Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

818 S.lı Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 11
Akdin sıhhati, kanunda sarahat olmadıkça hiç bir şekle tabi değildir.

       Kanunun emrettiği şeklin şümul ve tesiri derecesi hakkında başkaca bir hüküm tayin olunmamış ise akit, bu şekle riayet olunmadıkça sahih olmaz.

Sözleşmede Özgürlüğü İlkesi Çerçevesinde Akitlerde Şekil Serbestisi

Üyemizin Notu: Sözleşmede Özgürlüğü İlkesi Çerçevesinde Akitlerde Şekil Serbestisi

Bir kişinin dilediği kişiyle, dilediği zaman, dilediği konuda ve şartlarla sözleşme yapma veya yapmama serbestisini ifade eden “sözleşme özgürlüğü” kavramı sözleşmeler hukukuna egemen olan önemli ilkelerden biridir. Sözleşmenin biçiminin (şeklinin) âkitler tarafından serbestçe seçilebilmesi anlamına gelen şekil serbestisi de sözleşme özgürlüğü ilkesinin bir uzantısı olarak karşımıza çıkmaktadır.

Hukuki işlemlerin zorlayıcı şekillere tabi olması durumunda, özellikle günlük işlemlerin uygulamada hukukî korumadan yoksun kalabilmesi, hukukî muamelelerin yapılmasının güçleşmesi, para ve zaman kaybına yol açması ve kötü niyetli kişilerin bu şekil noksanlığından adalete aykırı olarak yararlanabilmeleri ihtimaline binaen Modern Hukuk Sistemleri kural olarak şekil serbestisi prensibini belirlemişlerdir. Şekil zorunluluğu ise, tarafları dikkatli harekete sevk etmek, irade beyanlarının ciddiyetini ve gerçek amacını saptamak, muamelenin üçüncü şahıslar tarafından öğrenilmesini sağlamak, sözleşmenin muhtevasını ve şartlarını doğru tesbit etmek ve ispat kolaylığı sağlamak gibi gerekçelerle çok sınırlı sayıda hukuki işlem için geçerli kılınmıştır. Bu nedenle sözleşmelerde “şekilsizlik” esastır, şekle bağlılık ise istisnadır. Türk Hukuku açısından bu ilke Borçlar Kanunu m.11/1 maddesinde vücut bulmakta ve yasa koyucu “akdin sıhati, kanunda sarahat olmadıkça hiçbir şekle tabi değildir.” hükmünü getirmektedir.

(*) Sinan Öztürk Elektronik Sözleşmeler (Kuruluş ve Geçerlik Şartları) – İ.Ü.SBE.Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 2002, sf.144


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Sinan ÖZTÜRK
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 23-03-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01981711 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.