Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 10. Ceza Dairesi, Esas: 1999/7921, Karar: 1999/9257 İçtihat

Üyemizin Özeti
Emre yazılı çeklerde, söz konusu çekin lehdar dışındaki kişilerce tedavüle çıkarılabilmesi ve tahsil için bankaya ibraz edilebilmesi için mutlaka çekin arkasında veya alonj üzerinde lehdarın tam ya da beyaz cirosunun bulunması gerekir. Lehdarın cirosu bulunmayan emre yazılı çek için muhatap banka yönünden, lehdar dışındaki kişiler, çekin yasal hamili değildir.
(Karar Tarihi : 28.06.1999)
"Müdahale talep tarihi itibariyle vekalet ücretinin eksik tayini karşı temyiz olmadığından bozma sebebi sayılmamıştır.

Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde tartışılan delillere ve dosya içeriğine uygun gerekçeye göre yerinde görülmeyen diğer temyiz itirazlarının reddine... Ancak:

Emre yazılı çekin lehdarı dışındaki kişiler tarafından tedavüle çıkarılabilmesi ve bankaya ibraz edilebilmesi için mutlaka çek arkasında veya alonj üzerinde lehdarın tam veya beyaz cirosu (imzası)nın bulunması gerekir, TTK.m. 595/2 hükmüne göre emrine çek düzenlenen kişi veya şirketin yasal temsilcisinin çek arkasında en azından imzası (beyaz cirosu) bulunmadan el değiştiren çeklerde lehdar dışında çeki elinde bulunduran kişilerin, muhatap banka yönünden yasal hamil sayılmalarına olanak yoksa da çeki elinde bulunduran kişi çekin lehdarı ise yetkili hamil olduğunda kuşku yoktur. Bu nedenle de takip ve şikayet hakkını kullanması için ise ayrıca dönüş cirosunun varlığına gerek bulunmamaktadır.

Suça konu çek arkasında kaşesi, yetkili temsilcisinin imzasının olmaması S____ E____ San. ve Tic. A.Ş. emrine düzenlenmiş olması dikkate alınarak müştekinin yasal hamil olmadığı gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması yasaya aykırı, sanık vekilinin temyiz itirazları bu nedenle yerinde görüldüğünden hükmün bu sebeplerden dolayı isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 28.6.1999 gününde oybirliğiyle karar verildi."
İlgili Mevzuat Hükmü : Türk Ticaret Kanunu MADDE 595 :II - CİRONUN ŞEKLİ:

       Madde 595 - Cironun poliçe veya poliçeye bağlı olan ve "Alonj" denilen bir kağıt üzerine yazılması ve ciranta tarafından imzalanması lazımdır.

       Lehine ciro yapılan kimsenin ciroda gösterilmesine lüzum olmadığı gibi ciro, cirantanın sadece imzasından bile ibaret olabilir. Bu şekildeki cirolara "beyaz ciro" denilir. Bunun muteber olması için cironun poliçenin arkasına veya alonj üzerine yazılması lazımdır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 12-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02061796 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.