Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

Yargıtay 11.Hukuk Dairesi 2003/6365 e. 2003/6590 İçtihat

Üyemizin Özeti
Kooperatif ortaklığı, kooperatif yetkili organlarının bu hususta alacağı açık bir kararla gerçekleşebileceği gibi, bu hususta açık bir karar olmasa bile, kooperatifin kişi ile bu sıfatla yazışmalar yapması, onu genel kurullara çağırması, belirli miktarda ödeme kabul etmesi veya konut tahsis ve teslim etmesi ve tadilata izin verilmesi şeklinde zımnen de gerçekleşebilir.
(Karar Tarihi : 20.06.2003)
Davacı, 16.3.1999 tarihinde (5.750.000.000.-) TL ödemek suretiyle davalı kooperatife üye olduğunu, kendisine ortaklık senedi verilerek konut tahsis edilmesine rağmen bilahare ortaklığı hususunda çekilme yaratıldığını çıkarıldığını ileri sürerek, ortak olduğunun tesbitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Mahkemece, davanın kabulüne ilişkin olarak verilen karar, davalı tarafın temyizi üzerine dairemizce bozulmuştur. Davacı vekilinin karar düzeltme talebi üzerine yapılan incelemede davacı dava dilekçesinde üyeliğin gerçekleştiğine ilişkin olarak ileri sürdüğü diğer iddialarının yanı sıra davalı kooperatifin kendisine konut tahsis ettiğini ve kendisinin de bu konutta tadilat yaptırdığı iddiasını da ileri sürdüğü anlaşılmıştır.

Dairemiz'in yerleşmiş içtihatlarına göre kooperatif ortaklığı, kooperatif yetkili organlarının bu hususta alacağı açık bir kararla gerçekleşebileceği gibi, bu hususta açık bir karar olmasa bile kooperatifin kişi ile bu sıfatla yazışmalar yapması, onu genel kurullara çağırması, belirli miktarda ödeme kabul etmesi veya dava konusu olayda olduğu gibi konut tahsis ve teslim etmesi ve tadilata izin verilmesi şeklinde zımnen de gerçekleşebilir. Yukarıda açıklandığı üzere davada, davacı taraf kendisine konut tahsis edildiğini ve bu konutta tadilat yaptığı iddiasını ileri sürmüştür.

Tadilat iddiasının kanıtlanması halinde kooperatif ortaklığının zımnen gerçekleştiğinin kabulü gerekeceğinden, ilk önce dairemiz temyiz bozma ilamında açıklandığı üzere ortaklık senedindeki imzanın bağlayıcılığı ve sıhhati üzerinde durulmalı ve bu imzanın kooperatifi bağlamayacağı, yani ortada üyeliğe kabul hususunda geçerli açık bir karar olmadığı neticesine varılır ise, bu kez de davacının tadilat iddiası üzerinde durulmalı ve üyeliğin zımnen oluşup oluşmadığı incelenip sonucuna göre bir karar verilmesi gerektiğinden, davacı tarafın karar düzeltme itirazının kabulüyle yerel mahkeme kararının bozma ilamında açıklanan sebeplere ilaveten bu nedenle de bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

KARAR : Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin sair karar düzeltme itirazlarının REDDİNE, (2) nolu bentte yazılı nedenlerle davacı vekilinin karar düzeltme itirazlarının kabulüyle dairemizin 2002/12612 esas, 2003/1290 karar sayılı ilamındaki bozma sebeplerine ilaveten yerel mahkeme kararının açıklanan nedenlerle de BOZULMASINA, ödediği karar düzeltme harcının isteği halinde karar düzeltme isteyene iadesine, 20.6.2003 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.
Üye Notu : Karar özeti tarafımdan yazılmış ve metin kısaltılmış, metinde geçen "üyelik" kelimeleri "ortaklık" olarak değiştirilmiştir.
İlgili Mevzuat Hükmü : Kooperatifler Kanunu MADDE 8 :(Değişik madde: 06/10/1988 -3476/2 md.)

       Kooperatif ortaklığına girmek için gerçek kişilerin medeni hakları kullanma yeterliliğine sahip olmaları gerekir. Ortak olmak isteyen gerçek ve tüzelkişiler, kooperatif anasözleşmesi hükümlerini bütün hak ve ödevleriyle birlikte kabul ettiklerini belirten bir yazı ile kooperatif yönetim kuruluna başvururlar. Kooperatif, ortaklarına kendi varlığı dışında şahsi bir sorumluluk veya ek ödemeler yüklüyor ise ortak olmak isteği, bu yükümlerin yazılı olarak kabul edilmesi halinde değer taşır.

       Yönetim Kurulu; ortaklar ile ortak olmak için müracaat edenlerin anasözleşmede gösterilen ortaklık şartlarını taşıyıp taşımadıklarını araştırmak zorundadır.

       Yapı kooperatiflerinde konut, işyeri ve ortak sayısı genel kurulca belirlenir. Yönetim Kurulu, genel kurulca kararlaştırılan sayının üzerinde ortak kaydedemez.



 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Hanifi Sancar KARACA
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 13-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02106690 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.