Portal
Forum
Şerh
Kütüphane
KAHDEM
HASDEM
Yeni Üye!
Takvim
Yeni
Mesajlar
-
Şerhler
Kavram Arama :
THS
Google
|
Forum İçi Arama
Türk Hukuk Sitesi Forum Alanları
>
THS Şerhi
>
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu
>
MADDE 89
GelirVK. MADDE 89 Türkçeleştirme Önerisi
Üye İsmi
Bilgileriniz Hatırlansın mı?
Şifre
Forumları Arama
Detaylı Arama
Sayfaya Gidin...
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 89 Türkçeleştirme Önerisi
GelirVK. MADDE 89 Mevcut Metin
DİĞER İNDİRİMLER
(Değişik madde: 16/07/2004 - 5228 S.K./28.mad) Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir:
1. Beyan edilen gelirin % 10'unu (bireysel emeklilik sistemi dışındaki şahıs sigorta primleri için, beyan edilen gelirin % 5'ini) ve asgarî ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla, mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları (sigortanın veya emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de kâin ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta veya emeklilik şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim ve katkı tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim ve katkı payları kendi gelirlerinden indirilir).
Bakanlar Kurulu bu bentte yer alan oranları bir katına kadar artırmaya ve belirtilen haddi asgarî ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.
2. Beyan edilen gelirin % 10'unu aşmaması , *1* Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları (mükerrer 121 inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler).
3. Serbest meslek faaliyetinde bulunan veya basit usulde vergilendirilen özürlülerin beyan edilen gelirlerine, 31 inci maddede yer alan esaslara göre hesaplanan yıllık indirim (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu özürlü kişi bulunan serbest meslek erbabı ile hizmet erbabı (tevkifat matrahı dahil) da yararlanır.).
4. Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yıllık toplamı beyan edilecek gelirin % 5'ini (kalkınmada öncelikli yöreler için % 10'unu) aşmamak üzere, makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar.
5. Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi inşası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdî ve aynî bağış ve yardımların tamamı.
6. Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı. *1*
7. Genel ve özel bütçeli kamu idareleri, il özel idareleri, belediyeler, köyler, kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve bilimsel araştırma faaliyetinde bulunan kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen;
a) Kültür ve sanat faaliyetlerine ilişkin ticari olmayan ulusal veya uluslararası organizasyonların gerçekleştirilmesine,
b) Ülkemizin uygarlık birikiminin kültürü, sanatı, tarihi, edebiyatı, mimarisi ve somut olmayan kültürel mirası ile ilgili veya ülke tanıtımına yönelik kitap, katalog, broşür, film, kaset, CD ve DVD gibi manyetik, elektronik ve bilişim teknolojisi yoluyla üretilenler de dahil olmak üzere görsel, işitsel veya basılı materyallerin hazırlanması, bunlarla ilgili derleme ve araştırmaların yayınlanması, yurt içinde ve yurt dışında dağıtımı ve tanıtımının sağlanmasına,
c) Yazma ve nadir eserlerin korunması ve elektronik ortama aktarılması ile bu eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı koleksiyonuna kazandırılmasına,
d) 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamındaki taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı, yaşatılması, rölöve, restorasyon, restitüsyon projeleri yapılması ve nakil işlerine,
e) Kurtarma kazıları, bilimsel kazı çalışmaları ve yüzey araştırmalarına,
f) Yurt dışındaki taşınmaz Türk kültür varlıklarının yerinde korunması veya ülkemize ait kültür varlıklarının Türkiye'ye getirtilmesi çalışmalarına,
g) Kültür envanterinin oluşturulması çalışmalarına,
h) 2863 sayılı Kanun kapsamındaki taşınır kültür varlıkları ile güzel sanatlar, çağdaş ve geleneksel el sanatları alanlarındaki ürün ve eserlerin Kültür ve Turizm Bakanlığı koleksiyonuna kazandırılması ve güvenliklerinin sağlanmasına,
i) Somut olmayan kültürel miras, güzel sanatlar, sinema, çağdaş ve geleneksel el sanatları alanlarındaki üretim ve etkinlikler ile bu alanlarda araştırma, eğitim veya uygulama merkezleri, atölye, stüdyo ve film platosu kurulması, bakım ve onarımı, her türlü araç ve teçhizatın tedariki ile film yapımına,
j) Kütüphane, müze, sanat galerisi ve kültür merkezi ile sinema, tiyatro, opera, bale ve konser gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerin sergilendiği tesislerin yapımı, onarımı veya modernizasyon çalışmalarına,
İlişkin harcamalar ile bu amaçla yapılan her türlü bağış ve yardımların % 100'ü (Bakanlar Kurulu, bölgeler ve faaliyet türleri itibariyle bu oranı yarısına kadar indirmeye veya kanuni oranına kadar çıkarmaya yetkilidir).
8. 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 17.6.1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için % 50'si.
9. Mükelleflerin, işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri münhasıran yeni teknoloji ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının %100'ü oranında * hesaplanacak "Ar-Ge indirimi".
10. (Ek bend: 22/12/2005-5436 S.K./14. mad) *2* Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla makbuz mukabili yapılan aynî veya nakdî bağışların tamamı.
11. (Ek bent: 16/06/2009-5904 S.K./3.mad) İktisadi işletmeleri hariç, Türkiye Kızılay Derneğine makbuz karşılığı yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı.
Araştırma ve geliştirme faaliyetleri ile doğrudan ilişkili olmayan giderlerden ve tamamen araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde kullanılmayan amortismana tabi iktisadi kıymetler için hesaplanan amortisman tutarlarından verilen paylar üzerinden Ar-Ge indirimi hesaplanmaz. Ar-Ge indiriminden yararlanılacak harcamaların kapsamı ile uygulamadan yararlanılabilmesi için gerekli belgeleri ve usulleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Bağış ve yardımın nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın varsa mukayyet değeri, yoksa Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre Takdir Komisyonunca tespit edilecek değeri esas alınır.
GelirVK. MADDE 89 Türkçeleştirme Önerisi
DİĞER İNDİRİMLER
(Değişik madde: 16.07.2004-5228 s.y./28.m.) Gelir vergisine konu tutarın belirlenmesinde gelir vergisi açıklama yazısında bildirilecek gelirlerden aşağıdakiler düşülebilir:
1. Açıklanan gelirin % 10'unu (bireysel emeklilik dizgesi dışındaki kişi sigorta primleri için açıklanan gelirin % 5'ini) ve en düşük yasal ücretin yıllık tutarını aşmamak koşuluyla yükümlünün kendisine, eşine ve küçük çocuklarına ilişkin yaşam, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, analık, doğum ve öğrenim gibi kişi sigorta primleri ile bireysel emeklilik dizgesine ödenen katkı payları. (Sigorta ya da emeklilik sözleşmesinin Türkiye'de bulunan ve merkezi Türkiye'de bulunan bir sigorta ya da emeklilik ortaklığı önünde kurulmuş olması, prim ve katkı tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin çıplak tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması koşuluyla eşlerin ya da çocukların ayrı açıklama yazısı vermeleri durumunda, bunlara ilişkin prim ve katkı payları, kendi gelirlerinden düşülür.)
Bakanlar Kurulu, bu bentte yer alan oranları bir katına kadar artırmaya ve belirtilen sınırı en düşük yasal ücretin yıllık tutarının iki katını geçmemek üzere yeniden belirlemeye yetkilidir.
2. Açıklanan gelirin % 10'unu aşmaması, Türkiye'de yapılması ve gelir ya da kurumlar vergisi yükümlüsü gerçek ya da tüzelkişilerden alınacak belgelerle belgelenmesi koşuluyla yükümlünün kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları. (Mükerrer 121. madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak vergiye konu tutardan düşemezler.)
3. Bağımsız çalışma etkinliğinde bulunan ya da basit yöntemde vergilendirilen engellilerin açıklanan gelirlerine, 31. maddede yer alan temellere göre hesaplanan yıllık indirim. (Bu indirimden bakmakla yükümlü olduğu engelli kişi bulunan bağımsız çalışan ile bağımlı çalışan (kesintiye konu tutar içinde) da yararlanır.)
4. Genel ve özel bütçeli kamu yönetimleri, il özel yönetimleri, belediyeler, köyler ile kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulunca vergi bağışıklığı tanınan vakıflara yıllık toplamı açıklanacak gelirin % 5'ini (kalkınmada öncelikli yöreler için % 10'unu) aşmamak üzere alındı karşılığında yapılan bağış ve yardımlar.
5. Genel ve özel bütçeli kamu yönetimlerine, il özel yönetimlerine, belediyelere ve köylere bağışlanan okul, sağlık kuruluşu ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) sığasından az olmamak üzere öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi yapılması dolayısıyla yapılan harcamalar ya da bu kuruluşların yapımı için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile var olan kuruluşların etkinliklerini sürdürebilmeleri için yapılan her türlü parasal ve varlıksal bağış ve yardımların tümü.
6. Yoksullara yardım amacıyla yiyecek bankacılığı etkinliğinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen yöntem ve temeller çerçevesinde bağışlanan yiyecek, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin elde edilmesi için yapılan harcama tutarının tümü.
7. Genel ve özel bütçeli kamu yönetimleri, il özel yönetimleri, belediyeler, köyler, kamu yararına çalışan dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi bağışıklığı tanınan vakıflar ve bilimsel araştırma etkinliğinde bulunan kurum ve kuruluşlarca yapılan ya da Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen ya da desteklenmesi uygun görülen;
a) Ekin ve sanat etkinliklerine ilişkin tecimsel olmayan ulusal ya da uluslararası düzenlemelerin gerçekleştirilmesine,
b) Ülkemizin uygarlık birikiminin ekini, sanatı, tarihi, edebiyatı, mimarlığı ve somut olmayan ekinsel kalıtı ile ilgili ya da ülke tanıtımına yönelik kitap, tanıtım çizelgesi, kitapçık, film, kaset, yoğunteker ve çok amaçlı yoğunteker gibi manyetik, elektronik ve bilişim uygulayımbilimi yoluyla üretilenler de içinde olmak üzere görsel, işitsel ya da basılı gereçlerin hazırlanması, bunlarla ilgili derleme ve araştırmaların yayımlanması, yurtiçinde ve yurtdışında dağıtımı ve tanıtımının sağlanmasına,
c) Yazma ve nadir yapıtların korunması ve elektronik ortama aktarılması ile bu yapıtların Kültür ve Turizm Bakanlığı derlemine kazandırılmasına,
d) 2863 sayılı Kültür ve Doğa Varlıklarını Koruma Yasası kapsamındaki taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı, yaşatılması, rölöve, restorasyon, restitüsyon tasarılarının yapılması ve taşıma işlerine,
e) Kurtarma kazıları, bilimsel kazı çalışmaları ve yüzey araştırmalarına,
f) Yurtdışındaki Türk taşınmaz kültür varlıklarının yerinde korunması ya da ülkemizin iyesi olduğu kültür varlıklarının Türkiye'ye getirtilmesi çalışmalarına,
g) Kültür varlık çizelgesinin oluşturulması çalışmalarına,
h) 2863 sayılı yasa kapsamındaki taşınır kültür varlıkları ile güzel sanatlar, çağdaş ve geleneksel el sanatları alanlarındaki ürün ve yapıtların Kültür ve Turizm Bakanlığı derlemine kazandırılmasına ve güvenliklerinin sağlanmasına,
i) Somut olmayan kültürel miras, güzel sanatlar, sinema, çağdaş ve geleneksel el sanatları alanlarındaki üretim ve etkinlikler ile bu alanlarda araştırma, eğitim ya da uygulama merkezleri, işlik, stüdyo ve film platosu kurulması, bakım ve onarımı, her türlü araç ve donanımın sağlanması ile film yapımına,
j) Kitaplık, müze, sanat galerisi ve kültür merkezi ile sinema, tiyatro, opera, bale ve konser gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerin sergilendiği kuruluşların yapımı, onarımı veya çağcıllaştırma çalışmalarına ilişkin harcamalar ile bu amaçla yapılan her türlü bağış ve yardımların % 100'ü. (Bakanlar Kurulu, bölgeler ve etkinlik türleri bakımından bu oranı yarısına kadar indirmeye ya da yasal oranına kadar çıkarmaya yetkilidir.)
8. 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün Kuruluş ve Görevleri İle İlgili Yasa ile 17.6.1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri İle İlgili Yasa kapsamında yapılan destekçilik harcamalarının özengen spor dalları için tümü, kazanç amaçlı spor dalları için % 50'si.
9. Yükümlülerin işletmeleri bünyesinde gerçekleştirdikleri salt yeni uygulayımbilim ve bilgi arayışına yönelik araştırma ve geliştirme harcamaları tutarının % 100'ü oranında hesaplanacak "Ar-Ge indirimi".
10. (Ek bent: 22.12.2005-5436 s.y./14.m.) Bakanlar Kurulunca yardım kararı alınan doğal afetler dolayısıyla Başbakanlık aracılığıyla alındı karşılığında yapılan varlıksal ya da parasal bağışların tümü.
11. (Ek bent: 16.06.2009-5904 s.y./3.m.) İktisadi işletmeleri dışında, Türkiye Kızılay Derneği'ne alındı karşılığı yapılan parasal bağış ve yardımların tümü.
Araştırma ve geliştirme etkinlikleri ile doğrudan ilişkili olmayan giderlerden ve tümüyle araştırma ve geliştirme etkinliklerinde kullanılmayan yıpranan ekonomik değerler için hesaplanan yıpranma payı tutarlarından verilen paylar üzerinden Ar-Ge indirimi hesaplanmaz. Ar-Ge indiriminden yararlanılacak harcamaların kapsamı ile uygulamadan yararlanılabilmesi için gerekli belgeleri ve yöntemleri belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Bağış ve yardımın para ile yapılmaması durumunda bağışlanan ya da yardımın konusunu oluşturan varlık ya da hakkın varsa yazılı değeri, yoksa Vergi Yöntem Yasasına göre Değerleme Yarkurulunca belirlenecek değeri temel tutulur.
Ekleyen Üyemizin Notu :
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh No : 2671
Şerh Son Güncelleme: 21-12-2009
THS Sunucusu bu sayfayı
0,01860189
saniyede
8
sorgu ile oluşturdu.
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için
buraya
tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.