Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 56 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. Geçici Madde 56 Mevcut Metin
(Ek madde: 11/08/1999 - 4444/3 md.)

       1999 - 2002 yılları gelirlerinin vergilendirilmesinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 1, 2, 80, 81, 82, Geçici 46 ve Geçici 47 nci maddeleri yerine aşağıdaki hükümler uygulanır.

       Mevzu

       A) Gerçek kişilerin gelirleri (Gelir Vergisi) ne tabidir. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safi tutarıdır.

       Gelirin unsurları

       B) Gelire giren kazanç ve iratlar şunlardır:

       1. Ticari kazançlar,

       2. Zirai kazançlar,

       3. Ücretler,

       4. Serbest meslek kazançları,

       5. Gayrimenkul sermaye iratları,

       6. Menkul sermaye iratları,

       7. Diğer kazanç ve iratlar.

       Bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, yukarıda yazılı kazanç ve iratlar gelirin tespitinde gerçek ve safi miktarları ile nazara alınır.

       Diğer kazanç ve iratlar

       C) Aşağıda yazılı olan diğer kazanç ve iratlar bu maddedeki hükümlere göre vergiye tabi gelire dahildir:

       1. Değer artışı kazançları,

       2. Arızi kazançlar.

       Değer artışı kazançları

       D) Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar değer artışı kazançlarıdır.

       1. İvazsız olarak iktisap edilenler hariç olmak üzere; hisse senetlerinin iktisap tarihinden başlayarak üç ay içinde veya iktisaptan evvel elden çıkartılmasından sağlanan kazançlar ile diğer menkul kıymetlerin (menkul kıymetler yatırım fonlarının katılma belgeleri hariç) elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       2. 70 inci maddenin birinci fıkrasının 5 numaralı bendinde yazılı hakların (ihtira beratları hariç) elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       3. Telif haklarının ve ihtira beratlarının müellifleri, mucitleri ve bunların kanuni mirasçıları dışında kalan kimseler tarafından elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       4. Ortaklık haklarının veya hisselerinin elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       5. Faaliyeti durdurulan bir işletmenin kısmen veya tamamen elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       6. İktisap şekli ne olursa olsun (ivazsız olarak iktisap edilenler hariç) 70 inci maddenin birinci fıkrasının 1, 2, 4 ve 7 numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek usulde vergiye tabi çiftçilerin zirai istihsalde kullandıkları gayrimenkuller dahil) ve hakların, iktisap tarihinden başlayarak dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (kooperatiflerin ortaklarına bu sıfatları dolayısıyla tahsis ettikleri gayrimenkuller tahsis tarihinde ortak tarafından satın alınmış sayılır).

       Yukarıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazançlarının her birinin 3,500,000,000 lirayı aşan kısmı vergiye tabidir.

       Bu fıkrada geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade eder.

       Faaliyetine devam eden ticari bir işletmenin kısmen veya tamamen satılmasından veya ticari işletmeye dahil amortismana tabi iktisadi kıymetlerle yukarıdaki bentlerde yazılı hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar ticari kazanç sayılır ve bunlara ticari kazanç hakkındaki hükümler uygulanır.

       Vergilendirilmeyecek değer artışı kazançları

       E) Aşağıda yazılı hallerde değer artışı kazancı hesaplanmaz ve vergilendirilmez:

       1. Ferdi bir işletmenin sahibinin ölümü halinde, kanuni mirasçılar tarafından işletmenin faaliyetine devam olunması ve mirasçılar tarafından işletmeye dahil iktisadi kıymetlerin kayıtlı değerleri ile (bilanço esasına göre defter tutuluyorsa bilançonun aktif ve pasifiyle bütün halinde) aynen devir alınması,

       2. Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devralan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan özsermayesi tutarında ortaklık payı alması (Bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.),

       3. Kollektif ve adi komandit şirketlerin bu fıkranın 2 numaralı bendinde yazılı şartlar dahilinde nevi değiştirerek sermaye şirketi haline dönüşmesi (Kollektif ve adi komandit şirketlerin şekil değiştirerek anonim şirket haline dönüşmesi halinde şekil değiştiren kollektif ve adi komandit şirketlerin ortaklarının anonim şirketteki ortaklık paylarını gösteren hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.).

       Safi değer artışı

       F) Değer artışında safi kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü menfaatlerin tutarından, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunur. Hasılatın ayın ve menfaat olarak sağlanan kısmının tutarı Vergi Usul Kanununun değerleme ile ilgili hükümlerine göre tayin ve tespit olunur.

       Maliyet bedelinin mükelleflerce tespit edilememesi halinde maliyet bedeli yerine; Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre takdir komisyonlarınca tespit edilecek bedel, kazancı bilanço veya işletme hesabı esasına göre tespit edilen işletmelerde ise son bilançoda veya envanter kayıtlarında gösterilen değer esas alınır.

       İşletmeye dahil amortismana tabi iktisadi kıymetlerin elden çıkarılması halinde, iktisadi kıymetlerin maliyet bedeli yerine, amortismanlar düşüldükten sonra kalan net değeri esas alınır.

       Menkul kıymetlerin elden çıkarılmasında, iktisap bedelinin tevsik edilememesi halinde, iktisap tarihindeki rayiç bedel iktisap bedeli olarak kabul edilir. Aynı yıl içinde birden fazla menkul kıymet alınıp satılması halinde, bunların kazancı birlikte hesaplanır. Alım satımın birinden doğan zarar, diğerinin karından mahsup edilir.

       Dar mükelleflerin (kurumlar dahil), yabancı sermaye mevzuatına göre ilgili mercilerden izin almak suretiyle, Türkiye'ye bizzat getirdikleri nakdi veya ayni sermaye karşılığında iktisap ettikleri menkul kıymetler ile iştirak hisselerini elden çıkarmalarından doğan değer artışı kazançlarının hesabında, kur farkından doğan kazançlar dikkate alınmaz. Şu kadar ki bu mükelleflerin Türkiye'de elde ettikleri kazançların münhasıran bu menkul kıymet veya iştirak hisseleri dolayısıyla elde edilen menkul sermaye iratlarından ve bu kıymet veya hisselerin elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazançlarından ibaret olması şarttır. Bu mükelleflerin, Türkiye'de menkul kıymet alım satımıyla devamlı olarak uğraşmaları halinde, kur farkından doğan kazançlar da ticari kazancın hesabında dikkate alınır.

       Kur farkından doğan kazançların hesabında, menkul kıymet veya iştirak hisselerinin iktisabına tahsis edilen yabancı sermayenin, bu kıymet veya hisselerin iktisap tarihindeki T.C. Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı ile bu kıymet veya hisselerin elden çıkarılması tarihindeki aynı miktar yabancı sermayenin T.C. Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı arasındaki fark esas alınır.

       Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli, elden çıkarılan mal ve hakların, elden çıkarıldığı ay hariç olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsünce belirlenen toptan eşya fiyat endeksindeki artış oranında artırılarak tespit edilir.

       Menkul kıymetlerin elden çıkarılması halinde kazanç, yıl içinde elde edilen toplam gelirden, bu Kanunun 76 ncı maddesinde belirtilen indirim oranının uygulanması suretiyle bulunacak kısmın düşülmesi suretiyle hesaplanabilir. Bu durumda iktisap bedeli endekslenmez.

       Değer artışı kazancının hesaplanmasında; 1998 yılı emlak vergisi beyanname verme süresinin bitmesinden önce iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde, bunların maliyet bedeli olarak 1998 yılı genel beyan döneminde beyan edilen emlak vergisi değeri esas alınır.

       01/01/1999 tarihinden önce iktisap edilen ve menkul kıymetler borsasında işlem gören hisse senetlerinin bu tarihten sonra elden çıkarılması halinde bunların maliyet bedeli olarak, 1998 yılının son işlem gününde borsada oluşan ortalama fiyatı; 01/01/1999 tarihinden önce iktisap edilen menkul kıymet yatırım fonlarının katılma belgelerinin elden çıkarılmasında 1998 yılının son günündeki değeri esas alınabilir.

       Bu maddeye göre maliyet bedeli kabul edilen tutarlar endekslenmiş maliyet bedeli kabul edilir ve iktisap tarihinden; gayrimenkullerde 1998 yılı emlak vergisi beyanname verme süresi sonuna, hisse senetlerinde 1998 yılı sonuna kadar olan süre için yeniden endeksleme yapılmaz.

       Arızi kazançlar

       G) Vergiye tabi arızi kazançlar şunlardır:

       1. Arızi olarak ticari muamelelerin icrasından veya bu nitelikteki muamelelere tavassuttan elde edilen kazançlar,

       2. Ticari veya zirai bir işletmenin faaliyetiyle serbest meslek faaliyetinin durdurulması veya terk edilmesi, henüz başlanmamış olan böyle bir faaliyete hiç girişilmemesi, ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen hasılat,

       3. Gayrimenkullerin tahliyesi veya kiracılık hakkının devri karşılığında alınan tazminatlar ile peştemallıklar (kiracıya ait tesisat ve malların tahliye ve devri sırasında kiralayan veya yeni kiracıya devrinden doğan kazançlar dahil),

       4. Arızi olarak yapılan serbest meslek faaliyetleri dolayısıyla tahsil edilen hasılat,

       5. Gerçek usulde vergiye tabi mükelleflerin terk ettikleri işleriyle ilgili olarak sonradan elde ettikleri kazançlar (zarar yazılan değersiz alacaklarla, karşılık ayrılan şüpheli alacakların tahsili dahil),

       6. Dar mükellefiyete tabi olanların 45 inci maddede yazılı işleri arızi olarak yapmalarından elde ettikleri kazançlar.

       Yukarıda yazılı kazançlardan 1-4 numaralı bentlerde yazılı olanların (henüz başlamamış olan ticari, zirai veya mesleki bir faaliyete hiç girişilmemesi ile ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar hariç) 3,500,000,000 lirayı aşan kısmı, diğerlerinde tamamı vergiye tabidir.

       Bu fıkrada geçen hasılat deyimi, alınan para ve ayınlarla diğer suretlerle elde edilen ve para ile temsil edilebilen menfaatleri ifade eder.

       Arızi kazançların safi miktarı aşağıdaki şekilde tespit olunur:

       1. Bu fıkranın 1 numaralı bendinde yazılı işlerde satış bedelinden, maliyet bedeli ve satış dolayısıyla yapılan giderler indirilir,

       2. Bu fıkranın 2, 3, 4 ve 5 numaralı bentlerinde yazılı işlerde elde edilen hasılattan tevsik edilmek kaydıyla yapılan giderler indirilir,

       3. Bu fıkranın 6 numaralı bendinde yazılı işlerde, 45 inci madde hükümleri uygulanır.

       H) Bu Kanunun geçici 47 nci maddesi kapsamındaki değerler ile işlem ve bildirimlerden hareketle bunlara taraf olanlar da dahil olmak üzere herhangi bir vergi incelemesi ve tarhiyat (Vergi Usul Kanununun 30 uncu maddesinin ikinci fıkrasının 7 numaralı bendi dahil) yapılamaz.
GelirVK. Geçici Madde 56 Türkçeleştirme Önerisi
(Ek madde: 11.08.1999-4444 s.y./3.m.)
1999-2002 yılları gelirlerinin vergilendirilmesinde 193 sayılı Gelir Vergisi Yasası'nın 1, 2, 80, 81, 82, geçici 46 ve geçici 47. maddeleri yerine aşağıdaki hükümler uygulanır.

Konu

A) Gerçek kişilerin gelirleri gelir vergisine bağlıdır. Gelir, bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve gelirlerin çıplak tutarıdır.

Gelirin unsurları

B) Gelir kavramına giren kazanç ve gelirler şunlardır:

       1. Tecimsel kazançlar,

       2. Tarımsal kazançlar,

       3. Ücretler,

       4. Bağımsız meslek kazançları,

       5. Taşınmaz anamal gelirleri,

       6. Taşınır anamal gelirleri,

       7. Diğer kazanç ve gelirler.

Bu yasada aksine düzenleme olmadıkça yukarıda yazılı kazanç ve gelirler, vergilendirilen gelirin belirlenmesinde gerçek ve çıplak tutarları ile göz önüne alınır.

Diğer kazanç ve gelirler

C) Aşağıda yazılı olan diğer kazanç ve gelirler, bu maddeye göre vergiye bağlı gelir içindedir:

       1. Değer artışı kazançları,

       2. Düzensiz kazançlar.

Değer artışı kazançları

D) Aşağıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar, değer artışı kazançlarıdır:

       1. Karşılıksız olarak kazanılanlar dışında olmak üzere pay belgitlerinin kazanım gününden başlayarak üç ay içinde ya da kazanımdan önce elden çıkartılmasından sağlanan kazançlar ile diğer taşınır değerlerin (taşınır değerler yatırım fonlarının katılma belgeleri dışında) elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       2. 70. maddenin birinci fıkrasının 5 numaralı bendinde yazılı hakların (buluş belgeleri dışında) elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       3. Telif haklarının ve buluş belgelerinin iyeleri, buluşçuları ve bunların yasal kalıtçıları dışında kalan kimselerce elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       4. Ortaklık haklarının ya da paylarının elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       5. Etkinliği durdurulan bir işletmenin bir bölümünün ya da tümünün elden çıkarılmasından doğan kazançlar,

       6. Kazanma biçimi ne olursa olsun (karşılıksız olarak kazanılanlar dışında) 70. maddenin birinci fıkrasının 1, 2, 4 ve 7 numaralı bentlerinde yazılı mal (gerçek yöntemde vergilendirilen çiftçilerin tarımsal üretimde kullandıkları taşınmazlar içinde) ve hakların kazanma gününden başlayarak dört yıl içinde elden çıkarılmasından doğan kazançlar (kooperatiflerin ortaklarına bu konumları dolayısıyla özgüledikleri taşınmazlar özgüleme gününde ortakça satın alınmış sayılır).

Yukarıda yazılı mal ve hakların elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazançlarının her birinin 3.500.000.000 lirayı aşan bölümü vergilendirilir.

Bu fıkrada geçen "elden çıkarma" deyimi, yukarıda yazılı mal ve hakların satılması, bir eder karşılığında geçirme ve temliki, değiş tokuşu, sayışmayı, kamulaştırılmasını, devletleştirilmesini, tecim ortaklıklarına anamal olarak konulmasını belirtir.

Etkinliğini sürdüren tecimsel bir işletmenin bir bölümünün ya da tümünün satılmasından ya da tecimsel işletme içindeki yıpranan ekonomik değerlerle yukarıdaki bentlerde yazılı hakların elden çıkarılmasından doğan kazançlar, tecimsel kazanç sayılır ve bunlara tecimsel kazanç ile ilgili düzenlemeler uygulanır.

Vergilendirilmeyecek değer artışı kazançları

E) Aşağıda yazılı durumlarda değer artışı kazancı hesaplanmaz ve vergilendirilmez:

       1. Bireysel bir işletmenin iyesinin ölümü durumunda yasal kalıtçılarca işletmenin etkinliğinin sürdürülmesi ve kalıtçılarca işletme içindeki ekonomik değerlerin kayıtlı değerleri ile (dönemsonu kaynak çizelgesi temeline göre defter tutuluyorsa çizelgenin olumlusu ve olumsuzu bütün olarak) aynı biçimde başkasından alınması,

       2. Kazancı dönemsonu kaynak çizelgesi temeline göre belirlenen bireysel bir işletmenin dönemsonu kaynak çizelgesinin bir anamal ortaklığına olumlusu ve olumsuzuyla bütün olarak geçirilmesi, alan ortaklığın dönemsonu kaynak çizelgesine aynı biçimde geçirilmesi ve geçirilen bireysel işletmenin iye ya da iyelerinin ortaklıktan geçirme kaynak çizelgesine göre hesaplanan özanamalı tutarında ortaklık payı alması (Bu ortaklık payını temsil eden pay belgitlerinin ada yazılı olması gerekir.),

       3. Kolektif ve yalın komandit ortaklıkların bu fıkranın 2 numaralı bendinde yazılı koşullarda tür değiştirerek anamal ortaklığına dönüşmesi (Kolektif ve yalın komandit ortaklıkların biçim değiştirerek anonim ortaklığa dönüşmesi durumunda biçim değiştiren kolektif ve yalın komandit ortaklıkların ortaklarının anonim ortaklıktaki ortaklık paylarını gösteren pay belgitlerinin ada yazılı olması gerekir.).

Çıplak değer artışı

F) Değer artışında çıplak kazanç, elden çıkarma karşılığında alınan para ve varlıklarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen her türlü yararın tutarından elden çıkarılan mal ve hakların alım ederi ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının üzerinde kalan giderlerin ve ödenen vergi ve harçların indirilmesi yoluyla bulunur. Kazancın varlık ve yarar olarak sağlanan bölümünün tutarı, Vergi Yöntem Yasası'nın değerleme ile ilgili düzenlemelerine göre belirlenir.

Alım ederlerinin yükümlülerce belirlenememesi durumunda alım ederi yerine Vergi Yöntem Yasasına göre değerleme yarkurullarınca belirlenecek eder, kazancı dönemsonu kaynak çizelgesi ya da işletme hesabı temeline göre belirlenen işletmelerde ise son dönemsonu kaynak çizelgesinde ya da döküm kayıtlarında gösterilen değer temel alınır.

İşletmedeki yıpranan ekonomik değerlerin elden çıkarılması durumunda ekonomik değerlerin alım ederi yerine yıpranma payları düşüldükten sonra kalan değeri temel alınır.

Taşınır değerlerin elden çıkarılmasında kazanım ederinin belgelenememesi durumunda kazanım günündeki piyasa değeri, kazanım ederi olarak kabul edilir. Aynı yıl içinde birden çok taşınır değer alınıp satılırsa bunların kazancı birlikte hesaplanır. Alım satımın birinden doğan zarar, diğerinin kazancından düşülür.

       Dar yükümlülerin (kurumlar içinde), yabancı anamal düzenlemelerine göre ilgili başvuru yerlerinden izin alarak Türkiye'ye kendi getirdikleri parasal ya da varlıksal anapara karşılığında kazandıkları taşınır değerler ile katılma paylarını elden çıkarmalarından doğan değer artışı kazançlarının hesabında kur farkından doğan kazançlar göz önüne alınmaz. Şu kadar ki bu yükümlülerin Türkiye'de elde ettikleri kazançların salt bu taşınır değer ya da katılma payları dolayısıyla elde edilen taşınır anamal gelirlerinden ve bu değer ya da payların elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazançlarından oluşur. Bu yükümlülerin Türkiye'de taşınır değer alım satımıyla sürekli uğraşmaları durumunda kur farkından doğan kazançlar da tecimsel kazancın hesabında göz önüne alınır.

Kur farkından doğan kazançların hesabında, taşınır değer ya da katılım paylarının kazanımına özgülenen yabancı anamalın bu değer ya da payların kazanım günündeki TC Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı ile bu değer ya da payların elden çıkarılması tarihindeki aynı tutarda yabancı anamalın TC Merkez Bankası döviz alış kuruna göre hesaplanan Türk Lirası karşılığı arasındaki fark temel alınır.

Mal ve hakların elden çıkarılmasında kazanım ederi, elden çıkarılan mal ve hakların elden çıkarıldığı ay dışında olmak üzere Devlet İstatistik Enstitüsü'nce belirlenen toptan eşya eder dizinindeki artış oranında artırılarak belirlenir.

Taşınır değerlerin elden çıkarılması durumunda kazanç, yıl içinde elde edilen toplam gelirden, bu yasanın 76. maddesinde belirtilen indirim oranının uygulanması yoluyla bulunacak kısmın düşülmesi yoluyla hesaplanabilir. Bu durumda kazanım ederi dizinlenmez.

Değer artışı kazancının hesaplanmasında 1998 yılı taşınmaz vergisi açıklama yazısı verme süresinin bitmesinden önce edinilen taşınmazların elden çıkarılması durumunda bunların alış ederi olarak 1998 yılı genel açıklama döneminde açıklanan taşınmaz vergisi değeri temel alınır.

01.01.1999 gününden önce edinilen ve taşınır değerler borsasında işlem gören pay belgitlerinin bu günden sonra elden çıkarılması durumunda bunların alış ederi olarak 1998 yılının son işlem gününde borsada oluşan ortalama ederi, 01.01.1999 gününden önce edinilen taşınır değer yatırım fonlarının katılma belgelerinin elden çıkarılmasında 1998 yılının son günündeki değeri temel alınabilir.

Bu maddeye göre alış ederi kabul edilen tutarlar, dizinlenmiş alış ederi kabul edilir ve edinme gününden taşınmazlarda 1998 yılı emlak vergisi açıklama yazısı verme süresi sonuna, pay belgitlerinde 1998 yılı sonuna kadar olan süre için yeniden dizinleme yapılmaz.

Düzensiz kazançlar

G) Vergilendirilen düzensiz kazançlar şunlardır:

       1. Düzensiz olarak tecimsel işlemlerin yapılmasından ya da bu nitelikteki işlemlere aracılıktan elde edilen kazançlar,

       2. Tecimsel ya da tarımsal bir işletmenin etkinliğiyle bağımsız meslek etkinliğinin durdurma ya da terk etme, henüz başlanmamış böyle bir etkinliğe hiç girişme, ihale, artırma ve eksiltmelere katılmama karşılığında elde edilen kazanç,

       3. Taşınmazların boşaltılması ya da kiracılık hakkının geçirilmesi karşılığında alınan ödenceler ile ek değer (kiracının iyesi olduğu döşem ve malların boşaltılması ve devri sırasında kiralayan ya da yeni kiracıya devrinden doğan kazançlar içinde),

       4. Düzensiz olarak yapılan bağımsız meslek etkinlikleri dolayısıyla toplanan kazanç,

       5. Gerçek yöntemde vergilendirilen yükümlülerin terk ettikleri işleriyle ilgili olarak sonradan elde ettikleri kazançlar (zarar yazılan değersiz alacaklarla karşılık ayrılan kuşkulu alacakların toplanması içinde),

       6. Dar yükümlülerin 45. maddede yazılı işleri düzensiz olarak yapmalarından elde ettikleri kazançlar.

Yukarıda yazılı kazançlardan 1-4 numaralı bentlerde yazılı olanların (henüz başlamamış olan tecim, tarım ya da bir meslek etkinliğine hiç girişmeme ile ihale, artırma ve eksiltmelere katılmama karşılığında elde edilen kazançlar dışında) 3.500.000.000 lirayı aşan bölümü, diğerlerinde tamamı vergilendirilir.

Bu fıkrada geçen kazanç deyimi, alınan para ve varlıklarla diğer yollarla elde edilen ve paraya çevrilebilen yararları belirtir.

Düzensiz kazançların çıplak tutarı, aşağıdaki biçimde belirlenir:

       1. Bu fıkranın 1 numaralı bendinde yazılı işlerde satış ederinden alım ederi ve satış dolayısıyla yapılan giderler indirilir,

       2. Bu fıkranın 2, 3, 4 ve 5 numaralı bentlerinde yazılı işlerde elde edilen kazançtan belgelenmek koşuluyla yapılan giderler indirilir,

       3. Bu fıkranın 6 numaralı bendinde yazılı işlerde 45. madde uygulanır.

H) Bu yasanın geçici 47. maddesi kapsamındaki değerler ile işlem ve bildirimlerden hareketle bunlara taraf olanlar da içinde olmak üzere herhangi bir vergi incelemesi ve vergi koyma (Vergi Yöntem Yasası'nın 30. maddesinin ikinci fıkrasının 7 numaralı bendi içinde) yapılamaz.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 14-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02119803 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.