Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

4735 S.lı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu MADDE 13
Taahhüdün, sözleşme ve ihale dokümanı hükümlerine uygun olarak yerine getirildiği ve yüklenicinin bu işten dolayı idareye herhangi bir borcunun olmadığı tespit edildikten sonra alınmış olan kesin teminat ve varsa ek kesin teminatların;

a) Yapım işlerinde; varsa eksik ve kusurların giderilerek geçici kabul tutanağının onaylanmasından sonra yarısı, Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi ve kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra kalanı,

b) Yapım işleri dışındaki işlerde Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesinin getirildiği saptandıktan sonra; alınan mal veya yapılan iş için bir garanti süresi öngörülmesi halinde yarısı, garanti süresi dolduktan sonra kalanı, garanti süresi öngörülmeyen hallerde ise tamamı,

Yükleniciye iade edilir.

Yüklenicinin bu iş nedeniyle İdareye ve Sosyal Sigortalar Kurumuna olan borçları ile ücret ve ücret sayılan ödemelerden yapılan kanuni vergi kesintilerinin yapım işlerinde kesin kabul tarihine, diğer işlerde kabul tarihine veya varsa garanti süresinin bitimine kadar ödenmemesi halinde, protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kesin teminatlar paraya çevrilerek borçlarına karşılık mahsup edilir, varsa kalanı yükleniciye geri verilir.

İşin konusunun piyasadan hazır halde alınıp satılan mal alımı olması halinde, Sosyal Sigortalar Kurumundan ilişiksiz belgesi getirilmesi şartı aranmaz.

Kesin Teminatın iadesi zamanı hakkında çelişki

Üyemizin Notu: 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununun 13. maddesinde yükleniciye kesin teminatın iadesi konusu: yapım işlerinde geçici kabul tutanağının onaylanması ile yarısı, Sosyal Sigortalar Kurumundan -İlişiksizlik Belgesi- getirilmesi ve kesin kabul tutanağının onaylanması ile kalanı iade edilecektir ve yapım işleri dışı işlerde ise şayet iş için garanti süresi öngörülmüşse İlişiksizlik Belgesinin getirilmesi ile yarısı ve garanti süresi dolduğunda kalanı iade edilecektir düzenlemesi mevcutken;
5510 S.K. m.90/3:"Hakedişlerin mahsubu ve ödenmesi ile teminatların prim ve idari para cezası borçlarına karşılık tutulmasına ilişkin işlemlerin usul ve esasları Bakanlar Kurulunca çıkarılacak Yönetmelik'le tespit edilir"
5510 S.K. m.90/5: "Bu maddede belirtilen yükümlülükler yerine getirilmeden hak ediş ödenmesi, kesin teminatın iade edilmesi veya geçici iskân izin belgesi ve yapı kullanma izin belgesi verilmesi veya diğer işlemlerin gerçekleştirilmesi hallerinde, ilgililer hakkında genel hükümlere göre idarî ve cezaî işlem yapılır."
31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 90. madde hükmüne dayanılarak hazırlanan 29.09.2008 Tarih, 27012 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.10.2008 Tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Prim ve İdari Para Cezası Borçlarının Hak edişlerden Mahsubu, Ödenmesi ve İlişiksizlik Belgesinin Aranması Hakkında Yönetmelik madde 7/1:"İşveren tarafından, idareye ihale konusu işle ilgili olarak Kuruma borcunun bulunmadığına dair ilişiksizlik belgesi ibraz edilmedikçe işverene ait kesin teminat iade edilmez." Aynı Yönetmeliğin Geçici 1. maddesi: "Bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte hakedişleri ödenmemiş veya kesin teminatı iade edilmemiş olan ihale konusu işler hakkında, bu Yönetmelik hükümleri uygulanır."
düzenlemeleri ile kesin teminatın iadesi konusu Sosyal Sigortalar Kurumundan (Sosyal Güvenlik Kurumundan) -ilişiksizlik belgesi- getirilmesi haline bağlanmıştır. Bu düzenlemelerle; İlişiksizlik Belgesi ancak işin bitimi ile verilebileceğinden yapım işlerinde, geçici kabul tutanağının onaylanması ile kesin teminatın yarısının iadesi konusunu düzenleyen 4735 S.K. m.13 çelişkili hale gelmiştir.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Nevra ÖKSÜZ
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 10-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,01692700 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.