Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

2004 S.lı İcra ve İflas Kanunu MADDE 7
Zarar ve ziyan davası, mutazarrır olan tarafın zararı öğrendiği günden bir sene ve her halde zarar ve ziyanı mucip fiilin vukuundan on sene geçmesiyle zamanaşımına uğrar.

Şu kadar ki zarar ve ziyan cezayı mucip bir fiilin neticesi olupta ceza kanunları bu fiili daha uzun bir müddetle zamanaşımına tabi tutmakta ise hukuk davasında da ceza zamanaşımı cari olur.

İİK 7.madde açısından kişisel bir yorum

Üyemizin Notu: Zarar ve ziyan davasıyla İİK 5.madde de yer alan tazminat davası vurgulanmak istenilmiştir.Bu tazminat davasında BK 60.maddeye paralel olarak bir sene ve on senelik mururuzaman müddeti öngörülmüştür.İcra memurunun eylem yada işlemi aynı zamanda ceza kanunlarında cezayı gerektirecek nitelikte bir fiil ise(suçta ve cezada kanunilik ilkesi gereği) ceza zamanaşımı süresi uygulanır.Ceza zamanaşımı süresinin uygulanması için hukuk davalarındaki on senelik zamanaşımı süresinden daha uzun bir sürenin olması gerekmektedir..


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Şükrü GÖKMEN
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 14-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,02319098 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.