Ana Sayfa
Kavram Arama : THS Google   |   Forum İçi Arama  

Üye İsmi
Şifre

818 S.lı Borçlar Kanunu (Eski) MADDE 4
Kabul için bir müddet tayin olunmaksızın hazır olan bir şahsa karşı vaki olan icap derhal kabul olunmadığı takdirde, anı yapan bağlı kalmaz.

       İki taraf yahut vekillerinin bizzat telefon ile yaptıkları akitlere hazırlar arasında icra olunmuş nazariyle bakılır.

Bir Web Sayfası (İnternet Sitesi) Üzerinden Yapılan Davet BK anlamında İcap mıdır?

Üyemizin Notu: Bir Web Sayfası (İnternet Sitesi) Üzerinden Yapılan Davet BK anlamında İcap mıdır?(*)

CHISSICK-KELMAN(1) bir web sayfası üzerinden yapılan davetin icap olarak değerlendirilemeyeceği, zira böyle bir davete kaç kişinin itibar edeceğinin icapçı tarafından kestirilemeyebileceğini ve bu durumda da icapçının stoklarından fazla taleple karşılaşabileceğini ileri sürmektedir. Oysa kanaatimce bu durum hukuki şartlara haiz bir icabın icaba davet sayılması için yeterli olmayıp, bu endişeyi taşıyan tacirin web sayfasında stoklarını belirtmesi, icabın stokları ile sınırlı olduğu şerhini koyması ya da duyurusuna basit bir hüküm ilave ederek bu ilanın icap olmadığı/kendisini bağlamadığını belirtmesi ile pek çok örnekte kolaylıkla aşılabilecek mahiyettedir. Bu basit önlemi almayan tacir, eyleminin sonuçlarına da katlanmak zorundadır.

İcapla, icaba davet arasındaki ayırım ve dikkat edilmesi gereken nokta teklifin sözleşmenin esaslı unsurlarını içerip içermemesi ve teklifte bulunan açısından bağlayıcı olup olmadığının değerlendirilmesidir ki, buna göre, örneğin bir yazılım ürününün internet üzerinden web siteleri aracılığıyla satışa sunulması durumunda dahi, teklif sözleşmenin tüm esaslı unsurlarını içeriyorsa “icap” niteliği taşıyabilir.

Dolayısıyla bir web sayfası üzerinden yapılan davet de Sözleşmeler Hukuku anlamında geçerli bir icaptır.

(1) CHISSICK, Micheal – KELMAN, Alistair:, “Electronic Commerce: Law and Practise”, Londra, 1999
(*) Sinan Öztürk Elektronik Sözleşmeler (Kuruluş ve Geçerlik Şartları) – İ.Ü.SBE.Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, 2002, sf.95


 
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Sinan ÖZTÜRK
Hukukçu
Şerh Son Güncelleme: 29-12-2009

THS Sunucusu bu sayfayı 0,03105092 saniyede 8 sorgu ile oluşturdu.

Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için buraya tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.