Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

4857 S.lı İş Kanunu MADDE 14
ÇAĞRI ÜZERİNE ÇALIŞMA

Yazılı sözleşme ile işçinin yapmayı üstlendiği işle ilgili olarak kendisine ihtiyaç duyulması halinde iş görme ediminin yerine getirileceğinin kararlaştırıldığı iş ilişkisi, çağrı üzerine çalışmaya dayalı kısmi süreli bir iş sözleşmesidir.

       Hafta, ay veya yıl gibi bir zaman dilimi içinde işçinin ne kadar süreyle çalışacağını taraflar belirlemedikleri takdirde, haftalık çalışma süresi yirmi saat kararlaştırılmış sayılır. Çağrı üzerine çalıştırılmak için belirlenen sürede işçi çalıştırılsın veya çalıştırılmasın ücrete hak kazanır.

       İşçiden iş görme borcunu yerine getirmesini çağrı yoluyla talep hakkına sahip olan işveren, bu çağrıyı, aksi kararlaştırılmadıkça, işçinin çalışacağı zamandan en az dört gün önce yapmak zorundadır. Süreye uygun çağrı üzerine işçi iş görme edimini yerine getirmekle yükümlüdür. Sözleşmede günlük çalışma süresi kararlaştırılmamış ise, işveren her çağrıda işçiyi günde en az dört saat üst üste çalıştırmak zorundadır.

Çağrı üzerine çalışmayı düzenleyen ilgili madde de işçinin ne zaman işe çağrılacağı, haftada ve günde ne kadar süre çalışacağı tarafların anlaşmasına bırakıldığından emredici nitelikte değildir.

Üyemizin Notu: Bu maddede belirtilen hükümler, yedek hukuk kuralı niteliğindedir. Taraflar sözleşme ile istedikleri şekilde bir takım kurallara bağlı kalarak çalışma süresini, en az kaç gün önceden işveren tarafından çağrı yapılacağını ve günde ne kadar çalışılacağını kendileri belirleyebilirler. Bu durumda kanun maddesinde belirtilen hususlar sözleşme ile işçi lehine veya aleyhine düzenlenebilecektir.

Çağrı üzerine çalışma kısmi süreli iş sözleşmesinin bir çeşidi olduğundan İ.K. m 13' teki kurallar burada da uygulama alanı bulmaktadır.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Derya DEMİR
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 05-02-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02913189 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.