Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

556 S.lı Markaların Korunması Hakkında KHK MADDE 8
MARKA TESCİLİNDE RED İÇİN NİSPİ NEDENLER

Tescil edilmiş veya tescil için başvuru yapılmış bir markanın sahibi tarafından itiraz yapılması durumunda, aşağıdaki hallerde marka tescil edilemez:

a) Tescil için başvurusu yapılan marka, tescil edilmiş veya tescil için daha önce başvurusu yapılmış bir marka ile aynı ise ve aynı mal veya hizmetleri kapsıyorsa,

b) Tescil için başvurusu yapılan marka, tescil edilmiş veya tescil için daha önce başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya benzer ise ve tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış bir markanın kapsadığı mal veya hizmetlerle aynı veya benzer ise, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış markanın halk tarafından karıştırılma ihtimali varsa ve bu karıştırılma ihtimali tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile ilişkili olduğu ihtimalini de kapsıyorsa.

Marka sahibinin ticari vekili veya temsilcisi tarafından markanın kendi adına tescili için, marka sahibinin izni olmadan ve geçerli bir gerekçe gösterilmeden yapılan başvuru, marka sahibinin itirazı üzerine red edilir.

Tescilsiz bir markanın veya ticaret sırasında kulanılan bir başka işaretin sahibinin itiraz etmesi üzerine, tescili istenen marka, aşağıdaki hallerde tescil edilmez.

a) Markanın tescili için yapılan başvuru tarihinden önce veya markanın tescili için yapılan başvuruda belirtilen rüçhan tarihinden önce bu işaret için hak elde edilmiş ise,

b) Belirtilen işaret, sahibine daha sonraki bir markanın kullanımını yasaklama hakkını veriyorsa.

Marka, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu daha önce yapılmış bir markanın aynı veya benzeri olmakla birlikte, farklı mallar veya hizmetlerde kullanılabilir. Ancak, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu yapılmış markanın, toplumda ulaştığı tanınmışlık düzeyi nedeniyle haksız bir yararın sağlanabileceği, markanın itibarına zarar verebileceği veya tescil için başvurusu yapılmış markanın ayırt edici karakterini zedeleyici sonuçlar doğurabileceği durumda, tescil edilmiş veya tescil için başvurusu daha önce yapılmış bir marka sahibinin itirazı üzerine, farklı mal veya hizmetlerde kullanılacak olsa bile, sonraki markanın tescil başvurusu reddedilir.

Tescil için başvurusu yapılmış markanın, başkasına ait kişi ismi, fotoğrafı, telif hakkı veya herhangi bir sınai mülkiyet hakkını kapsaması halinde, hak sahibinin itirazı üzerine tescil başvurusu reddedilir.

Ortak ve garanti markalarının sona ermesinden itibaren üç yıl içinde ortak marka veya garanti markası ile aynı veya benzeri olan marka tescil başvurusu itiraz üzerine reddedilir.

Bir markanın yenilenmeme nedeniyle koruma süresinin dolmasından sonra iki yıl içerisinde aynı veya benzer markanın, aynı veya benzer mal ve hizmetler için yapılan tescil başvurusu itiraz üzerine reddedilir.

karıştırılma ihtimali-iltibas

Üyemizin Notu: Orta düzeyde bir tüketici, satın almakta olduğu bir ürünü aklındaki işletmenin ürünü olduğu zannederek alıyor ise burada iltibas söz konusu olacaktır.

Şayet tüketici satın almakta olduğu ürünün başka bir işletmeye ait olduğunu biliyor fakat bu işletmenin kafasında yer etmiş ve güvendiği bir başka işletme ile bağlantılı olduğunu düşünerek ürünü satın alıyor ise "karıştırılma ihtimali" söz konusudur. Bu maddenin b bendinde belirtilen "karıştırılma ihtimali" geniş yorumlanmalıdır. Zira bu kavram "bağlantı olduğu ihtimali"ni de kapsamaktadır.

Örnek vermek gerekir ise "ETMAŞ" tüketicinin bildiği ve güvendiği bir markadır; bu markanın üreticisi ise Mardin A.Ş. isimli bir Şirkettir. Tüketici "ETMAAŞ" adındaki diğer marka ürünü "ETMAŞ" markası olduğunu zannederek satın almış ise iki marka arasında iltibas söz konusudur.

Bir başka örnekte ise "ETMAŞ" yine tüketicinin bildiği ve güvendiği bir markadır. Tüketici "TAVUKMAŞ" markasını Mardin A.Ş.'nin bir başka ürünü olduğu zannı ile alıyor ise burada "karıştırılma ihtimali" söz konusu olmuştur. Dolayısı ile bu durumda dahi ETMAŞ markasının sahibi TAVUKMAŞ markasının tescilini engellemek için itiraz gerçekleştirebilir; yahut böyle bir marka tescil edilmiş ise diğer yasal şartlarını taşımak kaydı ile dava açarak markanın hükümsüzlüğünü talep edebilir. Zira kanun kapsamında iki markanın "karıştırılma ihtimali"nin mevcut olması dahi yeterli görülmüştür.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Duygu IŞIK BEHREM
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 07-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03098989 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.