Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

5271 S.lı Ceza Muhakemesi Kanunu MADDE 291 Değişiklik Önerisi

CMK. MADDE 291 Mevcut Metin
(1) Temyiz istemi, hükmün açıklanmasından itibaren (Değişik İbare: 5.8.2017 - 7035/m.21) “on beş” gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi veya zabıt katibine bir beyanda bulunulması suretiyle yapılır; beyan tutanağa geçirilir ve tutanak hakime onaylattırılır. Tutuklu bulunan sanık hakkında 263 üncü madde hükmü saklıdır.

(2) Hüküm, temyiz yoluna başvurma hakkı olanların yokluğunda açıklanmışsa, süre tebliğ tarihinden başlar.
CMK. MADDE 291 Önerilen Yeni Metin
(1) Temyiz istemi, temyiz yoluna başvurma hakkı olanlarca gerekçeli kararın kendilerine tebliğinden itibaren on beş gün içinde hükmü veren mahkemeye bir dilekçe verilmesi ya da tutanak yazmanına sözlü başvuru ile yapılır. Sözlü temyiz başvuruları bir tutanağa bağlanır. Tutuklu bulunan sanık hakkında 263 üncü Madde hükmü saklıdır.
Üyemizin Değişiklik Gerekçesi :

Ceza yargılamasında temyiz süresinin tefhim ile başlaması ve süresinin kısalığı yıllardır eleştirilmektedir. Hukuk yargılamasında çoğu kez tebliğ ile başlayan temyiz süresinin, ceza yargılamasında tefhimle başlamasının bir mantığı bulunmamaktadır. Üstelik, henüz gerekçesi bile belli olmayan bir kararın temyiz edilmesi, yasada olmayan "süre tutum dilekçesi" gibi bir garabetin ortaya çıkmasına yolaçmıştır. Sürenin tebliğle başlaması ve 15 gün olarak değiştirilmesi, hukuk yargılamasından daha az önemli olmayan ceza yargılamasının "maddi gerçeğe ulaşma" amacına uygun olacaktır.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Cengiz ALADAĞ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 21-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02928400 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.