Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Y.2HD 2009/16463 E. ; 2009/20331 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Kayyım tayininde re'sen araştırma ilkesi uygulanmayacağı,davacının davasını takip etmesi gerektiği.
(Karar Tarihi : 23.11.2009)
Mahkemesi : Bursa 4. Sulh Hukuk
Davalı : Hasımsız
Dava : Kayyım atanması
Temyiz Eden : Davacı

.........Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delilerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre yerinde bulunmayan temyiz isteğinin REDDİNE...
BAŞKAN ÜYE ÜYE ÜYE ÜYE

KARŞI OY
TMK'nun 431. maddesi uyarınca, vasi tayinindeki usul kayyım için de uygulanır.Kayyım atanmasına yönelik davalar bu sebeple kamu düzenine ilişkin olmakla davayı izleyen olmasa bile vesayet makamı gerekli araştırmaları yapmak zorundadır.Açıklanan sebeple davacı gelmese dahi re'sen araştırma ilkeszi gereğince işin esasının incelenerek olumlu ya da olumsuz bir karar verilmesi gerekirken, davacının duruşmaya gelmediğinden bahisle, HUMK'nun 409. maddesi gereğince davanın açılmamış sayılmasına karar verilmesi usul ve yasaya aykırı bulunmuştur.
Yukarıda açıklanan sebeplerle değerli çoğunluğun farklı görüşüne katılamıyoruz.

ÜYE ÜYE
öMER UĞUR GENÇCAN MAHMUT KAMACI
Üye Notu : Karşı oy da belirtilen görüşün kanunun amacına uygun olduğunu düşünüyor, ben de çoğunluğun görüşüne katılmıyorum.
İlgili Mevzuat Hükmü : (Eski) Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu - Mülga MADDE 409 :(Değişik: 3156 - 26.02.1985) Oturuma çağrılmış olan tarafların hiçbiri gelmediği veya gelip de davayı takip etmeyeceklerini bildirdikleri takdirde dava yenileninceye kadar dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verilir.

Oturum gününün belli edilmesi için tarafların başvurması gereken hallerde gün tespit ettirilmemiş ise, son işlem tarihinden başlayarak bir ay geçmekle birinci fıkra hükmü uygulanır.

Yukarıdaki fıkralar hükmü gereğince dosyası işlemden kaldırılmış olan dava, işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde taraflardan birinin dilekçe ile başvurması üzerine yenilenebilir. Yenileme dilekçesi, oturum, gün, saat ve yerini bildiren çağırı kâğıdı ile birlikte taraflara tebliğ olunur.

Dava dosyanın işlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak bir ay geçtikten sonra yenilenirse yeniden harç alınır. Bu harç yenileyen tarafından ödenir ve karşı tarafa yüklenemez. Bu şekilde harç verilerek yenilenen dava, yeni bir dava sayılmaz.

İşlemden kaldırıldığı tarihten başlayarak üç ay içinde yenilenmeyen davalar açılmamış sayılır ve mahkemece bu hususta kendiliğinden karar verilerek kayıt kapatılır.

Birinci ve ikinci fıkralar gereğince işlemden kaldırılmasına karar verilmiş ve sonradan yenilenmiş olan dava, ilk yenilemeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz. Aksi halde beşinci fıkra hükmü uygulanır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Sema KARADAYIOĞLU
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 09-03-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02281904 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.