Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

1086 S.lı (Eski) Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu - Mülga MADDE 460
(MÜLGA MADDE RGT: 04.05.1929 RG NO: 1183 KANUN NO: 1424/342)

Maddenin değişiklik öncesi hali

Üyemizin Notu: Madde 460 - Aşağıdaki numaralarda gösterilen şeyler ihtiyaten ve icraen haczolunamaz. Takdire bırakılmış hususların takdiri hakim veya icra reisine aittir:

1- Çalışmağa kudreti olmıyan veyahut başka maişet vasıtası bulunmıyan borçlunun iaşe ve idaresi için takdir olunacak varidat ve hasılatı.

Bankalara veya sair müessesata veya hakiki ve hükmi şahıslara ikraz ve tevdi olunan mebaliğle alınacak faiz bundan müstesnadır.

Bunun takdirinde borçlunun ve infak ve iaşesine mecbur olduğu akraba ve taaiiükatınm bütün malları ve bunların varidat ve hasılatı nazara alınmak muktazidir.

2- Borçlu taraf mel'an kendisine yardım edilmediği takdirde hal ve vaziyeti ve ahvali saire dolayısiyle çalışmağa kudreti olamamasından ve maişetini temin edecek vasıtası bulunmamasından naşi zarurete düşecek olan karı veya kocasiyle usul ve fürununun iaşesi için takdir edilecek varidat ve hasılatı. Bu kimselere iade için bırakılacak miktarın tayininde birinci numaranın son fıkrası ahkamı caridir.

3- Geçen numaralarda yazılı kimselerin içtimai vaziyetleri, sin ve sıhhatleri ve mahalli adet nazarı dikkate alınmak suretiyle en mübrem ihtiyaçlarına tekabül edecek gecelik, gündüzlük, kışlık, yazlık, çamaşır, elbise ve yatak ile karyola ve bir oda ve mutfak ve sofra ve hamam levazımı,

İşbu eşya kıymetli ve madunu alındıktan sonra borca para kalması kabil ise haczolunabilir. Bu halele mahcuz emvali satılır ise bedelinden mebrem eşya bedeli borçluya terk olunur.

4- Borçlunun ve evvelki numaralarda gösterilen kimselerin bir aylık ve mevsimlik zahire tedariki adet ve zaruri olan yerlerde mevsimlik olarak infak için zahire ve teshin için mahrukat veya bunların bedeli,

5- Borçlunun haline münasip olup alacaklıya rehin edilmemiş veya teminat gösterilmemiş olan meskeni.

Borçlunun ailesi, efradına ve hanenin mevki ve vüsat ve kıymetine göre meskeninin maduniyle iktifa kabil ise haciz ve füruhtu caiz olup bu surette haline münasip bir mesken bedeli borçluya terk olunur.

Kanunu Medeninin aile yurdu hakkındaki hükümleri mahfuzdur.

Borçlunun hayatında mirasçılariyle beraber ikamet ettiği meskende vefatından sonra mirasçıların hepsi veya bazısı başka, meskenleri, olmadığından dolayı mecburen ikamet etmekteler ise bu mesken dahi borçlunun borcundan dolayı haczolunamaz. Şu kadar ki maduniyle iktifa kabil ise yukarda geçen hüküm tatbik olunur.

Bir dükkan derununda veya fevkında bulunan odalar ve meskene lazım olmıyan bahçe ve sükna ittihazına salih olacak ebniyeden ari olan arsa hiçbir suretle mesken addolunamaz.

6- Mesleki yalnız ziraat ve maişeti de buna münhasır olan borçlunun ve evvelki numaralarda gösterilen kimselerin, alelade iaşe ve idareleri için kifayet edecek miktarda hasılat getirebilecek arazisi,

Beşinci numara hükmü bu arazi hakkında da caridir.

7- Mesleki yalnız ziraat ve maişeti de buna münhasır olan borçlunun işine mahsus olup bizzat kullandığı en lüzumlu, alet ve edevatı, çift hayvanatı ile bunların teferruatı, bunlardan başka ahır hayvanatın dan yalnız birisi veya üç koyun veya keçisi ile kümes hayvanatından on tanesi ve bırakılacak hayvanların iaşelerine kafi Hububat ve saman.

Bu numarada gösterilen hayvanat mütaaddit ise tefriki borçluya aittir. Şu kadar ki en kıymetlisini ayıramaz.

8- Borçlunun, meslek ve sanatına göre lazım olup bizzat kullandığı hini hacizde üç yüz liradan fazla kıymeti olmıyan makine, alet ve teferruatı ve yüz liradan fazla kıymeti bulunmıyan kitapları Bunların kıymetleri ziyade ise muayyen miktar borçluya verilmek şartiyle kabili hacizdir. Şu kadar ki borçlunun meslekine mahsus mütaaddit ciltli bir kitabın kıymeti ne olursa olsun haczolunmaz. Bu halden diğer kitaplar, kabili hacizdir.

Fabrikalarda mevcut makine ve aletin yekdiğerinden ayrılması halinde aynı işin ifası kabil olmazsa heyeti umumiyesinin haczi caiz değildir. Şu kadar ki mütaaddit makinelerden mürekkep, fabrikadaki her tezgah aynı işi ifaya münferiden, salih ise bunların birden ziyadesinin haczi caizdir. Bu son fıkranın hükmü ziraat makineleriyle alet ve edevatı hakkında da caridir.

9- Mesleki ziraat ve maişeti de buna münhasır olan borçlunun tahtı tasarruf ve isticarındaki araziye attığı tohumlardan veya işbu arazide mevcut ağaçlardan hasıl olup henüz toplanmak haline gelmiyen hasılat, ve meyvalar veya biçilmemiş olan mahsulât ile hasılatından arazisi haczin, tatbik olunduğu senenin verilmemiş vergisine tekabül eden miktarı,

10- Devlet memurlariyle müstahdemininin ve müessesatı resmiye ticariye memurlarının resmi elbiseleri ve bundan başka askerlerin tedariki usulden olan hayvanı, silâhı ve sair teçhizatı,

11- Madalyalar ve resmi alametler,

12- Umumi veya hususi bütçelerden veyahut hükmi veya hakiki eşhastan hizmet mukabili olsun olmasın maaş, tahsisat, ücret, ikramiye, maişet mukabili irat veya faiz veyahut kaydı hayat şartiyle tahsisat gibi her ne nam ile olursa olsun bir ayda alman paranın rub'undan ziyadesi.

Karı ve koca ve usul ve füru vesaire için takdir edilmiş olan nafakadan dolayı borçlunun yukarki fıkra mucibince bir ayda aldığı paranın üçte biri haczolunabilir. Nafaka ile sair borç birleşirse bu üçte birin ikisi nafakaya ve biri sair borca tahsis olunur:

Kanunu Medeninin (163) üncü maddesi hükmü mahfuzdur.

13- Bilumum emvali Devlet,

14- Belediyelerin menafi ve hidematı umumiyeye mahsus emval ve eşyasiyle bilcümle rüsumu.

Belediyelerin rüsumdan maada malları ve varidatı hususiyeleri haczolunabilir.

Borç, istimlak veyahut alacaklının maliyle inşa edilmiş olan bir şeyin bedelinden neşet etmiş ve belediyelerin haczi kabil mallariyle varidatı borca kafi bulunmamış ise belediyenin haciz vazolunduğu sene zarfında yapılması ehem ve elzem olmıyan işler için karşılık olan rüsumu da kabili hacizdir.

15- Menafii umumiyeye hadim olduğu Devletçe musaddak tesislerle cemiyeti hayriye işlerinin mahiyetine göre lüzumlu mallariyle daimi masrafları için elzem varidatları,

16- İbadethanelerle levazımı ibadetten olup ferde veya Evkafa ait bilumum mallar.

Bunlardan menkul mal kıymetli ve bedelinden mutat olanının tedariki kabil ise o miktar borçluya verilmek şartiyle haciz olunabilir.

17- Borçlunun veya efradı ailesinin resimlerini havi tablolar ve albümler ve nişan yüzükleri,

18- Cirosu kabil senetler,

Bu nevi senetler zayi olmuş veya hamili iflas etmiş veya tedavülden kalkması mahkeme karariyle ilan edilmiş ise haczi caizdir.

19- Nafakadan maada borçlar için mülazimisaniye kaçlar askerlerin ve mevkii harbde bulunan zabitlerle mensubini askeriyenin maaşları,

20- Sefere harekete hazır olan veya hali seferde bulunan bilumum gemiler seferden meni suretiyle haciz olunamaz. O sefere mahsus levazımı seferiye ile mürettebatın ücretlerine tekabül edecek miktardaki navul bedeli dahi haczolunamaz. Bir geminin sefere hazır olması haczin vazolunacağı günden evvel hareketini, mûtat üzere ilan etmiş, evrakı müruriyesini almış olmakla beraber gemi derununda yolcu veya hamule bulunmakla taayyün eder.

Seferden meni suretiyle haczolunan bir geminin her nasılsa sefere muvaffak olması hali seferde bulunduğunu istilzam etmez.

21- Borçlunun yegane maişet vasıtası olmak şartiyle sandal gibi ufak merakipi bahriye ve lüzumlu eşyası,

22- Tabedilmemiş olan bilumum asarı fikriye ve kalemiye,

Matbu nüshaları bitmiş olan asarı fikriye ve kalemiye son adedine kadar basılmak ve bir defalık tabı masrafı alacaklı tarafından tediye edilmek şartiyle kabili hacizdir.

23- Alameti farika ve ihtira beratları.

Kayıtlarına işaret suretiyle ve bunların ahara devir ve füruhtu halinde bedeli kabili hacizdir.

24- Kavanin ve nizamatı muhtelifede haczi caiz olmadığı tasrih edilmiş olan emval ve eşya,

25- Vatan uğrunda ölenlerin ailelerine ve bu uğurda yaralanmış olanlara verilen nakdi ve ayni mükafatlar ve tahsis olunan maaş ve iratlar,

26- Fakrü zanuret veya hastalık hasebiyle verilen ianeler,

27- Nefse karşı ika olunan fiiller sebebiyle kendisine veya ailesine hükmolunan tazminat. Şu kadar ki borç, borçlunun ve ailesinin iaşesi için iştira eylediği, mal veya tedavi ücretiyle ilaç bedelinden neşet eylemiş veyahut nafaka ise 25, 26 ncı numaralarla birinci fıkrada gösterilen mükafat ve maaş ve tazminatın üçte biri kabili hacizdir.

28- Kanunu Medeni mucibince mütemmim, cüzlerle teferruatından madut eşya ayrıca haczolunamaz. Aşağıdaki eşya da teferruattan maduttur:

1- Çiftliklerin idare ve ihtiyacına kafi demirbaş eşyası,

2- Çiftliğin idare ve ihtiyacına kafi hayvanat ve tohumluğu,

3- Arı kovanları ve henüz tekemmül etmemiş olan ballar,

4- Fabrika veya çiftliklerin devamı imalatına mahsus kazan ve imbik ve fıçı ve tazyik makineleri,

5- Alelumum ziraate mahsus mahallerdeki ihtiyaç nispetinde gübre ve samanlar.


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Av.Özgür KARABULUT
Hukukçu
Avukat
Şerh Son Güncelleme: 05-01-2010

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03406405 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.