Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu Geçici Madde 44 Türkçeleştirme Önerisi

GelirVK. Geçici Madde 44 Mevcut Metin
Götürü usule tabi ticaret erbabından Gelir Vergisi Kanunun bu Kanunla değişik 47 ve 48 maddelerinde sayılan basit usule tabi olmanın genel ve özel şartlarının 31/12/1998 tarihi itibariyle taşıyanlar 01/01/1999 tarihinden itibaren basit usule tabi olurlar.

Götürü usulde vergilendirilmekte iken 01/01/1999 tarihinden itibaren basit usulde vergilendirilme kapsamına alınan mükellefler, bu tarih itibariyle mevcut mallarını alış bedelleri ile, bu bedel bilinmiyorsa kendileri tarafından tespit edilecek rayiç bedelleri ile değerlemeye tabi tutarlar.

01/01/1999-31/12/2003 tarihleri arasındaki kazançlara uygulanmak üzere, münhasıran belediye teşkilatı bulunmayan köylerde ( belediyelerin mücavir alan sınırları hariç) iş yerlerinde faaliyet gösteren ve basit usulde vergilendirilen mükelleflerin 103 üncü maddede yazılı tarifenin birinci gelir diliminin yarısını aşmayan kazançları için beyanname verilmez.

Basit usule tabi mükelleflerin 2001 yılı sonuna kadar, ilgili vergilendirme dönemleri için beyan edecekleri safi kazanç tutarlarının, Gelir Vergisi Kanunun bu Kanunla değişmeden önceki 46 ncı maddesine göre intibak ettirildikleri derecelerin bulundukları yöreler itibariyle belirlenen ve 1998 yılında uygulanacak olan götürü safi kazanç tutarlarının 1999, 2000, 2001 yıllarında yeniden değerleme oranında arttırılan tutarlarını aşması halinde; beyan edilen tutarlar yerine bu tutarlar vergilemeye esas alınır.

Bu uygulamada, takvim yılı içinde işe başlayan veya işi bırakan mükelleflerin götürü safi kazancı, işe başalanılan ay hariç tutulmak ve işin bırakıldığı ay tam sayılmak suretiyle hesaplanan tutardır. Bu süre içinde 48 inci maddede yazılı hadler aranmaz. 31/12/2001 tarihinde basit usule tabi olmanın şartlarını topluca taşıyanların kazançları, şartları taşıdıkları sürece takip eden yıllarda da basit usule göre tespit edilir.

Yapılan denetimlerde, bir takvim yılı içinde iki defa belge almadığı veya vermediği tespit edilen mükellefler intibak ettirildikleri derecenin bir üstünden, birinci dereceden vergilendirilenler ise intibak ettirilen derecelere ait safi kazanç tutarları %50 oranında arttırılmak suretiyle bulunan tutar üzerinden vergilendirilirler.
GelirVK. Geçici Madde 44 Türkçeleştirme Önerisi
Götürü yönteme bağlı tecimenlerden Gelir Vergisi Yasası'nın bu yasayla değişik 47 ve 48. maddelerinde sayılan basit yönteme bağlı olmanın genel ve özel koşullarını 31.12.1998 gününde taşıyanlar, 01.01.1999 gününden başlayarak basit yönteme bağlı olurlar.

Götürü yöntemde vergilendirilmekte iken 01.01.1999 gününden başlayarak basit yöntemde vergilendirilen yükümlüler, bu günden sayılmak üzere var olan mallarını alış tutarları ile, bu tutar bilinmiyorsa kendilerinin belirlediği piyasa değeri ile değerlemeye bağlı tutar.

01.01.1999-31.12.2003 günleri arasındaki kazançlara uygulanmak üzere salt belediye örgütü bulunmayan köylerde (belediyelerin komşu alan sınırları dışında) işyerlerinde etkinlik gösteren ve basit yöntemde vergilendirilen yükümlülerin 103. maddede yazılı çizelgenin birinci gelir diliminin yarısını aşmayan kazançları için açıklama yazısı verilmez.

Basit yönteme bağlı yükümlülerin 2001 yılı sonuna kadar ilgili vergilendirme dönemleri için açıklayacakları çıplak kazanç tutarlarının Gelir Vergisi Yasası'nın bu yasayla değişmeden önceki 46. maddesine göre uydurulduğu basamakların bulundukları yöreler bakımından belirlenen ve 1998 yılında uygulanacak götürü çıplak kazanç tutarlarının 1999, 2000, 2001 yıllarında yeniden değerleme oranında artırılan tutarlarını aşması durumunda, açıklanan tutarlar yerine bu tutarlar vergilemeye temel alınır.

Bu uygulamada takvim yılı içinde işe başlayan ya da işi bırakan yükümlülerin götürü çıplak kazancı, işe başlanan ay dışarıda tutularak ve işin bırakıldığı ay tam sayılarak hesaplanan tutardır. Bu süre içinde 48. maddede yazılı sınırlar aranmaz. 31.12.2001 gününde basit yönteme bağlı olmanın koşullarını topluca taşıyanların kazançları, koşulları taşıdıkları sürece izleyen yıllarda da basit yönteme göre belirlenir.

Yapılan denetimlerde bir takvim yılı içinde iki kere belge almadığı ya da vermediği belirlenen yükümlüler, uydurulduğu basamağın bir üstünden, birinci basamaktan vergilendirilenler ise uydurulan basamaklara ilişkin çıplak kazanç tutarları % 50 oranında artırılarak bulunan tutar üzerinden vergilendirilir.
Ekleyen Üyemizin Notu :


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh Son Güncelleme: 07-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02511001 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.