Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 11.H.D 2007/369 E. 2007/1315 K. İçtihat

Üyemizin Özeti
Kooperatif ortaklığından çıkış, ancak bir hesap yılı sonu için ve en az 6 ay önceden haber verilerek yapılır. Ancak, anasözleşmede daha kısa bir süre belirtilerek hesap yılı içinde de çıkış kararlaştırılabilir.
(Karar Tarihi : 05.02.2007)
Taraflar arasında görülen davada (E. Asliye Hukuk Mahkemesi) nce verilen 08.06.2004 tarih ve 2002/552-2004/201 sayılı kararın Yargıtay'ca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için tetkik hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:

Davacı vekili, müvekkilinin ortağı olduğu davalı kooperatiften çıkmak için, 12.11.2001 tarihinde noter aracılığı ile ihtarname gönderdiğini, ancak ayrılmayı takip eden 2001 yılı olağan genel kurul toplantısının 13.04.2002 tarihinde yapıldığını, bu genel kurulda ortaklıktan ayrılması ve ödediği paranın iadesi konusunda herhangi bir karar alınmadığını, bunun üzerine aidatların geri ödenmesi için icra takibi başlattığını, takibin davalının haksız itirazı üzerine durduğunu iddia ederek, itirazın iptaline ve davalının alacağın %40'ı oranında inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesi talep ve dava edilmiştir.

Davalıya tebligat yapılmış, davaya yanıt verilmemiştir.

Mahkemece iddia, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamına göre; Kooperatifler Kanunu'nun 12. maddesi gereğince kooperatiften çıkma isteyen ortağın hesap yılı sonundan en az 6 ay Önce çıkma isteğini bildirmesi gerekli olup, davacının bu düzenlemeye uymaması karşısında genel kurulda talebinin değerlendirilmemesinin yerinde olduğu gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.

Kararı, davacı temyiz etmiştir.

Dava, ortaklıktan ayrılma nedeniyle kooperatife ödenen aidatların iadesi için yapılan icra takibine itirazın iptali istemine ilişkindir. Davacı, ortaklıktan ayrılma isteğini kooperatif yönetim kuruluna noter aracılığı ile 12.11.2001 tarihinde bildirmiştir. Ancak 2002 yılında yapılan olağan genel kurul toplantısında, davacı üyenin çıkma isteği konusunda herhangi bir karar verilmemiştir. Kooperatifler Kanunu'nun 12. maddesine göre; çıkışın bir hesap yılı sonu için ve en az 6 ay önceden haber verilerek yapılacağı, ancak anasözleşmede daha kısa bir süre belirtilerek hesap yılı içinde de çıkışa izin verilebileceği düzenlenmiştir. Somut olayda, Kooperatif anasözleşmesinin 13. maddesinde, her ortağın hesap yılı sonundan en az bir ay önce yönetim kuruluna yazı ile başvurmak suretiyle ortaklıktan çıkabileceği, yönetim kurulunun bu çıkma isteğinin kayıtlara girmesinden itibaren 1 ay içinde kabulden kaçınması halinde bildiri tarihinden itibaren çıkmanın gerçekleşeceği belirtilmiştir. O halde mahkemece, davacının usulüne uygun çıkma isteğini yönetim kuruluna öngörülen sürede bildirmesi nedeni ile çıkmanın gerçekleştiğinin kabulü ile ödediği aidatların iadesine ilişkin talebinin değerlendirilmesi gerekirken, yukarıda anılan gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi doğru görülmemiş, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir.

KARAR : Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulüyle hükmün davacı yararına (BOZULMASINA), ödediği temyiz peşin harcının isteği halinde temyiz edene iadesine, 05.02.2007 tarihînde oybirliğiyle karar verildi.
Üye Notu : Karar metninde geçen "üye" sözcüğü "ortak" ; "sene" sözcüğü de "yıl" olarak yazılmıştır.
İlgili Mevzuat Hükmü : Kooperatifler Kanunu MADDE 12 :Çıkış, ancak bir hesap senesi sonu için ve en az 6 ay önceden haber verilerek yapılır. Anasözleşmede daha kısa bir süre belirtilip hesap senesi içinde çıkışa müsaade edilebilir.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Hanifi Sancar KARACA
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 10-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02518606 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.