SORUMLULUĞU

Üçüncü bir kişinin kastı nedeniyle malûl veya vazife malûlü olan sigortalıya veya ölümü halinde hak sahiplerine, bu Kanun uyarınca bağlanacak aylığın başladığı tarihteki ilk peşin sermaye değerinin yarısı için Kurumca zarara sebep olan üçüncü kişilere rücû edilir. (1)

       Malûllük, vazife malûllüğü veya ölüm hali, kamu görevlilerinin veya er ve erbaşlar ile kamu idareleri tarafından görevlendirilen diğer kişilerin vazifelerinin gereği olarak yaptıkları fiiller sonucu meydana gelmiş ise, bu fiillerden dolayı haklarında kesinleşmiş mahkûmiyet kararı bulunanlar hariç olmak üzere, sigortalı veya hak sahiplerine yapılan ödemeler veya bağlanan aylıklar için Kurumca, kurumuna veya ilgililere rücû edilmez. (1)

Dipnot 1: 17/4/2008 tarihli ve 5754 sayılı Kanunun 65 inci maddesiyle birinci fıkrada yer alan “malûl kalan” ibaresi “malûl veya vazife malûlü olan” şeklinde değiştirilmiş; aynı Kanunun 66 ncı maddesiyle ikinci fıkrada yer alan “Malûllük” ibaresinden sonra gelmek üzere “, vazife malûllüğü” ibaresi eklenmiş ve metne işlenmiştir.

SGvGSSK. MADDE 39 Ek Bilgi/Yorum

Üyemizin Notu: Maddede uygulamada sıkça rastlanılan bir durumla ilgili düzenleme getirmektedir.

Üçüncü kişilerin kusurlu eylemi nedeniyle sigortalının zarara uğraması ya da ölmesi hallerinde Kurumca bağlanacak gelir nedeniyle üçüncü kişinin sorumluluğu tartışmalı bir durum yaratmaktadır.

Bu hüküm ile birlikte üçüncü kişilerin sorumlu olduğu haller yalnızca kasıtlı davranışlarla sınırlandırılmıştır. Bu halde üçüncü kişi kasıt derecesine varmayan kusurlu hareketinden ötürü Kurumun gelir bağlamasın yani zarara uğramasına neden olsa bile Kurumca üçüncü kişiye rücu edilemeyecektir.

Örneğin bir inşaatın yapımı sırasında inşaattan düşen bir demir yoldan geçen sigortalının ölümüne neden olsun. Bu halde inşaat işvereni ile yoldan geçen sigortalı arasında herhangi bir akdi ilişki bulunmadığından iş kazasına ilişkin hükümler uygulanamayacaktır. SGK yoldan geçen kişinin ailesine gelir bağladığında ise bir zarara uğramış olsa da inşaat sahibinin kasıtlı bir davranışı bulunmadığından bağladığı gelir nedeniyle inşaat sahibine rücu edemeyecektir.

Eğer Yasa'da bu maddeye yer verilmemiş olsaydı genel fikre göre kusurlu davranış hallerinde de Borçlar Kanunu'na dayalı olarak üçüncü kişinin sorumluluğuna gitmek mümkün olabilirdi.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Engin ÖZOĞUL
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 06-11-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03128505 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.