Portal
Forum
Şerh
Kütüphane
KAHDEM
HASDEM
Yeni Üye!
Takvim
Yeni
Mesajlar
-
Şerhler
Kavram Arama :
THS
Google
|
Forum İçi Arama
Türk Hukuk Sitesi Forum Alanları
>
THS Şerhi
>
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu
>
MADDE Mükerrer 120
GelirVK. MADDE Mükerrer 120 Türkçeleştirme Önerisi
Üye İsmi
Bilgileriniz Hatırlansın mı?
Şifre
Forumları Arama
Detaylı Arama
Sayfaya Gidin...
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE Mükerrer 120 Türkçeleştirme Önerisi
GelirVK. MADDE Mükerrer 120 Mevcut Metin
GEÇİCİ VERGİ
(Değişik madde: 22/07/1998 - 4369/52 md.)
Ticari kazanç sahipleri ( basit usulde vergilendirilenler hariç ) ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, bu Kanunun ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin hükümlerine göre (indirim ve isitisnalar ile Vergi Usul Kanunun değerlemeye ait hükümleri de dikkate alınarak ) belirlenen ilgili hesap döneminin altışar aylık kazançları ( 42 nci madde kapsamına giren kazançlar ile noterlik görevini ifa ile mükellef olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar hariç ) üzerinden, 103 üncü maddede yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi öderler. Geçici vergi matrahının hesaplanmasında dönem sonu mal mevcutları, kayıtlar üzerinden tespit edilebilir. (Mülga cümle: 09/04/2003 - 4842 S.K./37. md.)
(Ek fıkra: 11/08/1999 - 4444/2 md.) Bakanlar Kurulu geçici vergi dönemlerini üç aya indirmeye, geçici verginin beyan süresini üç aylık dönemi izleyen ikinci ayın ondördüncü * , ödeme süresini ise onyedinci günü akşamı olarak belirlemeye yetkilidir.
Hesaplanan geçici vergi, altı aylık dönemi izleyen ikinci ayın ondördüncü günü akşamına kadar ** bağlı olunan vergi dairesine beyan edilir ve onyedinci günü akşamına kadar ödenir. Aynı dönem içinde tevkif edilmiş bulunan gelir vergisi (42 nci maddede belirtilen kazançlardan yapılan tevkifat hariç) hesaplanan geçici vergiden mahsup edilir.
Yapılan incelemeler sonucunda, geçmiş dönemlere ait geçici verginin %10' u aşan tutarda eksik beyan edildiğinin tesbiti halinde, eksik beyan edilen bu kısım için re'sen veya ikmalen geçici vergi tarh edilir. Mahsup süresi geçtikten sonra, kesinleşen geçici vergiler terkin edilir, ancak gecikme faizi ve ceza tahsil edilir.
Bir önceki takvim yılında altışar aylık dönemler halinde tahakkuk ettirilerek tahsil edilen geçici vergi, yıllık beyanname üzerenden hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilir. Mahsup edilemeyen tutar, mükellefin diğer vergi borçlarına mahsup edilir. Bu mahsuplara rağmen kalan geçici vergi tutarı, o yılın sonuna kadar yazılı olarak talep edilmesi halinde mükellefe red ve iade edilir.
İşin bırakılması halinde, işin bırakıldığı dönemi izleyan dönemlerde geçici vergi ödenmez.
Geçici vergi uygulamasına ilişkin usuller Maliye Bakanlığınca tespit edilir.
GelirVK. MADDE Mükerrer 120 Türkçeleştirme Önerisi
GEÇİCİ VERGİ
(Değişik madde: 22.07.1998-4369 s.y./52.m.)
Tecimsel kazanç iyeleri (basit yöntemde vergilendirilenler dışında) ile bağımsız çalışanlar, geçerli vergilendirme döneminin gelir vergisinden düşülmek üzere, bu yasanın tecim ya da meslek kazancının belirlenmesine ilişkin hükümlerine göre (indirim ve ayrıklıklar ile Vergi Yöntem Yasasının değerlemeye ilişkin hükümleri de göz önüne alınarak) belirlenen ilgili hesap döneminin altışar aylık kazançları (42. madde kapsamına giren kazançlar ile noterlik görevini yerine getirmekle yükümlü olanların bu işlerden sağladıkları kazançlar dışında) üzerinden, 103. maddede yer alan çizelgenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi öderler. Geçici vergiye konu tutarın hesaplanmasında dönemsonu varlıkları, kayıtlar üzerinden belirlenebilir. (Yürürlükten kaldırılan tümce: 09.04.2003-4842 s.y./37.m.)
(Ek fıkra: 11.08.1999-4444 s.y./2.m.) Bakanlar Kurulu, geçici vergi dönemlerini üç aya indirmeye, geçici verginin açıklama süresini üç aylık dönemi izleyen ikinci ayın on dördüncü, ödeme süresini ise on yedinci günü akşamı olarak belirlemeye yetkilidir.
Hesaplanan geçici vergi, altı aylık dönemi izleyen ikinci ayın on dördüncü günü akşamına kadar bağlı olunan vergi kuruluşuna açıklanır ve on yedinci günü akşamına kadar ödenir. Aynı dönem içinde kesilmiş bulunan gelir vergisi (42. maddede belirtilen kazançlardan yapılan kesinti dışında) hesaplanan geçici vergiden düşülür.
Yapılan incelemeler sonucunda, geçmiş dönemlere ilişkin geçici verginin % 10'u aşan tutarda eksik açıklandığının belirlenmesi durumunda, eksik açıklanan bu bölüm için kendiliğinden ya da tamamlama yoluyla geçici vergi koyulur. Düşme süresi geçtikten sonra, kesinleşen geçici vergiler silinir, ancak direnim işlentisi ve ceza alınır.
Bir önceki takvim yılında altışar aylık dönemlerde gerçekleştirilerek alınan geçici vergi, yıllık açıklama yazısı üzerinden hesaplanan gelir vergisinden düşülür. Düşülemeyen tutar, yükümlünün diğer vergi borçlarından düşülür. Bu düşmelere karşın kalan geçici vergi tutarı, o yılın sonuna kadar yazılı olarak istenmesi durumunda yükümlüye geri verilir.
İşin bırakılması durumunda, işin bırakıldığı dönemi izleyan dönemlerde geçici vergi ödenmez.
Geçici vergi uygulamasına ilişkin yöntemler, Maliye Bakanlığınca belirlenir.
Ekleyen Üyemizin Notu :
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh No : 2947
Şerh Son Güncelleme: 26-12-2009
THS Sunucusu bu sayfayı
0,02100396
saniyede
8
sorgu ile oluşturdu.
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için
buraya
tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.