Portal
Forum
Şerh
Kütüphane
KAHDEM
HASDEM
Yeni Üye!
Takvim
Yeni
Mesajlar
-
Şerhler
Kavram Arama :
THS
Google
|
Forum İçi Arama
Türk Hukuk Sitesi Forum Alanları
>
THS Şerhi
>
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu
>
MADDE 88
GelirVK. MADDE 88 Türkçeleştirme Önerisi
Üye İsmi
Bilgileriniz Hatırlansın mı?
Şifre
Forumları Arama
Detaylı Arama
Sayfaya Gidin...
193 S.lı Gelir Vergisi Kanunu MADDE 88 Türkçeleştirme Önerisi
GelirVK. MADDE 88 Mevcut Metin
ZARARLARIN KARLARA TAKAS VE MAHSUBU
(Değişik madde: 24/12/1980 - 2361/63 md.)
Gelirin (...) toplanmasında gelir kaynaklarının bir kısmından hasıl olan zararlar (80 inci maddede yazılı diğer kazanç ve iratlarda (...) doğanlar hariç) diğer kaynakların kazanç ve iratlarına mahsup edilir.
(Değişik fıkra: 31/12/1981 - 2574/19 md.) Bu mahsup neticesinde kapatılmayan zarar kısmı, müteakip yılların gelirinden indirilir. Arka arkaya beş yıl içinde mahsup edilmeyen zarar bakiyesi müteakip yıllara naklolunamaz.
Menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında, gider fazlalığından doğanlar hariç, sermayede vukua gelen eksilmeler zarar addolunmaz.
(Ek fıkra: 12/06/1987 - 3380/4 md.) Tam mükellefiyette yurt dışı faaliyetlerden doğan zararlar, faaliyette bulunulan ülkenin vergi kanunlarına göre beyan edilen vergi matrahlarının (zarar dahil) her yıl o ülke mevzuatına göre denetim yetkisi verilen kuruluşlarca rapora bağlanması ve bu raporun aslı ile tercüme edilmiş bir örneğinin Türkiye'deki ilgili vergi dairesine ibrazı halinde mahsup edilebilecektir. Denetim kuruluşlarınca hazırlanacak raporun ekinde yer alan vergi beyanlarının, bilanço ve kar-zarar cetvellerinin o ülkedeki yetkili mali makamlarca onaylanması zorunludur. Faaliyette bulunulan ülkede denetim kuruluşu olmaması halinde, her yıla ait vergi beyannamesinin, o ülke yetkili makamlarından alınan birer örneğinin mahallindeki Türk elçilik ve konsoloslukları, yoksa orada Türk menfaatlerini koruyan ülkenin aynı mahiyetteki temsilcilerine onaylatılarak, aslının ve tercüme edilmiş bir örneğinin ilgili vergi dairesine ibrazı yeterlidir.
(Ek fıkra: 12/06/1987 - 3380/4 md.) Türkiye'de mahsup edilen yurt dışı zararın, ilgili ülkede de mahsup edilmesi halinde, Türkiye'deki beyannameye dahil edilecek yurt dışı kazanç, mahsuptan önceki tutar olacaktır.
(Ek fıkra: 12/06/1987 - 3380/4 md.) Türkiye'de Gelir Vergisinden istisna edilen kazançlarla ilgili yurt dışı zararlar, yurt içindeki kazanç ve iratlardan mahsup edilmez.
(Ek fıkra: 12/06/1987 - 3380/4 md.) Bu Maddenin uygulanmasıyla ilgili usul ve esasları belirlemeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.
GelirVK. MADDE 88 Türkçeleştirme Önerisi
ZARARLARIN KAZANÇLAR İLE SAYIŞTIRILMASI VE DÜŞÜMÜ
(Değişik madde: 24.12.1980-2361 s.y./63.m.)
Gelirin toplanmasında gelir kaynaklarının bir bölümünden doğan zararlar (80. maddede yazılı diğer kazanç ve gelirlerde doğanlar dışında) diğer kaynakların kazanç ve gelirlerinden düşülür.
(Değişik fıkra: 31.12.1981-2574 s.y./19.m.) Bu düşüm sonucunda kapatılmayan zarar bölümü, izleyen yılların gelirinden düşülür. Arka arkaya beş yıl içinde düşülmeyen zarar kalanı, izleyen yıllara aktarılmaz.
Taşınır ve taşınmaz anamal gelirlerinde, gider fazlalığından doğanlar dışında, anamalda gerçekleşen eksilmeler, zarar sayılmaz.
(Ek fıkra: 12.06.1987-3380 s.y./4.m.) Tam yükümlülükte yurtdışı etkinliklerden doğan zararlar, etkinlikte bulunulan ülkenin vergi yasalarına göre açıklanan vergilendirmeye konu tutarın (zarar içinde) her yıl o ülke düzenlemelerine göre denetim yetkisi verilen kuruluşlarca tutanağa bağlanması ve bu tutanağın kendisi ile çevrilmiş bir örneğinin Türkiye'deki ilgili vergi kuruluşuna gösterilmesi durumunda düşülebilecektir. Denetim kuruluşlarınca hazırlanacak tutanağın ekinde yer alan vergi açıklamalarının, dönemsonu kaynak çizelgesi ve kazanç-zarar çizelgelerinin o ülkedeki yetkili parasal orunlarca onaylanması zorunludur. Etkinlikte bulunulan ülkede denetim kuruluşu olmaması durumunda, her yıla ilişkin vergi açıklama yazısının, o ülkenin yetkili orunlarından alınan birer örneğinin o yerdeki Türk elçilik ve konsoloslukları, yoksa o ülkede Türk çıkarlarını koruyan aynı nitelikteki temsilcilerine onaylatılarak kendisinin ve çevrilmiş bir örneğinin ilgili vergi kuruluşuna gösterilmesi yeterlidir.
(Ek fıkra: 12.06.1987-3380 s.y./4.m.) Türkiye'de düşülen yurtdışı zararın ilgili ülkede de düşülmesi durumunda, Türkiye'deki açıklama yazısına alınacak yurtdışı kazanç, düşümden önceki tutar olacaktır.
(Ek fıkra: 12.06.1987-3380 s.y./4.m.) Türkiye'de gelir vergisinden ayrık tutulan kazançlarla ilgili yurtdışı zararlar, yurtiçindeki kazanç ve gelirlerden düşülmez.
(Ek fıkra: 12.06.1987-3380 s.y./4.m.) Bu maddenin uygulanmasıyla ilgili yöntem ve temelleri belirlemeye Maliye ve Gümrük Bakanlığı yetkilidir.
Ekleyen Üyemizin Notu :
Şerhi Ekleyen Üyemiz:
Özge YÜCEL
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi
Şerh No : 2670
Şerh Son Güncelleme: 21-12-2009
THS Sunucusu bu sayfayı
0,03140497
saniyede
8
sorgu ile oluşturdu.
Türk Hukuk Sitesi (1997 - 2016) © Sitenin Tüm Hakları Saklıdır. Kurallar, yararlanma şartları, site sözleşmesi ve çekinceler için
buraya
tıklayınız. Site içeriği izinsiz başka site ya da medyalarda yayınlanamaz. Türk Hukuk Sitesi, ağır çalışma şartları içinde büyük bir mesleki mücadele veren ve en zor koşullar altında dahi "Adalet" savaşından yılmayan Türk Hukukçuları ile Hukukun üstünlüğü ilkesine inanan tüm Hukukseverlere adanmıştır. Sitemiz ticari kaygılardan uzak, ücretsiz bir sitedir ve her meslekten hukukçular tarafından hazırlanmakta ve yönetilmektedir.